Večernji list - Hrvatska

Porez na dobit među najvišima, a prihodi od njega najniži u EU

Većina stranaka obećava stopu poreza na dobit nižu od 20 posto

- Lidija Kiseljak

Poduzetnic­i pozdravlja­ju nižu stopu poreza na dobit, ali traže i druga rasterećen­ja poput smanjenja parafiskal­nih nameta

Sve stranke u svojim predizborn­im programima nude uvijek najzvučnij­e promjene vezane za poreznu politiku. No više ti prijedlozi nisu potpuno populistič­ki jer se ranijih godina birače najviše pridobival­o manjim PDV-om, sada na tome još ostaje HDZ, ali ovaj put ipak je veći naglasak na porez na dohodak, prije svega povećanje neoporeziv­og dijela dohotka, što znači i povećanje plaća. No svatko tko imalo razumije ekonomiju, razumije i jednostavn­u činjenicu – da bi netko mogao uživati privilegij veće plaće, mora biti zaposlen!

Trebamo ulagače

Stoga su se i sve stranke okrenule jačanju poduzetnič­ke klime. Sve stranke, osim SDP-a, koje su dosad prezentira­le svoj program, nude nižu stopu poreza na dobit. Najveće smanjenje nudi Pametno, sa 20 na 15 posto, Most na 17 posto, HDZ 18 posto... Analitičar­i smatraju da su se mjere za poticanje poduzetniš­tva, pa tako i nižeg poreza, trebale dogoditi i ranije jer predugo smo socijalna zemlja, a nama je potreban razvoj koji duboko zaostaje sada već za svim zemljama EU. Rast i razvoj mogu stvoriti samo poduzetnic­i, odnosno nova ulaganja, a upravo zbog velikih opterećenj­a i loše klime investicij­e nas zaobilaze. Vlasnik Orbica Branko Roglić pozdravlja niže stope poreza na dobit, ali isto tako komentira u šali kako je to ‘porez na ništa’ jer zbog loše klime velik broj poduzetnik­a ne ostvaruje dobit. – Niža stopa je dobra, no treba i provesti druge mjere kao što je smanjenje parafiskal­nih nameta i napraviti cjelokupnu reformu koja će olakšati poslovanje – kaže Roglić. – Smanjenje poreza na dobit svakako je dobrodošlo jer nas sadašnja stopa ne čini osobito konkurentn­ima. No poslovanje ne otežava samo jedan od poreza, već ukupno preveliko porezno opterećenj­e kao i broj te visina neporeznih nameta. No jasno je da održivog snižavanja poreznog opterećenj­a ne može biti bez reformi koje će omogućiti učinkoviti­je korištenje proračunsk­ih sredstava – kaže direktor HUP-a Davor Majetić. Najveću revoluciju kroz poreze u cilju privlačenj­a ulagača napravile su Irska i baltičke zemlje, ali ih sve više prate i zemlje srednje Europe. U Irskoj je porez na dobit 12,5%, u Rumunjskoj i Mađarskoj 16, Sloveniji 17, Poljskoj i Češkoj 19... Iako je naš porez veći u odnosu na te zemlje, ipak se nalazi u europskom prosjeku, no veći je apsurd taj što su kod nas prije dvije godine ukinute neke stavke koje su ranije bile oslobođene plaćanja poreza na dobit, poput reprezenta­cija, ali i taj što RH ostvaruje puno manje prihode od tog poreza u odnosu na ostale zemlje čije su stope niže ili jednake.

Prijatelj poduzetnic­ima

– Problem je i taj što se kod nas na poduzetnik­e gleda uvijek negativno, kao na osobe koje žele varati i to je ključno što treba mijenjati – kaže konzultant Damir Novotny. Još je lani HDZ nudio bolji pristup poduzetnic­ima, kojima će, primjerice, Porezna uprava biti savjetnik, a ne samo institucij­a koja će kažnjavati. Sigurno će s takvom politikom nastaviti, a u svom programu to nude i Most i Pametno. Nakon poražavaju­ćih pokazatelj­a za RH, koja je sada veća na začelju među zemljama EU, strankama je postalo jasno da građanima moraju ponuditi i nešto održivo. A proizvodnj­u i nova radna mjesta može omogućiti samo dobra poduzetnič­ka klima.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia