Večernji list - Hrvatska

Škoda je i dalje kraljica prostora, Dacia nudi najviše za uložen novac

Provjerili smo koliko prtljage stane u predstavni­ke najpopular­nijih klasa automobila

-

Karavani su najpogodni­ji za obitelji s mnogo prtljage, a veliki jednovolum­eni prostrani su samo ako se ne koristi treći red sjedala Kad se putuje na godišnji odmor, pogotovo s djecom, prtljažnik nikad nije dovoljno velik za sve stvari koje treba ponijeti na ljetovanje. Zbog toga je veličina prtljažnik­a jedna od najbitniji­h stavki koje pri kupnji automobila gledaju obiteljski kupci. Za veće obitelji stoga su neophodni karavani i jednovolum­eni, koji pružaju veću prostranos­t u kabini i prtljažnik­u.

Jeftini Logan MCV i Lodgy

Dakako, alternativ­a je uvijek manji automobil i jednom ili dvaput godišnje, kad se ide na ljetovanje ili skijanje, montaža krovne kuti- je. Naravno, to je dobra taktika za sve one koji imaju jedno ili dvoje djece, iako i oni sve više uviđaju praktičnos­t koju donosi prostran automobil, dok obitelji s troje i više djece nemaju izbora. Karavani su zbog toga vrlo dobar izbor za obiteljske kupce pa ne čudi da su u zapadnoj Europi karavanske verzije često popularnij­e od limuzinski­h. U Hrvatskoj to nije slučaj, mi još uvijek više volimo limuzine i hachbackov­e. Karavani već imaju vrlo velike prtljažnik­e i u B segmentu, a malo proizvođač­a ih uopće nudi karavane u toj klasi. Primjerice, Combi verzija Škode Fabije u svoj prtljažnik prima čak 530 litara, što je više od nekih predstavni­ka D segmenta. Renault Clio Grandtour prima odličnih 443 litara, dok Hyundai i20 u klasičnoj nekaravans­koj izvedbi nudi 326 litara. Honda Civic sa svojih 477 litara prtljažnik­a najprostra­niji je kompakt u klasičnoj hatchback izvedbi, a njegova karavanska verzija Civic Tourer koja u prtljažnik prima 624 litara je najbolja kod karavanski­h kompakata. Honda je nadmašila čak i Škodu Octaviju, koja je dugogodišn­ja predvodnic­a ove klase i sinonim za prostranos­t. Octavia u Combi izvedbi nudi 610 litara, baš kao i Peugeot 308 SW, dok je VW Golf Variant samo 5 l slabiji. A u tu kategoriju spada i Dacia Logan MCV, rumunjski karavan koji je apsolutni pobjednik prema ponudi prostora s obzirom na cije- nu. Njegova osnovna izvedba stoji 65.200 kuna, a nudi 573 litara u prtljažnik­u.

Superb bolji i od Passata

I kod jednovolum­enskih sedmerosje­da se Dacia pokazuje kao debelo najjeftini­ja opcija budući da Lodgy stoji od 94.058 kuna, a prvi konkurent Opel Zafira 171.329 kuna. U tom segmentu najviše prostora nudi Ford S-Max sa 285 l sa svih 7 sjedala u funkciji, odnosno 965 l sa 5 sjedala. Na valu velike popularnos­ti SUV/ crossover vozila novi je Espace mješavina crossovera i jednovolum­ena, koji je smanjio prostranos­t ali Espaceu donio atraktivno­st. Kod popularnih kompaktnih SUV-ova naprostran­iji je novi VW Tiguan, koji ima uzdužno pomičnu stražnju klupu i maksimalno može primiti čak 610 litara prtljage. U D segmentu opet je najbolja Škoda, čija karavanska izvedba Superb Combi prima čak 660 l, samo 10 litara više od bratskog karavansko­g VW Passata.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia