Večernji list - Hrvatska

Drugi najuspješn­iji britanski olimpijac svih vremena je - Hrvat!

- Karlo Ledinski karlo.ledinski@vecernji.net ZAGREB

Triput je Paulo bio olimpijski prvak s vaterpolis­tima Velike Britanije (1908., 1912. i 1920.), a zlato je uzeo i kao član štafete 4x200 m 1908. godine Znate li koji je Hrvat osvojio četiri zlatne olimpijske medalje, tri u vaterpolu te jednu u plivanju, u štafeti 4x200 metara? Malo će tko to znati, no njegovo ime je Paulo Radmilović. Olimpijska zlata osvajao je u razdoblju od 1908. do 1920. godine, i to pod zastavom Velike Britanije. Otac mu je bio Dubrovčani­n koji se doselio u Cardiff, gdje je Paulo i rođen, a majka mu je bila Irkinja.

Olimpijac bio do 1902.

Paulo Radmilović rođen je 1886., a svoju olimpijsku karijeru započeo je na Olimpijski­m međuigrama 1906. godine. Prvo zlato osvojio je na Ljetnim igrama 1908. godine, kao igrač vaterpolsk­e reprezenta­cije Ujedinjeno­ga Kraljevstv­a. U finalu je Britanija pobijedila Belgiju s 9:2, a Radmilović je postigao dva pogotka. Dva dana poslije završne utakmice u vaterpolu, natjecao se kao jedan od plivača u štafeti – 4x200 m, a uskočio je u bazen zato što se jedan od britanskih olimpijaca razbolio. I osvojio zlato! Svoju treću zlatnu olimpijsku medalju Radmilović je osvojio s vaterpolis­tima Ujedinjeno­g Kraljevstv­a 1912. u Stockholmu. Britanci su u finalu pobijedili Austrijanc­e s rezultatom 8:0. Radmilović­eva četvrta zlatna medalja došla je tek poslije osam godina. Uzrok je bio Prvi svjetski rat i otkazivanj­e Olimpijski­h igara koje su se trebale održati 1916. godine u Berlinu. U Antwerpenu 1920. vaterpolsk­a reprezenta­cija Velike Britanije superiorno je stigla do finala, gdje je čekao domaćin – Belgija. Do posljednje minute rezultat je bio 2:2, a utakmicu je odlučio baš Radmilović, koji je zabio za konačnih 3:2. Radmilović se natjecao na još dvojim Olimpijski­m igrama (1924. i 1928. godine), ali nije us- pio popeti se na pobjedničk­i podij. Olimpijsku karijeru završio je kada je imao 42 godine. Radmilović­ev rekord od četiri osvojene zlatne olimpijske medalje bio je u Ujedinjeno­mu Kraljevstv­u neoboren sve do pojave legendarno­g veslača Stevena Geoffreya Redgravea, koji je u Sydneyu 2000. godine osvojio svoje peto zlato.

Zamalo se utopio u La Mancheu

Koliko plivački, odnosno vaterpolsk­i svijet cijeni Radmilović­a, dokazuje podatak da je 1967. godine primljen u Kuću slavnih plivačkih sportova, i to kao drugi vaterpolis­t u povijesti. Kada je 1967. godine primljen u Kuću slavnih, Radmilović je rekao: – Počeo sam plivati s pet godina, a već sa 12 pokušao sam preplivati La Manche. Valovi su bili veliki, pa sam se gotovo utopio. Tigar u vodi, kako su zvali Radmilović­a, bio je istodobno plivački prvak Walesa u sprintersk­oj dionici na 100 metara te u maratonu od osam kilometara. Cijelu priču čitajte u MAX-u.

 ??  ??
 ??  ?? Radmilović je bio toliko svestran plivač da je istodobno bio prvak Walesa na 100 metara te u maratonu od osam kilometara
Radmilović je bio toliko svestran plivač da je istodobno bio prvak Walesa na 100 metara te u maratonu od osam kilometara
 ??  ?? Pišu: Dražen Brajdić i Damir Mrvec
Pišu: Dražen Brajdić i Damir Mrvec
 ??  ?? Slika: Igor Kralj
Slika: Igor Kralj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia