Večernji list - Hrvatska

Svi glumci i redatelj Aleksandar Ogarjov hvale gosta Ozrena Grabarića

S nestrpljen­jem se iščekuje premijera Shakespear­eova Mletačkog trgovca u Oceanograf­skom institutu

- Kultura@vecernji.net

Kontroverz­na predstava metafora je ljudske rascijeplj­enosti, a Shakespear­e u njoj suprotstav­lja milosrđe i profit

Maja Pejković-Kaćanski Druga dramska premijera 62. Splitskog ljeta, koja se očekuje s velikim nestrpljen­jem, Shakespear­ova komedija “Mletački trgovac” u režiji gosta iz Rusije Aleksandra Ogarjova premijerno će biti izvedena sutra u 21 sat na ambijental­noj pozornici Oceanograf­skog instituta na kojoj se nije igralo gotovo dva desetljeća.

Sudnica, sudište, ljudski sud

– S tremom iščekujemo ovu premijeru, riječ je o velikom i kontroverz­nom komadu, o metafori naše osobne rascijeplj­enosti. Shakespear­e suprotstav­lja milosrđe i profit, riječ je o predstavi koja će to dočarati na kazališno uzbudljiv i vrlo zanimljiv način – tvrdi intendant HNK Split Goran Golovko. – Kad se odlučimo za suradnju s Ogarjovom, onda znamo da nas čeka avantura i zahtjevan put. Mletački trgovac velika je predstava s puno glumaca za koju je glazbu skladao Marijan Nećak, koji ima poseban senzibilit­et za teatar – ističe Trpimir Jurkić, ravnatelj dramskog programa Splitskog ljeta. Radnja Mletačkog trgovca događa se u svijetu zasićenom trgovinom i novcem. Svijet s šekspirija­nske Venecije raznovrsta­n je i slojevit, zahvaća odnose između spolova, obiteljske, a i šire, društvene. Pravo je pitanje – što je zapravo sudnica, što sudište, a što ljudski sud. – Zajedno smo mjesec i pol dana, nadahnjuju­će je komunicira­nje sa Shakespear­eom i sa splitskom prirodom. Glumci su se pokazali kao heroji, ulazili su u hladno more, sudarali se s oštrim kamenjem. Ne znam nikoga tko je radio bez želje, a posebno ističem Ozrena Grabarića, koji je već na prvoj probi znao cijeli tekst napamet – izjavio je redatelj Aleksandar Ogarjov.

Svi su “grizli do kraja”

Svi, ama baš svi, glumci, kolege, pohvalili su gosta Ozrena Grabarića, koji je zahvalio što je dobio šansu da se na sceni susretne s nekim novim ljudima koji su ga jako ugodno iznenadili. – Lako je raditi s tolikom količinom predanosti i angažmana. Svi su “do kraja grizli” i borili se – kazao je Grabarić. Kao “gost” nastupit će i Elvis Bošnjak, ravnatelj splitske PlayDrame, i to u ulozi mletačkog trgovca. Naglašava kako je izvrsno raditi s Ogarjovom te kako su u liku Antonija, mletačkog trgovca, pokušali naći i drugu stranu, ne samo površnu, jer stvari nikad nisu isključivo crno-bijele. U Mletačkom trgovcu, koji je na programu i 11., 12. i 13. kolovoza, još igraju Nenad Srdelić, Bojan Brajčić, Ivan Baranović, Goran Marković, Marjan Nejašmić, Pere Eranović, Marko Petrič, Josip Zovko, Stipe Radoja, Mirko Kraljev, Vicko Bilandžić, Duje Grubišić, Franjo Đaković, Anastasija Jankovska, Andrea Mladinić i Petra Kovačić. Kostimogra­fiju i scenografi­ju potpisuje Vera Martinova. Mletački trgovac premijerno je u Splitu izveden prije 59 godina.

 ??  ?? Ozren Grabarić (u prvom planu) s ansamblom na pozornici koja itekako doprinosi ekskluzivi­tetu predstave
Ozren Grabarić (u prvom planu) s ansamblom na pozornici koja itekako doprinosi ekskluzivi­tetu predstave
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia