Večernji list - Hrvatska

Njemački Trier izabrao vinsku kraljicu – Sirijku!

Ninorta Bahno (26) sirijska je kršćanka – Aramejka, a kaže da želi pokazati kako je brza i uspješna integracij­a izbjeglica u Europi moguća

- Antonio Mandir antonio.mandir@vecernji.net ZAGREB

Njemačka je dobila prvu vinsku kraljicu izbjeglicu. Ninorta Bahno (26) u Njemačku je stigla prije tri i pol godine kao izbjeglica iz Sirije, a jučer je izabrana za vinsku kraljicu grada Triera. Ninorta je sirijska kršćanka – Aramejka.

Najviše voli rizling

Udruga vinara regije Trier- Olewig izabrala je Ninortu Bahno (26) za kraljicu kojoj je zadatak promovirat­i vina tog vinorodnog kraja. Za oko je Bahno vinarima zapela na festivalu vina 2015. – Uvijek se veselim novome, pa i ovoj tituli. Svi izbjeglice koje znam jako su sretni što sam izabrana za vinsku kraljicu – prokomenti­rala je vinska kraljica Ninorta Bahno, koja od svih vina najviše voli rizling, a ističe da i Sirija ima višetisućl­jetnu tradiciju vinarstva. Prije bijega sa svojom sestrom Fadijom iz grada Qamishlija na sjeveru Sirije, na granici s Turskom, Ninorta Bahno studirala je pravo. – Željele smo samo živjeti u miru, onako kako nas je Biblija naučila – kaže Bahno koja je praktična vjernica. Roditelji su joj u Njemačku došli prošle godine. Čim je došla u Njemačku, Ninorta Bahno kaže da se uhvatila u ko- štac s razumijeva­njem njemačke tradicije, životnog stila, kulture i zakona. – Izbjeglica­ma je na početku jako teško integrirat­i se u novu domovinu. Želim pokazati da je Njemačka zemlja dobrodošli­ce i da su Nijemci veoma gostoljubi­vi. Želim pokazati i da je brza i uspješna integracij­a moguća – kazala je Bahno za njemačku novinsku agenciju DPA.

Nastaviti studij prava

U rujnu prošle godine sirijska izbjeglica Ninorta Bahno počela je s izobrazbom za službenicu u Uredu za zapošljava­nje. Radi s izbjeglica­ma kao prevoditel­jica s arapskog. Kaže Bahno da razmišlja i o tome da nastavi studirati pravo. – Položila sam sve testove za njemački jezik, priznali su mi i sve svjedodžbe. No njemački zakoni su potpuno drukčiji od sirijskih tako da bih ovdje od samog početka morala studirati pravo – kaže Bahno. Ninorta Bahno ima cilj – dobiti njemačko državljans­tvo i ostati živjeti u Njemačkoj, u zemlji u kojoj je upoznala i dečka – također aramejskog kršćanina.

 ??  ?? OSVOJILI JACKPOT Obitelj Davies iz Walesa osvojila je 61,1 milijun funti (545 milijuna kuna) na lotu EuroMillio­ns
OSVOJILI JACKPOT Obitelj Davies iz Walesa osvojila je 61,1 milijun funti (545 milijuna kuna) na lotu EuroMillio­ns
 ?? DPA ?? Ninorta Bahno (26) u Njemačku je stigla prije tri i pol godine iz Sirije
DPA Ninorta Bahno (26) u Njemačku je stigla prije tri i pol godine iz Sirije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia