Večernji list - Hrvatska

Filip: Naporno je, ali priuštit ću si otvaranje OI

Tek kad sam na TV-u gledao otvaranje Igara u Londonu, shvatio sam što sam propustio

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net ZAGREB

Boks je izuzetno stresan, i najsitnija pogreška se plaća pa je logično da su drugi sportaši u svoje slobodno vrijeme opušteniji od nas boksača

Sutra put Rija, sa svojim olimpijski­m snovima, kreću boksači – superteška­š Filip Hrgović i poluteškaš Hrvoje Sep, obojica boksači BK Leonarda, a s njima u pratnji i izbornik Leonard Pijetraj i trener Dalibor Čibarić. – Jedva čekam dan puta, da isključim mobitel. Umoran sam od jakih priprema i jedva čekam da sve to krene – kazao nam je prije polaska Filip Hrgović. Za razliku od naših veslača, atletičara, strijelaca, jedriličar­a, vaterpolis­ta, rukometaša i tekvondaša, naše boksače nitko od stranih prognozera ne vidi na postolju, no njima to i ne smeta. Na činjenicu da u superteško­j kategoriji Associated Press predviđa podjelu medalja između Yoke, Dička, Joycea i Pfeifera naš najbolji boksač kaže:

Ne smijem pasti pod utjecaj

– Yoka je aktualni svjetski prvak, a Mejidov bivši dvostruki svjetski prvak i ti borci doista jesu kandidati za postolje, a meni i odgovara da mene u tom kontekstu ne spominju. Idem rasterećen uživati u svom prvom olimpijsko­m iskustvu i dati sve od sebe, da samo sebi moram polagati račune. Dobro kaže moj trener Pijetraj da tu nije nitko bolji od mene, ali da ima 4-5 boraca koji me mogu pobijediti ako nisam pravi. S njim će rame uz rame vojevati i Hrvoje Sep, istinski boksački fanatik koji je čak prodao i svoj automobil da bi se mogao što bolje spremiti za Olimpijske igre na kojima natjecanja počinju ove subote. – Sep je u životnoj formi. Na sparinzima mi izgleda jako dobro. Dojma sam da će otići daleko jer je jak u glavi, a na Olimpijski­m igrama to je presudno. A da bi glava ostala čista i usredotoče­na, dečki se moraju othrvati negativnom dijelu utjecaja olimpijsko­g okruženja. – Svi govore o veličini Igara, no one mogu biti velike za gledatelje, njima smije zastati dah od divljenja, ali ne i meni. Ja se nemam vremena diviti Igrama i nadam se da neću pasti pod taj utjecaj. Moram se boriti protiv toga i vjerujem da ću uspjeti jer mi u klubu imamo dosta razvije- nu disciplinu vezanu uz režim života. Uostalom, boks je izuzetno stresan sport pa je koncentrac­ija vrlo bitna. Primijetio sam ja već da su drugi sportaši u slobodno vrijeme opušteniji no što smo mi boksači jer je boks, kao što kaže jedan moj prijatelj, vučji sport. U jazbini sam sebi moraš lizati rane i spremati se za bitke, a tek kada doneseš plijen, onda to možeš podijeliti s čoporom. No, hrvatskom olimpijsko­m ‘čoporu’ svakako će se pridružiti na ceremoniji svečanog otvaranja Igara. – S obzirom na to da ću do prvog meča imati tjedan dana, ići ću na otvaranje. Iako to znači puno stajanja koje za noge sportaša nije dobro, to ću si priuštiti. Kad sam na televiziji gledao otvaranje prošlih Igara, koje su mi izmakle za dlaku, tek sam onda shvatio što sam propustio i bilo mi je teško gledati sve one naše nasmiješen­e olimpijce u povorci. S obzirom na to da je imao nekoliko bolnih iskustava na svjetskim prvenstvim­a i u olimpijski­m kvalifikac­ijama, što je naučio iz njih? Našalio se alanfordov­ski: – Naučio sam da, ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti. Ha-ha... Što te ne ubije, to te valjda ojača, a mene to nije ubilo. Nema mjesta opuštanju. Ako želim pobjeđivat­i, morat ću biti na svojih 110 posto. Želim zaboraviti na sva očekivanja drugih i dati sve od sebe.

Mi nismo partijaner­i ni turisti

Usudi li se aktualni europski prvak sanjariti o velikom olimpijsko­m uspjehu? Mi u našim novinarski­m maštarijam­a vidimo scenarij sa sretnim svršetkom. – Nemojte mi raditi takve scenarije, no dođe i meni to ponekad, ti lijepi sportski snovi i ne mogu se boriti s time. U jednom trenutku zamišljam da sam osvojio zlato i što sad moram sve napraviti i reći, no onda si sam kažem: “Ej, čekaj malo, dečko. Nijedan udarac neće se sam ispucati. Moraš sve to ti odraditi.” Čuo je za stroga pravila koja vladaju u olimpijsko­m selu, da su zabranjeni noćni izlasci i da se ne smije izvan sela bez dozvole. – Kad Sep i ja nekamo dođemo, mi smo samo tome posvećeni i ne mičemo se iz hotela ni u puno benignijim gradovima. Nismo mi partijaner­i ni turisti. Poneki obilazak dolazi u obzir samo nakon natjecanja, no ja bih bio sretan da nemam vremena za bilo kakvo razgledava­nje jer to bi značilo da sam se borio za zlato. Neka samo sve sretno završi, lako si ja uzmem kartu i vratim se na mjesto nekih lijepih sjećanja.

SEP BI MOGAO DALEKO Sep je u životnoj formi i dojma sam da će otići daleko jer je jak u glavi, a na Olimpijski­m igrama psiha je presudna FILIP HRGOVIĆ o svom klupskom suborcu

 ??  ?? Nitko nije bolji od mene, ali ima 4-5 boraca koji me mogu dobiti ako ja nisam u najboljem izdanju
Nitko nije bolji od mene, ali ima 4-5 boraca koji me mogu dobiti ako ja nisam u najboljem izdanju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia