Večernji list - Hrvatska

Generacija 2000. predstavit će se na EP-u u Hrvatskoj 2017.

- Predrag Jurišić

Uglavnom, u ljeto 2012. Juventus je “oteo” Pogbu. Brbljavi Raiola slomio je obitelj mladog igrača i uvjerio je da je nova selidba pravi izbor, a njega je usmjerio prema Juventusu, koji je bez ikakve odštete dobio “novog Vieiru” za kojeg mu nije bio problem dati milijun eura godišnje. Naravno i Raiola je imao koristi, dobio je 1,9 milijuna eura bonusa za posao.

Za godinu skočio 600 posto

– Razočaran sam, nije pokazao nimalo poštovanja prema klubu – kazao je Ferguson nakon što je Pogba pokupio stvari. Posljednje mjesece u velikom klubu neće pamtiti po lijepom, jer Ferguson ga je uglavnom ignorirao. – Ferguson ga je kažnjavao. Paul je bio usamljen, znao je i plakati u Fergusonov­u uredu zbog načina na koji je tretiran – ispričala je Pogbina majka Yeo Moriba. Bio je to već treći Pogbin “čudan” transfer u kratkom vremenu, mnogi su tada komentiral­i da je Man. United sustigla pravda jer je Le Havre 2009. optužio slavni klub s Old Trafforda za “krađu” Paula Pogbe koji je bio vezan stipendijs­kim ugovorom uz francuski klub, a nakon njegova isteka morao je potpisati i profesiona­lni. Skandal je došao i do Fife, a predsjedni­k Le Havrea Jean-Pierre Louvel je bjesnio. Tvrdio je da je United kupio Pogbinu obitelj kućom i s 87.000 eura. Slučaj je završio na arbitraži, skončan je tako da su se klubovi dogovorili, a iz Manchester­a platili odštetu koja je do danas ostala tajna. Istodobno, dok je trajao spor Le Havrea i Uniteda, iz Pariza se oglasio amaterski klub Torcy koji je Le Havre također optužio za “krađu” Pogbe u ljeto 2007.! Antonio Conte nije ponovio Fergusonov­u pogrešku, mladog Pogbu odmah je bacio u vatru, uz bok Vidalu i Pirlu, a vrijednost francuskom nogometašu u samo godinu dana skočila je za čak 600 posto! U Juventusu je u četiri godine osvojio četiri puta Serie A, dva puta kup, zadužio mitsku desetku... Na Old Traffordu su pokušali ispraviti propušteno, Louis van Gaal je i 2014. i 2015. pokušao ispraviti Fergusonov kiks i nije mu uspjelo. Pogreška je na naplatu stigla Mourinhu koji će dobiti najskuplje­g nogometaša u povijesti. A Raiola? Njegova provizija od Pogbinog transfera iznosit će 25 milijuna eura, a dobio je i zadovoljšt­inu: potvrdu kako ipak nije klaun kojeg su ismijali kada je prije tri godine rekao da će Pogba biti skuplji i od Ronalda. U kadetskoj je reprezenta­ciji podjednak omjer. I Hajduk ima odličan naraštaj 2000. Naši su derbiji već sada odlične utakmice, kaže Pršir predrag.jurisic@vecernji.net U nogometnom inkubatoru plavih polako sazrijeva još jedna izvrsna generacija. Riječ je o kadetima, momcima rođenim 2000. godine, o momčadi koju mnogi uspoređuju s dosad najnadaren­ijim, dvije godine starijim naraštajem Dinamove omladinske škole. Sportski direktor plavih Marijan Vlak donedavno je bio šef omladinske škole i izvrsno poznaje te dečke.

Da ne nasjednu obećanjima

– Ta generacija ima velik potencijal i može biti vrlo dobra. Klinci su ozbiljni i karakterni, još nisu pod pretjerani­m utjecajem menadžera i normalno se razvijaju, nema remetilačk­ih čimbenika koji nerijetko mogu biti kočnica u napretku i karijeri – kaže Vlak, ali i upozorava: – Sljedeće godine Hrvatska je domaćin Eura za igrače do 17 godina, budući da smo organizato­ri natjecanja, plasirali smo se bez kvalifikac­ija. U toj će reprezenta­ciji igrati sedam- osam naših igrača i vidjet ćemo kako će se tada ponašati, hoće li ih opsjedati menadžeri. Samo da dečki ne “polude”, da ne nasjednu na slatka obećanja, koja se najčešće vrlo brzo pretvore u gorku stvarnost. A kako sad stvari stoje, Dinamo bi barem sljedeće desetljeće trebao biti miran kad je riječ o vratarima! Naime, na vrata prve momčad već kuca Adrian Šemper, a dvije godine mlađi Dominik Kotarski prvo je ime ove generacije momaka rođenih 2000. godine! – Kotarski je nevjerojat­no nadaren i kvalitetan vratar, jednako kao i Šemper! On je svakako Dinamova budućnost, već je ovoga ljeta bio i na pripremama sa seniorskom momčadi – govori Vlak i nastavlja: – Izvrstan je i lijevi branič David Čulina, ističu se Josip Šutalo, Filip Tomašković, pa veznjaci Bartol Franjić i Jurica Pršir, kao i Antonio Marin, koji je godinu dana mlađi, ali igra s tom generacijo­m. Tu je i Leon Habib kojeg smo doveli iz Bayerna. Vodi ih Ivan Prelec, mladi i ambiciozni trener, studiozan, on je svakako budućnost Dinama kad je riječ o struci – pun je Vlak lijepih riječi za tu momčad. Možete li ovu generaciju usporediti s onom, dvije godine starijom, koja je dala Brekala, Sosu, Šempera... – Nije ih lako uspoređiva­ti. Ta generacija 1998. ipak je po mnogo čemu bila posebna i malo je kvalitetni­ja od ove, što ne znači da ih ovi dječaci neće dostići kad budu u njihovim godinama. Jer, kad su ovi stariji bili u godinama mlađih, onda je to otprilike bilo tu negdje, nema nekakve prevelike razlike – govori Vlak, ali i dodaje: – Nakon više godina imamo izjednačen­u bitku u tom uzrastu za naslov hrvatskog prvaka! Hajduk, naime, također ima odlične dečke rođene 2000. godine i bit će to mrtva utrka u borbi za naslov. Odlično je to za hrvatski nogomet, već u kadetima javlja se prava konkurenci­ja koja će i jedne i druge nagnati na dodatni angažman - rekao nam je Vlak. Razgovaral­i smo i s jednim igračem iz te generacije, nadareni ofenzivni vezni igrač Jurica Pršir prije tri godine iz Zagreba je prešao u Dinamo, ne krije samouvjere­nost:

Na treninge iz Obreža

Pogba je za Manchester Uunited u sezoni 2011./12. igrao samo sedam utakmica

– Imamo potencijal da budemo čak i bolji od naših dvije godine starijih kolega! Prava smo momčad, u napadačkom smo dijelu izvrsni, moramo još raditi na defenzivni­m zadaćama – kaže Pršir i osvrće se na derbije s Hajdukom: – To su već sad odlične i neizvjesne utakmice, veselimo se svakom derbiju. Splićani imaju dobru momčad, imaju podjednak broj reprezenta­tivaca kao i mi i bit će to zanimljiva utrka za naslov kadetskog prvaka. A na EP-u u našoj domovini očekujem da ćemo uz potporu navijača daleko dogurati. Moramo doći barem do polufinala – nada se taj nadareni dečko iz Odranskog Obreža, koji na treninge svakodnevn­o dolazi autobusom i tramvajem. A o igračkom uzoru kaže: – Dvojica su, Iniesta i Ćorić! Obožavam njihov nogomet... O svojoj budućnosti govori: – Bude li to klub htio, sigurno ću s 18 godina potpisati prvi profesiona­lni ugovor s Dinamom! Ni na kraj mi pameti nije tako rani odlazak u inozemstvo, želio bih se razvijati kao Marko Pjaca, to je normalan razvojni put mladog igrača – kaže Pršir.

 ??  ??
 ??  ?? Hrvatska kadetska reprezenta­cija: Šego, Šutalo, Radić, Palaversa, Kreković, Kotarski (stoje), Bajić, Tomašković, Pršir, Čulina i Hanuljak (čuče)
Hrvatska kadetska reprezenta­cija: Šego, Šutalo, Radić, Palaversa, Kreković, Kotarski (stoje), Bajić, Tomašković, Pršir, Čulina i Hanuljak (čuče)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia