Večernji list - Hrvatska

I Mađari i Česi vape za stranom radnom snagom

Hrvatskoj, osim liječnika, nedostaju i metalci i građevinci

- Lidija Kiseljak

Vlada Viktora Orbana problem nedostatka radne snage rješava uvozom gostujućih radnika, što je već praksa u Poljskoj lidija.kiseljak@vecernji.net Zbog sve većeg iseljavanj­a stanovništ­va, prema procjenama njih oko 40.000 godišnje, Hrvatska se sve više suočava s problemom nedostatka radne snage – od onih u ICT-u, zdravstvu i medicini do metalske i građevinsk­e industrije. U isto vrijeme na Zavodu za zapošljava­nje ima oko 217 tisuća nezaposlen­ih osoba. A ne poduzimaju se nikakve mjere da se uskladi ponuda i potražnja radnika, uvažavajuć­i činjenicu da će odljeva stanovništ­va biti i dalje. Mađarsku je od 2008. godine napustilo 400 tisuća ljudi, a ovih je dana Orbanova vlada, koja je inače nesklona strancima, predložila mjeru o uvozu ‘gostujućih radnika’. Trebaju ih najviše u turizmu i građevini.

Slab pad nezaposlen­osti

Poljska je to već uvela, pa ima oko milijun gostujućih radnika iz Ukrajine. Nedostatak radne snage u zemljama srednje Europe noviji je trend, dok se zapadna Europa s njima suočava još od 2. svjetskog rata. Prema procjenama, Europa će u sljedećih 20 godina trebati uvesti 30 milijuna radnika, od čega samo Njemačka 500 tisuća radnika godišnje. I dok se u srednjoj Europi neke zemlje bore s nedostatko­m radne snage zbog iseljavanj­a, drugima je dodatni problem jak gospodarsk­i rast zbog čega traže radnike u svim industrija­ma. Poput, primjerice, u Slovačkoj, Poljskoj, Češkoj i baltičkim zemaljama. Češka treba oko 150 tisuća radnika, Poljska 72 tisuće, a baltičke zemlje po desetak tisuća. Slovačka ima jaku autoindust­riju i u tom sektoru traži najviše zaposlenik­a. I dok je u Češkoj stopa nezaposlen­osti pala na samo 4,1 posto u lipnju, a u Poljskoj na 6,2 posto, kod nas je ta stopa 13,2 posto. A osim što nema većeg pada nezaposlen­osti, uz iseljavanj­e ključan je problem neusklađen­osti ponude i potražnje.

Uvozne kvote nisu rješenje

– Dugoročno, problem možemo riješiti boljom promocijom zanimanja u školama i provođenje­m obrazovnog programa koji ima više smisla i veze s realnim životom te dubokom revizijom evidencije nezaposlen­ih koja, po meni, nije realna. Kratkoročn­o, morat ćemo povećati plaće i osigurati radne uvjete na razinu bližu onoj zemalja koje nam kadrove uzimaju – kaže Saša Jurković, direktor tvrtke Posao.hr. – Dok god postoji tržište koje će moći ponuditi bolja primanja i bolje uvjete rada, a naše im tržište ne nudi nikakav drugi benefit ili dugoročnu perspektiv­u, radna snaga će odlaziti van – zaključuje Aleksandar Zemunić, član uprave tvrtke Selectio. Statistike pokazuju da je najviše zahtjeva za uvoz radne snage u Hrvatskoj vezano uz brodogradn­ju i sektor građevine. U svibnju je kvota od 500 radnih dozvola za strane građevinar­ce razgrablje­na u dva dana. Sveukupno je ove godine odobreno 3000 dozvola, no iako je to gotovo dvostruko više nego lani, stručnjaci tvrde da to nije dugoročno rješenje.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia