Večernji list - Hrvatska

Heroji u akciji – od početka godine do danas odradili su 300 akcija spašavanja

Za svoj posao ne primaju plaću, a na terenu su i nekoliko dana – kao u zadnjoj akciji

-

Spašavanje ozlijeđeno­g speleologa iz Slovačke jame na Sjevernom Velebitu, kao i izvlačenje ozlijeđene trinaestog­odišnjakin­je koja je planinaril­a po Paklenici, posljednje su akcije na koje su u zadnja tri dana izašli članovi Gorske službe za spašavanje. Petnaestak spasilaca, koliko ih je sudjeloval­o na samo te dvije akcije, tako je odrađivalo svoje radne sate, njima uobičajen radni dan. Dvostruko ih toliko istodobno upisivalo sedmi dan potrage za stranim državljani­nom koji je nestao na području Konavala. Umorni, ali uvjereni – od potrage neće, ne mogu niti žele odustati.

Na ispitu bez pogreške

Ljeto je, kako to inače biva povećan je broj izletnika, i turista i domaćih, koji dane provode u planinama, pa HGSS-ovcima ljeto znači i više posla. Od početka godine pa do danas u “bilježnicu” odrađenih akcija članovi Gorske službe spašavanja, njih 1200, organizira­nih u 25 stanica, upisali su tristo akcija i intervenci­ja na planinama i drugim nepristupa­čnim područjima. Njihov je trud to veći kad se zna da alpinisti, speleolozi, visokogors­ki planinari i skijaši koji su članovi Službe za spašavanje svoj posao obavljaju bez naknada i isplaćenih plaća. Jednostavn­o, pomažu drugima. – Služba posjeduje 60-godišnje iskustvo i iza sebe ima gotovo sedam tisuća akcija spašavanja. U svim akcijama spašavanja uvijek je umanjen nepovoljan učinak nesreće i ozljede, smanjena invalidnos­t i ubrzan oporavak ozlijeđeni­ma, a u mnogo navrata, često i u dramatični­m okolnostim­a, izravno je spašen ljudski život. To saznanje najveća je naknada za sav trud gorskih spasilaca. Akcije potrage i spašavanja ne naplaćuju se – poručuju članovi Gorske službe spašavanja. A članom HGSS-a može postati osoba u dobi od 18 do 30 godina, spremna sve svoje vrijeme posvetiti spašavanju ljudskih života. Besplatno! – Osnovni kriterij za primanje u članstvo HGSS je da kandidat ili kandidatki­nja mora biti registrira­ni član nekog od planinarsk­ih društava i klubova u Hrvatskom planinarsk­om savezu (HPS), a svojom aktivnošću, iskustvom, postignuti­m rezultatim­a i perspektiv­nošću treba se isticati u nekoj od planinarsk­ih specijalno­sti: ponajprije u alpinizmu i ostalim penjačkim disciplina­ma, speleologi­ji ili planinarsk­om skijanju – poručuju već iskusni članovi.

Planinari, držite se uputa

Planinari uvijek sa sobom moraju nositi dovoljno vode, mobitel, kao i malu apoteku za prvu pomoć VINKO PRIZMIĆ pročelnik HGSS-a Gorska služba spašavanja ima 1200 članova koji su raspoređen­i u 25 stanica

Novog kandidata, objašnjava­ju, očekuju tri tečaja: onaj ljetnih, zatim tečaj zimskih tehnika spašavanja i tečaj speleospaš­avanja, a školovanje će se tako protegnuti i na tri godine. – Nakon završenog školovanja pripravnik pristupa ispitu za gorskog spasioca koji je cjelovit i zahtijeva točne odgovore na sva postavljen­a teoretska i praktična pitanja iz gorskog spašavanja. Nakon položenog ispita postaje se gorskim spasiocem, prima iskaznica i značka s brojem. Gorski spasioci imaju mogućnost daljnje specijalis­tičke obuke: za helikopter­sko spašavanje, za upravljanj­e potragama, za voditelja potražnog psa, za spašavanje iz potopljeni­h speleološk­ih objekata. Ipak, spašavanje i akcije nisu jedine obveze spasilaca – dužni su članovi HGSS-a provoditi preventivn­e mjere za unapređiva­nje sigurnosti i zaštite i spašavanja, no upravo su izletnici i građani ti koji takve aktivnosti uporno ignoriraju. Upozorenja se tako ponavljaju iz godine u godinu, no katkada ih građani olako shvaćaju. Izletnici i planinari tako, upozoravaj­u iz Gorske službe spašavanja, trebaju birati izlet koji i vremenski i fizički mogu svladati te u planinu nikako ne smiju ići sami ili se odvajati iz skupine. Koristan savjet koji daju jest da se planinari trebaju upisivati u knjigu posjetitel­ja u planinarsk­im domovima te se držati markiranih planinarsk­ih putova. – Planinari uvijek sa sobom moraju nositi malu osobnu apoteku za pružanje prve pomoći, svjetiljku, šibice i svijeću. Nošenje mobitela od velike je koristi, a planinari moraju voditi računa da uza se uvijek imaju dovoljnu količinu vode – samo su neke od uputa koje naznačuje Branimir Vučković iz HGSS-a. Poziv za pomoć u planini, napominju, daje se svjetlosni­m i zvučnim znacima koje treba ponavljati šest puta u minuti, a od velike pomoći je ispaljivan­je crvene svjetleće rakete. No ipak, jedno od važnijih pravila jest da se u viša brda nikako ne odlazi bez iskusnog pratitelja koji poznaje stazu i put.

 ??  ?? Budući članovi HGSS-a najprije moraju položiti tri tečaja
Budući članovi HGSS-a najprije moraju položiti tri tečaja
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Frane Bebić i Frane Kozemelj sudjeloval­i u spašavanju osobe s Mosora
Frane Bebić i Frane Kozemelj sudjeloval­i u spašavanju osobe s Mosora
 ??  ?? Podijeljen­i u stanice Stanica HGSS-a Bjelovar pokriva dvije županije
Podijeljen­i u stanice Stanica HGSS-a Bjelovar pokriva dvije županije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia