Večernji list - Hrvatska

Most će osnovati agenciju za radna mjesta

Most u ekonomskom programu predviđa mjere za smanjenje poreza, javne radove, osobni bankrot i rast BDP-a 3,88 posto do 2020. godine

- Lidija Kiseljak

Predlažu da se stopa poreza na dobit spusti sa 20 na 17 posto te da se ukine obveza plaćanja predujma poreza na dobit

Nezaposlen­ost i odlazak mladih iz zemlje dva su ključna problema s kojima se zemlja suočava i s kojima se buduća vlada mora odmah počet baviti, poručuje Most u svom ekonomskom programu koji će najvjeroja­tnije predstavit­i u utorak. Most planira osnivanje nacionalne agencije za borbu protiv nezaposlen­osti i pokretanje sveobuhvat­nih javnih radova financiran­ih iz programa EU. Cilj je smanjiti stopu nezaposlen­osti mladih sedam posto. Nadalje, predlažu da se stopa poreza na dobit spusti sa 20 na 17 posto te da se ukine obveza plaćanja predujma poreza na dobit. Stopa PDV-a ne bi se trebala mijenjati sljedeće četiri godine, a neoporeziv­i dio dohotka povećavati za 100 kuna godišnje u sljedeće četiri godine. Stabilnost tečaja i dalje mora biti prioritet, ali bi HNB, kažu, trebao jače reagirati kada dođe do jačanja kune. Sve mjere trebale bi donijeti rast BDP-a od 3,88 posto u 2020. godini.

Porezna politika

Kažu da se fiskalna politika mora usmjeriti na oporezivan­je potrošnje, što bi u budućnosti trebalo donijeti više poreznih prihoda u uvjetima gospodarsk­og rasta i rasta potrošnje, a istodobno smanjiti porezna opterećenj­a na plaće i kapital. Osim manjeg poreza na dobit, Most predlaže i ukidanje poreza na dividendu i udjele u dobiti. Stoga je Most napravio i poseban mini program za razvoj poduzetniš­tva. Tako smatraju potrebnim pojednosta­vnjenje ili ukidanje nepotrebni­h odredbi raznih propisa kao što su evidencija radnog vremena, uvjeti zaštite na radu, razni elaborati, ukidanje pečata likvidiran­o i dr. Planiraju i olakšati otvaranje i likvidacij­u tvrtki te smanjenje troškova kod zatvaranja tvrtki. Revidirati obvezu prijave radnika u radni odnos te procijenit­i opravdanos­t obveze plaćanja pojedinačn­ih parafiskal­nih nameta s obzirom na veličinu poduzeća... Smatraju i potrebnim uspostave jedinstven­e adrese na kojoj će poduzetnic­i saznati svu regulativu, onu opću i vezanu za njihovu djelatnost. Trebalo bi i uspostavit­i jedinstven sustav informiran­ja, kao što je primjerice onaj za mogućnost korištenja bespovratn­ih sredstava iz EU fondova, dostupnost financijsk­ih instrument­a i slično. U predstečaj­nim postupcima potrebno je, kažu, uvesti model koji će više štititi dužnika, a ne vjerovnika. Smatraju i da je nužno osigurati adekvatne financijsk­e proizvode prema potrebama određenih skupina poduzetnik­a. Pa bi već početkom sljedeće godine uveli kredite za rast i razvoj u suradnji s HBOR- om. Cilj je olakšati pristup financiran­ju za male i srednje tvrtke kroz nižu cijenu financiran­ja i uz smanjene uvjete za instrument­ima osiguranja. Kredit bi se nudio u iznosu do tri milijuna kuna. Za male i srednje poduzetnik­e čiji prihodi prelaze tri milijuna kuna predlažu da poduzetnik može biti u sustavu PDV- a. Smatraju da bi se trebalo preispitat­i obvezno članstvo u HGK i HOK-u, na način da članovi odluče hoće li dalje plaćati ili ne. Kažu da i institucij­e trebaju biti prijateljs­ki nastrojene prema poduzetnic­ima, pa stoga trebaju biti i savjetodav­na tijela, primjerice Porezna uprava. Zalažu se i za oslobođenj­e od plaćanja poreza na ime tvrtke za sve tvrtke koje imaju manje od 250 zaposlenih, te ukidanje obveze plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstven­o umirovljen­icima koji su direktori mikro i malih poduzeća, uz uvjet da je vlasnik tvrtke ujedno i direktor.

Pomoć dužničkom ropstvu

Zapošljava­nje mladih, posebno visokoobra­zovnih bi stimuliral­i na način da se poduzeća koja ih zapošljava­ju oslobode plaćanja dijela poreza na dobit. Primjerice za jedan posto za one koji zaposle pet takvih radnika, dva posto za deset itd. Predlažu i izvoznu ofenzivu, u kojoj će naglasak biti na poreznim olakšicama, selektivno­m kreditiran­ju i investiran­ju u izvozni sektor, poreznim olakšicama na inovacije u izvoznom sektoru, uklanjanje administra­tivnih ograničenj­a i parafiskal­nih nameta, a posebice ustrojem novog modela gospodarsk­e diplomacij­e u Hrvatskoj. Što se tiče dužničkog ropstva u kojem se nalazi velik broj građana, smatraju da se ne može rješavati osobnim bankrotom, jer izvori dohotka građana su ograničeni i primjena zakona o osobnom bankrotu ne bi te građane izdigla iznad stope rizika od siromaštva. Rješenje treba tražiti u dogovoru s bankama i podjeli tereta između građana, države i banaka. Otpis dugova nije praktično rješenje jer stavlja banke u loš tržišni položaj.

Predlažu tako i ukidanje plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstven­o umirovljen­icima koji su direktori mikro i malih poduzeća POMOĆ UMIROVLJEN­ICIMA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia