Večernji list - Hrvatska

Išao sam u Cleveland gledati LeBrona

Kožulj je prvi igrač nakon četiri godine za kojeg je Hajduk platio odštetu

- Ozren Maršić ozren.marsic@vecernji.net SPLIT

Svi mi pričaju o huku s tribina kakav se očekuje na derbiju, nadam se da će zasjeniti onaj iz Loans Arene u Clevelandu Još od ljeta 2012. godine Hajduk nije platio odštetu za nekog igrača, tada je u Poljud došao napadač Osijeka Anton Maglica za kojeg su bijeli izdvojili 300 tisuća eura. Tijekom godina niz igrača, gotovo na desetke, došao je u Hajduk, svi su bili slobodni ili su dolazili na posudbu.

Zolja iz Bijelog Polja

Nabrojit ćemo neke poput Danijela Stojanović­a, Brazilaca Cassija i Patinha, Jeana Kouassija, Ivana Vasilja, Giorgija Iluridzea, Harisa Bukve, Mislava Anđelković­a, Temurhoje Abduholiko­va, Dejana Mezge, Marka Ranilovića, Sandra Gotala, Artema Milevskog, Ruslana Gurbanova, Juliana Velasqueza, Jeffersona de Jesusa Santosa, Maksima Biljija, Artema Radečnka, Nicolasa Veleza, Ante Roguljića, Manuela Arteage, Francka Ohandze... Trag je ostavio Kouassi, na njemu je Hajduk zaradio i pristojna dva milijuna eura, Jefferson je postao oslonac današnje momčadi, a Ohandza je najomiljen­iji igrač Hajdukove momčadi. Hajduk nastavlja sličnim putem, ljetos su došli Marko Ćosić, Said Ahmed Said, Ante Erceg, Hysen Memolla, Ignacio Maganto, Marko Futacs i Zvonimir Kožulj. Maganta i Futacsa Hajdukovi pristaše još nisu vidjeli na djelu, Memolla je odigrao tek jednu utakmicu, iza koje je ostavio dosta upitnika. Erceg i Said postigli su po gol, ali tek se trebaju dokazati, baš kao i Ćosić, koji pokazuje naznake solidnog stopera, ali zna i kiksati. Samo je jedan igrač za sada ostavio pravi “potpis”, svi su na dokazivanj­u, a po igrama Zvonimira Kožulja (22) već se vidi da je Haj- dukov jack-pot. Razlika između svih ostalih i Kožulja je u tome što je Hajduk prvi put nakon Maglice i 2012. godine odlučio platiti odštetu za nekog igrača. Široki je za veznjaka rođenog u Ljubuškom 1993., koji je već debitirao za reprezenta­ciju BiH, dobio 200 tisuća eura, a Kožulj je već na pripremama dao naznake da će biti pojačanje Hajduka. A kada su stigle službene utakmice, stigla je i potvrda da je Kožulj pravi veznjak, jedan od onih koji igraju “box to box”. – To što je Hajduk platio odštetu meni je obveza više za dokazivanj­e, moram opravdati to povjerenje – kazao je 22-godišnji veznjak. Zanimljiv je taj mladić nadimka Zolja iz Bijelog Polja koji je dobio zbog svog topovskog udarca. Kožulj ne bira, šutira kad god dođe u zonu od dvadesetak me- tara, ti njegovi projektili prava su opasnost za protivničk­e obrane. Tako će biti i s Dinamovom u njegovu prvom derbiju. Kožulj će napokon doživjeti pun Poljud, derbi s Dinamom bit će iskustvo kakvo još nije osjetio. Osim možda u Clevelandu. – Jedva čekam osjetiti pun Poljud, svi pričaju o huku Torcide sa sjevera. Nadam se da će taj osjećaj nadmašiti onaj iz Loans Arene u Clevelandu – prepričava­o je novinarima Kožulj svoje osjećaje. A u Clevelandu je bio krajem svibnja, išao je uživo vidjeti svog životnog uzora LeBrona Jamesa. U svijetu nogometa Zolji iz Bijelog Polja sviđa se stil igre Andreasa Inieste, ali sve je to ništa u odnosu na Kinga. – Obožavam košarku, s prijatelje­m sam u pauzi između dva prvenstva otišao u Cleveland. LeBron mi je idol, sportaš je bez mrlje, čovjek koji ruši limite – objašnjava Kožulj.

Stiže mlada garda Dinama

Kada je postigao svoj prvi gol u Hajdukovu dresu, bilo je to u sudačkoj nadoknadi dvoboja protiv Cibalije, proslavio ga je u stilu LeBrona Jamesa, imitirao je “lebronovsk­o” zakopčavan­je trenirke. Inače je taj topnik obožavatel­j NBA, često sam sebi pozira u dresovima slavnih košarkaša. Jedan od posljednji­h dresova s kojim se pohvalio na Instagramu je onaj Derona Williamsa. Sad će na velikoj sceni Kožulj pokušati srušiti limite poput njegova idola. S druge strane stajat će Rog, Ćorić, Benković i ostala Dinamova mlada garda. Zvone, kako ga svi u Poljudu zove, čekat će ispaljivan­je “zolje”. Nije jedini adut bijelih, i Ohandza ima nadimak Frane Zolja, a treneri u Hajduku su i precizni udarac Tome Bašića, još jednog iz plejade onih od kojih se puno očekuje, nazvali “zolja”. U Bijelom Polju, kao i inače u Hercegovin­i u kojoj su navijačka srca spram Hajduka i Dinama podijeljen­a, navijat će se za bijele. Njihov Zvone važan je sudionik derbija... - piše u tjedniku Max.

 ??  ?? Voli košarku a pogotovu LeBrona zato što taj košarkaš ruši sve limite. Kožulj će u derbiju u srijedu imati prilike srušiti Dinamo
Voli košarku a pogotovu LeBrona zato što taj košarkaš ruši sve limite. Kožulj će u derbiju u srijedu imati prilike srušiti Dinamo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia