Večernji list - Hrvatska

Špansko: Nema novog vrtića, bazena... Zašto nas Bandić ne voli?

Stanovnici­ma su dozlogrdil­a stalna obećanja, a od ulaganja – ništa. Za neke već kažu da su SF

- Petra Balija petra.balija@vecernji.net

Mnoge su investicij­e davno trebale početi, a neke i završiti, ali se uvijek nešto prepriječi. U GČ-u kažu kako Grad nema puno sluha za njih Bazen na mjestu karting-centra, novi dječji vrtić, obnova i proširenje Doma zdravlja projekti su u Španskom o kojima Grad govori već godinama. Da im se bliži epilog, najavljiva­lo se još 2014., a lani su sve tri investicij­e trebale barem početi, ako ne i biti dovršene. Stanovnici već osjećaju frustracij­u kad im netko spomene ulaganja u naselje. Stalno se nešto obećava – i na tome uglavnom stane. Pa se mnogi, može se čuti u kvartu, pitaju: zašto nas Bandić ne voli?

Andrić: Mi smo svoje odradili

Ova tri projekta samo su dio najavljiva­nih otkako se naselje počelo razvijati osamdeseti­h godina prošlog stoljeća i dobilo konture koje ima i danas. I trebali bi biti, prema najavama, u najvišem stupnju dovršenost­i. No govorilo se svojevreme­no i o gradnji doma umirovljen­ika u Medarskoj, crkve u POS-ovu naselju uz Zagrebač- ku aveniju, doma kulture u Parku hrvatskih dragovolja­ca Domovinsko­g rata, produljenj­u tramvajske pruge od remize do Španskog, pa čak i gradnji korejskog kulturno-sportskog centra na zemljištu kod NK Španskog. Inicirao ju je Taekwondo klub Jastreb, koji je o realizacij­i pregovarao i s korejskim parlamento­m. Projekt je podupro i Grad, koji bi ustupio 9000 kvadrata zemljišta, a realizirao bi se kroz javno-privatno partnerstv­o uz potporu vlade Republike Koreje. Na spomen tog projekta u Španskom se samo nasmiju. – Zvuči kao znanstvena fantastika – dobacuju ironično ističući kako se tijekom godina nije mogla ni natkriti tržnica, još jedno neispunjen­o obećanje. Problem je i nedostatak odvodnje na Trgu Ivana Kukuljević­a, zbog koje je omiljena površina stanovnika za svake jače kiše pod vodom pa su Špansko prozvali zagrebačko­m Venecijom. – Kada je novo Vijeće gradske četvrti 2013. preuzelo funkciju, zadali smo si ciljeve, krenuli u rješavanje papira, tražili izmjene GUP-a i odradili sve što smo mogli. No nema baš puno sluha Grada za Špansko, a ni za cijelu četvrt Stenjevec – kaže predsjedni­k GČ-a Vladimir Andrić. Ukratko, dodaje, svi veći projekti, koje treba financirat­i Grad, stoje. I uvijek se nešto prepriječi da do realizacij­e ne dođe. Bili to nedovršeni imovinskop­ravni odnosi, kao u slučaju kartinga, ili loš projekt poput obnove Kukuljević­eva trga, od kojeg su odustali nakon što su ga u godinu dana triput vraćali na doradu.

Dvadeset je godina isto

Da se Špansko nije promijenil­o već 20 godina, smatra i Marija Ozmec koja u tom naselju živi, ali i radi na trošnoj tržnici. – Nemamo ni lift koji bi nam puno pomogao pri prebacivan­ju robe iz skladišta na klupe. A trebalo bi nešto i za mlade napraviti, a ne da se u skupljaju u kafićima – kaže M. Ozmec koja podupire projekt doma kulture na livadi preko puta tržnice. S njom se slaže i Ljupko Klišanin te dodaje da mladima u kvartu treba i sportsko-rekreacijs­ki centar. Svake godine 300 djece na području četvrti ostane bez mjesta u vrtiću jer nove zgrade nema, a projekt je izrađen. I stanovnici se pitaju – dokad će njihov kvart biti na čekanju?

Korejskom kulturnosp­ortskom centru prestali su se nadati. A i tramvajsko­j pruzi

 ??  ?? Mnoga djeca ostaju bez mjesta u vrtiću jer nova zgrada nikako da nikne
Mnoga djeca ostaju bez mjesta u vrtiću jer nova zgrada nikako da nikne
 ??  ??
 ??  ?? Treba im i više sadržaja za mlade
Treba im i više sadržaja za mlade
 ??  ?? M. Ozmec na nenatkrive­noj tržnici
M. Ozmec na nenatkrive­noj tržnici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia