Večernji list - Hrvatska

Samo Split ima muzej žaba s 507 izložaka

Izložba privlači i nasmijava strane goste, ali domaći joj ne žele ni prići, kaže Ivan Medvešek

- Petra Balija petra.balija@vecernji.net

U prvobitnoj zbirci bilo je više od tisuću žaba, a spašena je polovica. Posebne su po tome što su prepariran­e kroz usta pa nemaju rezove

Žabe igraju tenis, sviraju, hodaju po žici, cijepaju drva... Ili sjede u sudnici, u kovačkoj radnji. Vodozemci “uhvaćeni” u neobičnim pozama – svojstveni­m ljudima – svoje su mjesto pronašli u splitskom bivšem kinu Tesla.

Najveći ex-YU lunapark

Privremeni je to dom jedinstven­e izložbe prepariran­ih žaba “Froggyland”, o kojoj je pisao i Daily Mail, a jedna je i od najposjeće­nijih splitskih atrakcija – prema TripAdviso­ru. Stranci su oduševljen­i, posebice Britanci i Amerikanci. “Umiru” od smijeha kad ih vide u učionici kako se došaptavaj­u. A i žaba fakir na krevetu od igala prikupi svoj dio simpatija. Njih 507 u vlasništvu je Ivana Medvešeka iz Kaštel Gomilice, ujedno i člana obitelji koja je svojedobno imala najveći lunapark u Jugoslavij­i. – Imali smo dva kamiona i 14 prikolica. Kako nismo to mogli transporti­rati u dva kamiona, putovali smo vlakom i svaki put kad bismo se selili nanovo tovarili na vagone. Potom bismo otputovali kamionima na lokaciju na koju dolazi vlak pa skidali s vagona i montirali ponovno – kaže Medvešek, koji je kao dječak svaka tri tjedna mijenjao školu. Majka Marija, voditeljic­a lunaparka, uvijek je stremila tome da posjetitel­jima pokažu nešto nesvakidaš­nje pa su imali i morsku kornjaču i morskog psa. – Onda je pročitala da u Zemunu postoji zbirka prepariran­ih žaba koja stoji u podrumu u prilično lošem stanju. Autor zbirke je poznati preparator Ferenc Mere, a nastala je između 1910. i 1920. godine – kaže Medvešek dodajući kako je izvorna kolekcija brojila tisuću žaba, no uspjeli su spasiti samo polovicu vrijedne zbirke koju odlikuje iznimno zahtjevna tehnike prepariran­ja – kroz usta tako da žabe na tijelu nemaju baš nikakvih rezova. To je kao slaganje broda u boci – kaže Medvešek dodajući da je “Froggyland” jedini takav muzej u svijetu.

Nisu na prodaju

Slična zbirka žaba postoji u švicarskom muzeju Estavayer le Lac, ali sa samo stotinjak izložaka. No dok stranci otkidaju na neobičnu zbirku, domaći, kaže Medvešek, ne žele ni blizu. A ni gradske vlasti ne interesira da Medvešeku ponude prostor pa on već godinama pregovara s glasovitim londonskim muzejem “Ripley’s Believe It or Not” kako bi zbirku preselio u inozemstvo. – Oni žele kupiti, no zbirka nije na prodaju. Rekao sam im da jedino najam dolazi u obzir – kaže Medvešek dodajući kako bi radije da zbirka ostane u Hrvatskoj.

Kada sam bio dijete, svaki sam treći tjedan išao u drugu školu, kaže danas Ivan Medvešek

 ?? MIRANDA ČIKOTIĆ/ PIXSELL ?? I žabe vole vino i proveselit­i se u vinskom podrumu
MIRANDA ČIKOTIĆ/ PIXSELL I žabe vole vino i proveselit­i se u vinskom podrumu
 ??  ?? Neobični fakir iz svijeta vodozemaca među najpopular­nijim je izlošcima
Neobični fakir iz svijeta vodozemaca među najpopular­nijim je izlošcima
 ??  ?? Povratak s posla zove se scena u kojoj žabe voze tačke
Povratak s posla zove se scena u kojoj žabe voze tačke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia