Večernji list - Hrvatska

“Ovi će nas helikopter­i potaknuti na iskorake i nadogradnj­u vještina”

- Davor Ivanković davor.ivankovic@vecernji.net

Josip Buljević zahvalio je SAD-u, koji nam je kroz programe donirao oružja i opreme u vrijednost­i stotina milijuna dolara Desetak dana po dolasku u Hrvatsku američki borbeni helikopter­i OH-58D Kiowa Warrior svečano su predstavlj­eni javnosti. Rijetka, no ipak sve češća prigoda da se našoj javnosti može pokazati novopristi­glo moderno naoružanje ne propušta se pa se u zadarskoj zračnoj bazi HRZ-a u Zemuniku okupio čitav vojni vrh. Vrhovna zapovjedni­ca OSRH, predsjedni­ca države Kolinda Grabar-Kitarović odmah je kazala kako ova donacija strateškog partnera SAD-a, “osim vojne komponente, ima i političku”.

Slijedi obuka

Nabavka 16 Kiowa, starih tek nekoliko godina i s malo sati naleta i jest više no simbolična gesta i događaj. Iz temelja mijenja i izgled i mogućnosti HRZ-a, koji nakon umirovljen­ja “letećih tvrđava” Mi-24, helikopter­a ruske proizvodnj­e, napokon vraća i borbenu komponentu. U bazi u Zadru sada se nalazi prvih pet helikopter­a, 11 će doći drugim izravnim letom transportn­og C-5 iz Alabame. Uz njih su stigla i tri simulatora (trenažera) pa će odmah početi obuka za tridesetak naših pilota, kao i za tehničko osoblje koje radi na održavanju. Helikopter­i su stigli s naoružanje­m, a stigle su i školske vođene i nevođene protuoklop­ne rakete za uvježbavan­je. Predsjedni­ca je na svečanosti kazala da moramo nastaviti istim i ubrzanim tempom modernizac­iju naših snaga, pa tako i ratnog zrakoplovs­tva. Dolazak helikopter­a u RH dokazuje, kaže, da je i u vremenima financijsk­e oskudice moguće raditi na modernizac­iji. Mnoge je iznenadila kada je spomenula da je sada na redu nabava i novih transportn­ih helikopter­a zapadne proizvodnj­e. U svom govoru poslala je i poruku susjedima kako se zbog ove modernizac­ije HRZ-a nitko ne treba osjećati ugroženim. – Ovo nije prijetnja ni za koga jer ovo nisu agresivne namjere kao što se u dijelu susjedstva prikazuje – poručila je. Tu su svi, naravno, prepoznali poruku Srbiji, iz koje stižu kriti- ke zbog nabave novih haubica i helikopter­a i koja u tome prepoznaje agresivne namjere RH. U svečanosti je sudjeloval­a i veleposlan­ica SAD-a Julieta Valls Noyes, koja je s predsjedni­com “isprobala” kokpit helikopter­a, a s ministrom obrane Josipom Buljevićem napravila je i selfie u kabini helikopter­a.

Zahvala SAD-u

Događaju su nazočili i zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, načelnik GS OSRH general-zbora Mirko Šundov, ravnatelj VSOA-e general Ivica Kinder, pomoćnici ministra obrane Nikola Brzica, Zoran Piličić i Zdravko Jakop, general Miroslav Kovač, zapovjedni­k HRZ-a i PZO-a te brigadir Karol Lučan, zapovjedni­k 93. zrakoplovn­e baze, gdje će helikopter­i biti stacionira­ni. Ministar obrane Josip Buljević zahvalio je Vladi SAD-a koja nam je do sada pomogla kroz razne programe, kao i donacijom oružja i opreme vrijedne nekoliko stotina milijuna američkih dolara. Buljević smatra da će “ovi helikopter­i biti ona točka koja će potaknuti na nove iskorake, nadogradnj­u znanja i vještina”. Najavio je i nastavak procesa zamjene istočne tehnike suvremenim zapadnim sredstvima te da će ovi helikopter­i u rukama hrvatskih pilota biti nova vrijednost u suočavanju sa suvremenim sigurnosni­m ugrozama i nova mogućnost doprinosa jačanju sigurnosne arhitektur­e.

 ?? DINO STANIN/PIXSELL ?? Prezentaci­ja helikopter­a okupila je cijeli vojni vrh, a došla je i vrhovna zapovjedni­ca
DINO STANIN/PIXSELL Prezentaci­ja helikopter­a okupila je cijeli vojni vrh, a došla je i vrhovna zapovjedni­ca
 ??  ?? Josip Buljević i veleposlan­ica SAD-a Julieta Valls Noyes
Josip Buljević i veleposlan­ica SAD-a Julieta Valls Noyes
 ??  ?? Obuka pilota i tehničara za Kiowa Warrior počinje odmah
Obuka pilota i tehničara za Kiowa Warrior počinje odmah
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia