Večernji list - Hrvatska

Što na pivu označava gorčinu, kako se zvala sumerska božica piva?

- Priredio: Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net

1. I mi smo dobri u ispijanju piva, ali još ne i najbolji! Kod nas se godišnje popije 81,2 litre piva po stanovniku. No, u kojoj se zemlji popije najviše piva po glavi stanovnika:

a) Njemačkoj

b) Češkoj

c) Irskoj

2. U kojoj se zemlji nalazi pivovara Weihenstep­han za koju se tvrdi kako je najstarija aktivna pivovara na svijetu, pivo se tamo proizvodi još od 768. godine:

a) Belgiji

b) Francuskoj

c) Njemačkoj

3. U svijetu ima bezbroj vrsta piva. Svaka zemlja ima neko svoje nacionalno pivo, odnosno ono koje je u toj zemlji najprodava­nije. U kojoj bi vam zemlji najčešće mogli ponuditi pivo koje se zove Brahma?

a) u Grčkoj

b) u Portugalu

c) u Brazilu

4. Povijesno, piva su vezana i za samostane, pogotovo za jedan katolički red. Po kojem se to katoličkom monaškom redu nazivaju najcjenjen­ija svjetska piva? a) dominikanc­i b) franjevci c) trapisti

5. Osim što ćete na pivskim ambalažama pronaći podatak o količini te postotku alkohola, no tu je i podatak koliko neko pivo ima IBU-a ili Internatio­nal Bittering Units. Što te jedinice označavaju? a) slanoću b) slatkoću c) gorčinu

6. Pivo se odlikuje prije svega svojom kompleksno­šću. I na nekim reklamama ćete čuti kako pivo ima četiri osnovna sastojka. To je točno, o kojim se sastojcima radi? a) šećeru, ječmu, kavi i hmelju b) ječmu, hmelju, vodi i kvascu c) vodi, kvascu, brašnu i šećeru

7. Pivo je prije 500 godina u Bavarskoj dobilo i svoj zakon. Kako se točno zove taj pravilnik koji propisuje što točno može ići u pivo?

a) ubernahmeg­ebot

b) reinheitsg­ebot

c) wirtschaft­sgebot

8. Korijeni piva sežu u davnu prošlost, pripremali su ga još stanovnici drevne Mezopotami­je čak i 5000 godina prije Krista. Kako se zvala božica piva iz tog doba?

a) Beerasi b) Ninkasi c) Kleopatra

9. I u našim dućanima postoji jako velik izbor piva iz različitih zemalja. Koje je pivo najprodava­nije u svijetu?

a) Heineken b) Snow c) Bud Light

10. Postoje mnogi tipovi piva koje je posljednji­h nekoliko godina upoznala i hrvatska publika. Koje je pivo tamne boje od ova tri i u nas popularno?

a) pale ale b) IPA c) stout

c 10. b,9. b, 8. b, 7. b, 6. c, 5.c, 4. c, 3. c, 2. b, 1. odgovori: Točni

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia