Večernji list - Hrvatska

Premijera baleta “Na putu” I. Kirova

- Kultura@vecernji.net

Autora je nadahnula glazba 32 Bachove (Goldbergov­e) varijacije kroz koje se traže različiti putevi za izbavljenj­e iz nesanice Maja Pejković-Kaćanski Na Sustipanu će se večeras u 21 sat u okviru 62. Splitskog ljeta premijerno izvesti balet “Na putu” makedonsko­g koreografa i plesača Igora Kirova koji se u Splitu dosad proslavio baletima “5 do 12” i “Side to side” . – Inspiriral­a me glazba “Goldbergov­e varijacije” Johanna Sebastiana Bacha, zapravo 32 varijacije od kojih svaka ima novu priču. Predstava je puna energije i emocija, počinje na jedan, a završava na drugi način. Počinje klasično, na špicama, a završava suvremenim izričajem.

Klavir, orkestar i harfa

Na sceni je 17 plesača i 17 stolica. Splitski ansambl sposoban je brzo se transformi­rati, ima zavidnu tehniku i kvalitetu, zadovoljav­a zapadnoeur­opske standarde. U originalu je ova glazba skladana za čembalo, a kasnije su rađene orkestraci­je. Za ovu baletnu koristio sam klavir, orkestar i na kraju harfu – objašnjava autor Igor Kirov. Tema njegova novog koreografs­kog uratka je nesanica, stanje koje svatko od nas poznaje i u njega ubacuje neki svoj “trip”. Neki svoj život i uspomene, drugi zebnju zbog budućnosti ili neriješeni današnji problem. Svatko na svoj način traži mir kako bi izašao iz nesanice... Aleksandar Nošpal, jedan od najistaknu­tijih makedonski­h kostimogra­fa i modnih dizajnera, izradio je akromatske kostime za balet “Na putu”. – Plesačice i plesači odjeveni su u bijele i crne te crno-bijele kostime. Počinje s bijelim koje simbolizir­a rađanje, završava s crnim kao simbolom smrti. Bach je jako inspirativ­an, barokni kostimi od zapada kreću prema istoku, mijenjaju se, doživljava­ju čak i japanski dodir. Izrazito sam zadovoljan izradom vrhunskih krojača splitskog kazališta – kaže Aleksandar Nošpal.

Izvedbe 6. i 7. kolovoza

Na premijeri će plesati: Ekaterina Kuznjecova, Matea Milas, Gabriela Mede, Eva Karpilovsk­a, Hazuki Tanase, Tina Hatlak, Lejla Bajramović, Ajla Kadrić, Artjom Žusov, Ivan Boiko, Aleksandar Korjakovsk­i, Remus Dimache, Romulus Dimache, Uroš Škaper, Ašatbek Yusupuhano­v, Yevhen Baranovsky­i i Francesco Bruni. Na otvorenoj pozornici na splitskom poluototku Sustipan plesna predstava Na putu na rasporedu je Splitskog ljeta i u subotu i nedjelju, 6. i 7. kolovoza u 21 sat.

Makedonski koreograf i plesač Igor Kirov u Splitu se dosad proslavio baletima “5 do 12” i “Side to side”

 ??  ??
 ??  ?? U predstavi pleše 17 plesačica i plesača, a na sceni je i 17 stolica
U predstavi pleše 17 plesačica i plesača, a na sceni je i 17 stolica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia