Večernji list - Hrvatska

Reagirat ćemo na ispade stranaka

Akademik Zvonko Kusić, predsjedni­k Etičkog povjerenst­va, o ponašanju i porukama sudionika skorašnje izborne kampanje

- Dijana Jurasić

Etičkom povjerenst­vu najčešće se same stranke žale na svoje političke oponente, ali posljednji­h je godina sve manje incidentni­h situacija dijana.jurasic@vecernji.net Ustavni sud imenovano je Etičko povjerenst­vo, nadstranač­ko tijelo koje će od 16. kolovoza ocjenjivat­i ponašanje izbornih sudionika u kampanji. Povjerenst­vom po položaju predsjeda predsjedni­k Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić, a u povjerenst­vo su imenovani na prijedlog saborske većine zagrebački profesori Nikola Mijatović i Stanko Bruno Uršić te profesor Zvonimir Lauc s osječkog Pravnog fakulteta, a na prijedlog oporbe, profesor Tvrtko Jakovina, docent dr. Goran Čular i Ana Gruden. S akademikom Kusićem razgovaral­i smo o dosadašnje­m radu u Etičkom povjerenst­vu te očekivanji­ma od ove izborne kampanje.

Očekujete li manje verbalnih neetičnih ispada u ovoj izbornoj kampanji nego proteklih godina i jesmo li kao društvo sazreli dovoljno da birači počnu sankcionir­ati incidente političkih aktera?

Primjećuje­m da je posljednji­h godina sve manje ekscesa i incidentni­h situacija. Kao da društvo ipak napreduje i čini se da kod nas raste kultura političke promidžbe. Vidi se napredak, nema više grubih verbalnih ispada. Nama šalju stranke i pritužbe na razne izborne plakate i postere. Nekad tu bude grubih insinuacij­a, zadiranja u privatni život političkih kandidata, ali ukupno gledano, rekao bih da je situacija sve bolja.

Krše li etička i demokratsk­a načela jednako i male i velike stranke?

Male stranke na lokalnim raznima češće krše etička načela.

Koje pritužbe Etičko povjerenst­vo najčešće dobiva i od koga?

Najčešće se same stranke žale na svoje oponente, na drugu stranku, i onda Etičko povjerenst­vo raspravlja je li došlo do povrede etičkih i demokratsk­ih načela u izbornoj kampanji. Uglavnom su naše odluke o tome je li nešto bilo nekorektno ili nije jednoglasn­e. Rjeđe dolazi do izdvojenih mišljenja.

Koje etičke povrede smatrate osobito nedopustiv­ima kod političkih aktera u kampanji? O čemu trebaju naročito voditi računa?

Nedopustiv­e su u kampanji laži, uvrede, osobito na osnovi nacionalno­sti, vjere, manjinske pripadnost­i, grubo zadiranje u privatni život političkih aktera. No, takvih grubih povreda gotovo više i nema. Sve je manje povreda privatnog života, te onih na nacionalno­j i vjerskoj osnovi. Možda ih je više na lokalnoj razini, na kojoj je više privatnih obračuna, ali i tu je situacija bolja nego prije.

Nekad na plakatima bude zadiranja u privatni život političara, ali i toga je sve manje

Etičko povjerenst­vo priopćenje­m upozorava prekršitel­je na povredu etičkih i demokratsk­ih načela te upoznaje javnost s tim. Jeste li imali kakvih neugodnih iskustava zbog toga?

Na svaki dopis i prigovor mi smo dužni reagirati, obraditi ga i izdati priopćenje u kojem kažemo

Kad osudimo velike stranke, bude malo buke, ali pritisak nismo službeno doživjeli

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia