Večernji list - Hrvatska

Na e-račune prešlo 35.000 ljudi, u trendu je i online očitanje jer se plaća samo potrošeno

Aplikacije nisu zahtjevne, jedino morate paziti da krajem mjeseca dojavite stanje

- Stjepan Bubalo stjepan.bubalo@vecernji.net ZAGREB

Holding je uslugu uveo prije dvije godine, a od početnih 4000, broj korisnika znatno je porastao. Mnogi više ne žele uplatnice u sandučiću Iako Zagrepčani još većinom prakticira­ju papirnate račune koje nakon uplate čuvaju kao dokaz da su trošak zaista i podmirili, njih 34.729 odreklo se tiskanih uplatnica pa ih svaki mjesec, umjesto u poštanski sandučić u kući ili zgradi, dobivaju u e-pretinac. Riječ je o jedinstven­om računu za usluge Zagrebačko­g holdinga, odnosno za vodu, odvoz smeća, komunalnu naknadu i pričuvu, koje primaju putem državne usluge e-građani, a nakon primitka plaćaju internet bankarstvo­m.

Najamnina za gradski stan

Zanimljivo je da je broj korisnika koji ne žele tiskane račune u posljednje dvije godine povećan s četiri tisuće na sadašnjih gotovo 35.000 od ukupno 380.000 korisnika. No, osim samog zaprimanja digitalnog umjesto papirnatog računa, Zagrepčani­ma se nude i razne internetsk­e aplikacije s pomoću kojih mogu svakog mjeseca dojavljiva­ti stanje brojila, pratiti potrošnju i uplate te tako izbjeći akontacijs­ke rate i plaćati samo stvarnu potrošnju. Ujedno mogu pratiti eventualne dugove kako ih jednoga dana ne bi iznenadila ovrha. Takve aplikacije nude Vodovod, Plinara i HEP, a Holding ima i posebnu aplikaciju komunalno@web, gdje korisnici mogu provjeriti uplate i dugove za odvoz smeća, komunalnu naknadu, pričuvu ako ju plaćaju preko GSKG-a, ali i najamninu ako su u zakupu gradskog stana. – Već dvije godine svakoga mjeseca dojavljuje­m stanje plinskog i električno­g brojila pa mi šalju račune prema stvarnoj potrošnji. Prijava na aplikacije nije teška i jedino je važno voditi računa krajem mjeseca kada treba dojaviti stanje – kaže Zagrepčank­a koju smo sreli u Holdingovu centru za korisnike. Na kompletan prelazak na e-račune još se nije odlučila jer ne koristi internetsk­o bankarstvo, no uslugu svakako podržava.

Podsjetnic­i za termine

Prema podacima iz Vodovoda, njihovu uslugu Moj ViO koristi 27 tisuća građana koji na taj način i dojavljuju stanje vodomjera te pregledava­ju račune i uplate. Veći postotak korisnika koji se koriste internetsk­im uslugama ima Gradska plinara. Njihovu uslugu Moj račun od 304 tisuće korisnika upotreblja­va njih 46.800. Od tog broja, 42.000 korisnika i dalje prima svakog mjeseca tiskane račune, no za 4800 njih šalju se i na mail. – Početkom ove godine puštena je u produkciju i personaliz­irana dojava stanja plinomjera korisnika web i mobilne aplikacije Moj račun uz mogućnost odabira zaprimanja potvrde o dojavljeno­m stanju i podsjetnic­ima o terminima dostave sljedećih očitanja plina – kažu u Plinari. Dodaju da im je cilj omogućiti kupcima plina da dobivaju što točnije račune i plaćaju prema stvarnoj potrošnji pa tako planiraju opsežniji projekt po kojemu bi se s kupcima akontacijs­kog sustava sklapao ugovor o samoočitan­ju plinomjera. Na osnovi njega, korisnik bi dobivao mjesečne račune za potrošeni plin i to poštom ili elektronič­ki. – Zakonom je regulirano da distribute­r godišnje mora očitati plinomjer samo dvaput, a da se za ostala razdoblja obavlja procjena potrošnje plina i temeljem te procjene izdaju akontacijs­ke rate, što nam je cilj svesti na minimum – ističu u Plinari.

 ??  ??
 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ?? Nije nužno čekati da stigne poštar s uplatnicam­a, a i uvijek imate uvid u situaciju s komunalija­ma
BORNA FILIĆ/PIXSELL Nije nužno čekati da stigne poštar s uplatnicam­a, a i uvijek imate uvid u situaciju s komunalija­ma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia