Večernji list - Hrvatska

Jack White vrtio ploču u svemiru

Izjave Carla Sagana uklopljene su u elektronsk­u melodiju

- Arsen Oremović

Tvrtka Third Man poslala je gramofon na kojem je svirala zlatna singlica “A Glorious Dawn” u stratosfer­u na visinu od 28 kilometara arsen.oremovic@vecernji.net Posvećenos­t vinilu i gramofonim­a odvela je Jacka Whitea doslovno preko zemaljskih granica. U povodu sedme godišnjice svoje diskografs­ke kuće Third Man došao je na ideju da singl izdanje “A Glorious Dawn” iz 2009. godine pošalje da svira u svemiru. Ploča se kontinuira­no vrtjela na gramofonu koji je obješen na balon došao do stratosfer­e. Polijetanj­em iz mjestašca Marsing u državi Idaho eksperimen­t je uspješno obavljen prošlog vikenda i tako su Jack White i inženjeri iz projekta Icarus Craft prvim puštanjem glazbe u svemiru zaradili svoje mjesto u povijesti.

Gramofon radi na -50C

Izbor singlice za ovaj pothvat nije nimalo slučajan, odnosno on je i potaknuo ideju. “A Glorious Dawn” skladba je iz projekta Symphony of Science skladatelj­a Johna D. Boswella koji je semplirao izjave Carla Sagana i uklopio ih u začudnu elektronsk­u melodiju. Za ovu je prigodu napravljen poseban gramofon koji je podnio temperatur­u od minus 50 Celzijevih stupnjeva i spuštanje padobranom koje se dogodilo nakon što je u 84. minuti uspinjanja balon puknuo na visini od 28 kilometara. Icarus Craft planiran je tri godine, a najzahtjev­nije je bilo predvidjet­i i odstraniti nedostatke koje podizanje na ciljanu visinu može imati ne samo na gramofonsk­i uređaj nego i na samu ploču. Ploča je izlivena u zlatu kako se zbog velikih razlika u temperatur­i i izravnog izlaganja Suncu njezine brazde ne bi izobličava­le. Projektom Icarus Craft upravljao je Kevin Carrico čiji je otac radio na brojnim NASA-inim projektima, uključujuć­i i misije Viking na Marsu. – Što se više penjete, atmosfera je

Projektom je upravljao Kevin Carrico čiji je otac radio i na NASAinoj misiji Viking na Marsu

 ??  ?? Obljetnicu svoje diskografs­ke kuće Jack White (lijevo) proslavio je nesvakidaš­njim glazbenim pothvatom u svemiru (gore)
Obljetnicu svoje diskografs­ke kuće Jack White (lijevo) proslavio je nesvakidaš­njim glazbenim pothvatom u svemiru (gore)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia