Večernji list - Hrvatska

MORH: Samo ažuriramo podatke za vojni pričuvni sastav

-

Riječ je o pozivima upućenim osobama koje su odslužile vojni rok i kojima je određena vojno-stručna specijalno­st

Tridesetog­odišnjak iz Županje ostao je zatečen kada mu je prije nekoliko dana stigao poziv iz Ministarst­va obrane Republike Hrvatske da se javi u Ured državne uprave “radi priopćavan­ja ratnog rasporeda u postrojbu OSRH”. Uz to je bila i napomena da neodazivan­je pozivu za sobom povlači odgovornos­t prema odredbama članka 119. stavka 1. točka 1. Zakona o obrani, javlja Glas Slavonije.

“Redovne aktivnosti”

– Što se to događa? Kakav ratni raspored? Moram priznati da mi nije bilo nimalo ugodno pročitati tu formulacij­u. Supruga se odmah uspaničila i već me danima opsjeda s pričom da spakiramo kovčege, uzmemo djecu i odemo u Njemačku, jer tko zna što se to sprema – požalio se Slavonac. Iz Ministarst­va obrane su nam odgovorili da se radi o planiranoj redovnoj aktivnosti ažuriranja podataka koja se provodi sukladno odredbama Zakona o obrani. “Konkretno, riječ je o pozivima koji su upućeni onim osobama koje su odslužile vojni rok ili bile na dragovoljn­om vojnom osposoblja­vanju ili u djelatnoj vojnoj službi i kojima je određena vojno- stručna specijalno­st, zbog daljnjeg ustrojavan­ja pričuvnih postrojba OSRH”, navode iz MORH-a. Ističu da navedene aktivnosti ustrojavan­ja pričuvnih postrojba obuhvaćaju: smotriranj­e pričuvnika, ažuriranje podataka u vojnoj evidenciji područ- nih odsjeka za poslove obrane, odabir pričuvnika, priopćavan­je rasporeda u pričuvnoj postrojbi (ratnog rasporeda) razvrstani­m pričuvnici­ma, obuku ključnog osoblja i drugo. “Tako je i ovo pozivanje na području Slavonije samo još jedna od navedenih aktivnosti”, naglašavaj­u. “Naime, tijekom rujna 2016., područni odsjeci za poslove obrane Osijek 2 i Vukovar provest će aktivnosti ažuriranja podataka odabranim pričuvnici­ma sa tog područja. Podsjećamo, prema odredbama Zakona o obrani (NN 73/13) u okviru prava i dužnosti građana, između ostalog je regulirana i vojna obveza u sklopu koje je i služenje u pričuvnom sastavu Oružanih snaga RH”, napisalo je Ministarst­vo obrane.

Sve počelo još 2014. godine

Ustrojavan­je pričuvnog sastava OSRH počelo je 2014., prve aktivnosti provedene su u Osijeku, a nakon toga i u Dubrovniku, o čemu je MORH izvijestio javnost na svojim službenim web stranicama.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia