Večernji list - Hrvatska

HSS, HNS i HSU slažu svoju listu za dijasporu

U vodstvu SDP-a poručuju da oni u tome neće sudjelovat­i

- Petra Maretić Žonja

Postignu li konačni dogovor do petka, potpisat će poseban sporazum jer se onaj potpisan sa SDP-om odnosi na deset jedinica u Hrvatskoj petra.maretic@vecernji.net Vodstva HNS-a, HSS-a i HSU, dakle triju stranaka Narodne koalicije, ozbiljno razmišljaj­u da na prijevreme­nim parlamenta­rnim izborima u rujnu po glasove birača idu i u 11. izbornu jedinicu u kojoj zastupnike biraju hrvatski državljani koji nemaju prebivališ­te u Hrvatskoj. Postignu li konačni dogovor, potpisat će i poseban sporazum s obzirom na to da se onaj koji imaju sa SDP-om o izlasku na izbore kao Narodna koalicija odnosi isključivo na deset izbornih jedinica u Hrvatskoj. – Već neko vrijeme, a posebno nakon prošlih izbora javljaju nam se ljudi koji podržavaju našu političku opciju i koji bi rado imali i našu opciju kao izbor – kaže naš izvor iz vodstva HNS-a. I u HSS-u su nam potvrdili da o izlasku u 11. jedinicu ozbiljno razmišljaj­u iako su im šanse za uspjeh, drže, minimalne.

Rezerviran­o za HDZ

– Ideja postoji, mi joj u HSS-u jesmo skloni, u Bosni i Hercegovin­i djeluje i HSS BiH tako da imamo i infrastruk­turu, ali iskreno, mislim da je to nemoguća misija i da su tri mandata unaprijed rezerviran­a za HDZ – kaže naš izvor iz vodstva HSS-a. Konačnu odluku čelnici triju stranaka trebali bi donijeti, kako doznajemo, u petak jer je u subotu do ponoći krajnji rok za predaju izbornih lista. Ono što ih najviše muči činjenica je da nemaju neko prepoznatl­jivije lice koje bi moglo biti na prvom mjestu na listi i koje bi im dalo vjetar u leđa. No u HNS-u otkrivaju da su u kontaktu s potencijal­nim kandidatim­a i iz Hrvatske, Njemačke, Austrije i Bosne i Hercegovin­e koji su prepoznatl­jivi široj javnosti i koji bi mogli biti njihovi aduti na listi za “dijasporu”.

Razgovarat će i sa SDP-om

Zanimljivo, i u HSS-u i u HNS-u tvrde da o ovome još nisu razgovaral­i sa SDP-om. – Ali hoćemo. Tko zna, možda i stanu iza liste – kažu u HNS-u. Bilo bi to veliko iznenađenj­e s obzirom na poznati stav SDP-a koji u 11. izbornu jedinicu nikada ne ide. Štoviše, u SDP-u su postojala i razmišljan­ja da bi 11. izbornu jedinicu bilo najbolje i ukinuti. Je li riječ o ozbiljnoj ideji ili tek o predizborn­oj taktici kako bi se pred izbore poslala poruka biračima da je Narodna koalicija doista narodna brzo će se vidjeti. I u SDP-u kažu kako o toj temi sa svojim partnerima nisu razgovaral­i. Podsjećaju kako su oni s HNS-om, HSS-om i HSU potpisali sporazum i definirali izlazak na izbore u deset jedinica. – Dakle, u tom sporazumu toga nema niti ćemo mi u tome sudjelovat­i – kazao je naš izvor iz vodstva SDP-a.

U HNS-u razgovaraj­u s mogućim kandidatim­a za listu iz Hrvatske, BiH, Austrije i Njemačke Brzo će se vidjeti je li riječ o ozbiljnoj ideji ili tek o predizborn­oj taktici uoči izbora

 ??  ?? Krešo Beljak, HSS ”Seljacima” ideja nije mrska, ali drže da su šanse minimalne
Krešo Beljak, HSS ”Seljacima” ideja nije mrska, ali drže da su šanse minimalne
 ??  ?? Ivan Vrdoljak, HNS Navodno je inicijativ­a i potekla upravo iz Narodne stranke
Ivan Vrdoljak, HNS Navodno je inicijativ­a i potekla upravo iz Narodne stranke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia