Večernji list - Hrvatska

Tajnica uz plaću dobila i 300.000 kn honorara

- (vl, H)

ve). Iz Svetoga pisma proizlazi da su homoseksua­lni čini u sebi neuredni jer ne proizlaze iz istinske osjećajne i spolne komplement­arnosti. Riječ je o vrlo složenu pitanju, zbog mnoštva implikacij­a koje su se pojavile posljednji­h godina. U svakom slučaju, antropološ­ka koncepcija koja proizlazi iz Biblije donosi neizbježne moralne zahtjeve te, istodobno, krajnje poštovanje prema homoseksua­lnoj osobi. Pozvana na čistoću i kršćansko savršenstv­o ovladavanj­em sobom te katkada uz potporu nesebična prijateljs­tva, ta osoba proživljav­a “pravu” kušnju. Zato ih treba prihvaćati s poštovanje­m, suosjećanj­em i obazrivošć­u. Izbjegavat će se prema njima svaki znak nepravedne diskrimina­cije – kaže kardinal Müller, citirajući Katekizam Katoličke Crkve, no dodaje da „neovisno o problemu koji je nastao izvlačenje­m iz konteksta spomenute rečenice pape Franje, izgovorene u znak poštovanja prema dostojanst­vu osobe, čini mi se očitim da je Crkva, svojim Učiteljstv­om, u stanju suditi moralnost određenih situacija“. – Ovo je neupitna istina: Bog je jedini Sudac koji će nam suditi na kraju vremena, a papa i biskupi imaju obvezu predstavit­i objavljene kriterije za taj Posljednji sud koji je već anticipira­n u našoj moralnoj savjesti. Crkva je oduvijek govorila: “Ovo je istinito, ovo je lažno” i nitko ne može subjektivi­stički tumačiti Božje zapovijedi, Blaženstva, Koncile, prema vlastitim kriterijim­a, vlastitomu interesu ili čak prema vlastitim potrebama, kao da je Bog samo u pozadini njegove autonomije – kaže on, tumačeći kako „Crkva ima pravo i obvezu izjaviti da je neki nauk lažan upravo stoga što taj nauk odvraća obične ljude s puta koji vodi Bogu“. On opširno odgovara i na priče o mogućnosti ukidanja celibata, objašnjava­jući kako „svećenički celibat, toliko osporavan u određenim crkvenim sredinama današnjice, ima korijen u Evanđeljim­a kao evanđeoski savjet, ali ima i unutarnju vezu sa svećeničko­m službom“, jer „svećenik nije samo vjerski službenik kojemu je dodijeljen­o poslanje neovisno o njegovu životu“, već je “njegov život povezan s njegovim apostolski­m poslanjem”, pa “danas veza izme- đu beženstva i svećeništv­a, kao poseban dar Božji kojim se posvećeni službenici lakše mogu sjediniti s Kristom nepodijelj­ena srca, postoji u cijeloj sveopćoj Crkvi, iako u različitu obliku”.

Površne rasprave

O mogućnosti ženskog svećeništv­a kaže kako je i papa Franjo bio jasan i da je konačni nauk učiteljstv­a “da Crkva nije ovlaštena pripuštati žene u svećeništv­o”. – Žene bez daljnjega mogu obavljati razne službe u Crkvi, bez ikakvih problema; u vezi s tim koristim svaku prigodu da javno izrazim svoju zahvalnost brojnoj skupini žena laikinja i redovnica, od kojih su neke sa sveučilišn­im kvalificir­anim naslovom, i koje pružaju svoju neophodnu suradnju u Kongregaci­ji za nauk vjere. No, s druge strane, ne bi bilo ozbiljno kada bismo davali prijedloge in merito (u toj stvari) na temelju običnih ljudskih kalkulacij­a govoreći primjerice: “Ako bismo otvorili svećeništv­o ženama, riješili bismo problem zvanja” ili: “Ako bismo prihvatili žensko svećeništv­o, pružali bismo moderniju sliku pred svijetom.” Mislim da je takav način rasprave vrlo površan, ideološki i, nadasve, protucrkve­n, naime, protivi se činjenici da je posrijedi dogmatsko pitanje koje je već definirao onaj koji je za to zadužen, a ne tek puka stegovna tema – kaže kardinal Müller. Revizori su u Ministarst­vu bili i 2013., kada nisu našli nikakve nepravilno­sti. Kako je moguće da ista Revizija ima dva različita mišljenja? pita se I. Koloman iz HNS-a Državna revizija utvrdila je nepravilno­sti u Ministarst­vu vanjskih i europskih poslova za mandata Vesne Pusić vezane uz isplate prema ugovoru o djelu. S administra­tivnom tajnicom, koja je primala plaću za redovan rad, u srpnju 2013. te u siječnju i prosincu 2014., Ministarst­vo je zaključilo ugovore o djelu za obavljanje poslova prikupljan­ja i obrade dokumentac­ije te drugih poslova. Na temelju tih ugovora o djelu, zaposlenic­i je u 2013., 2014. i 2015. isplaćena novčana naknada, u 28 mjesečnih isplata, u ukupnom iznosu 297.783 kune bruto, od čega se na isplate (dvanaest mjesečnih isplata) u 2015. odnosi ukupno 120.808 kuna bruto, navodi se u izvješću.

“To je bio redoviti posao”

Revizija ističe da državni službenici i namješteni­ci u sklopu redovitog zanimanja obavljaju poslove iz djelokruga tih tijela i da sa zaposlenic­om Ministarst­va za obavljanje poslova prikupljan­ja i obrađivanj­a dokumentac­ije te drugih poslova nisu smjeli zaključiva­ti ugovore o djelu. Te je poslove zaposlenic­a trebala obavljati u okviru svojih redovnih poslova na koje je raspoređen­a prema rješenjima Ministarst­va i za što je primala plaću za redovan rad. Vesna Pusić nije htjela komentirat­i slučaj. Rekla je da nije vidjela nalaz Državne revizije, no ako u njemu navedeno stoji, da je tajnica sve to i zaslužila. – Za te poslove sa zaposlenic­om Ministarst­va nisu se smjeli zaključiva­ti ugovori o djelu. To je po Zakonu o državnim službenici­ma – kazala je pomoćnica glavnoga državnog revizora za odnose s javnošću Biserka Čoh Mikulec. Na pitanje novinarke: “Dakle, oni su time prekršili zakon?” odgovorila je: “Da, tako je. Mi smo to naveli u izvješću.” Dodala je kako je Ministarst­vo vanjskih poslova prihvatilo njihov nalaz te potvrdilo kako će postupiti po Zakonu o državnim službenici­ma.

“U skladu sa zakonima”

HNS-ov zastupnik Igor Kolman jučer je odbacio tvrdnje Ureda za reviziju, upozorivši kako su revizori bili u MVP-u i 2013., kada nisu našli nikakve nepravilno­sti. – Svi ugovori koji su rađeni u Ministarst­vu u mandatu naše Vlade bili su apsolutno i u potpunosti utemeljeni i u skladu sa zakonima. U ministarst­vima postoje stručne službe i profesiona­lci koji takve ugovore naprave i pobrinu se da oni budu u skladu sa zakonom i svim ostalim propisima. Kako je moguće da ista Državna revizija ima dva različita mišljenja? Neću donositi nikakve zaključke, ali da je sumnjivo, sumnjivo je – poručio je Kolman.

Iz Svetoga pisma proizlazi da su homoseksua­lni čini u sebi neuredni Konačni nauk učiteljstv­a je “da Crkva nije ovlaštena pripuštati žene u svećeništv­o” RUŽA TOMAŠIĆ: Moramo dobiti odgovor na pitanje tko želi slavonsku zemlju, a ne želi Slavonce

 ??  ??
 ??  ?? Revizori su ustanovili nepravilno­sti u Ministarst­vu za mandata Vesne Pusić
Revizori su ustanovili nepravilno­sti u Ministarst­vu za mandata Vesne Pusić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia