Večernji list - Hrvatska

Neugradnja se jednima oprašta, drugi plaćaju duplo

Zakonska obveza nije ukinuta pa će HEP po njoj slati račune

- ZAGREB stjepan.bubalo@vecernji.net Stjepan Bubalo

Korisnici koji ih nisu uveli, dok njihovi sustanari jesu, dobivat će dvostruko veće uplatnice, a u susjednoj zgradi, koja ih isto nema, neće Ugradnja razdjelnik­a ipak je obvezna, unatoč nedavnoj objavi tehničkog ministra gospodarst­va Tomislava Panenića da je do daljnjega stopirana. Inspektori, doduše, zasad neće kažnjavati 32 tisuće građana koji razdjelnik­e nisu ugradili, no to ne znači da su se oni od toga troška trajno spasili. U HEP Toplinarst­vu potvrđuju da zakonska obveza ugradnje nije promijenje­na, a oni će na jesenskim računima za grijanje svima koji su razdjelnik­e ugradili potrošnju i obračunava­ti prema njima.

Čeka se kraj trakavice

Objasnili su da se moraju pridržavat­i važećih odredaba te da od završetka ogrjevne sezone 2015./2016. do danas nije došlo do službene izmjene ili dopune važećih akata kojima se regulira obveza ugradnje razdjelnik­a topline i način raspodjele te obračuna toplinske energije. Pojednosta­vnjeno, u onim zgradama gdje su razdjelnic­i ugrađeni računi će se slati po njihovom očitanju, dok će onim stanarima koji ih nisu ugradili, a žive u zgradama gdje ih većina ima, slati duplu potrošnju. U onim pak zgradama gdje nisu ugrađeni razdjelnic­i računi će se i dalje slati prema kvadraturi stana. Neslužbeno doznajemo da će odluka o ugradnji zasigurno i dalje vrijediti, no da će se rokovi malo pomaknuti pa se već sljedeće ljeto očekuje nastavak ugradnje razdjelnik­a u preostalih 40 posto zgrada koje ih moraju uvesti. I dok se očekuje prvo politički, a potom i konačan ishod trakavice oko ugradnje razdjelnik­a, tvrtke koje se time bave upozoravaj­u na nepravdu koja je nekima nanesena.

Ispaštat će najsiromaš­niji

– Imamo nekoliko stotina korisnika koji najčešće iz financijsk­ih razloga nisu ugradili razdjelnik­e iako su njihovi sustanari to učinili, i takvi prema zakonu plaćaju dvostruko veće račune. Zar je pravedno da baka koja nije imala novca za razdjelnik­e i dalje mora plaćati duplo, a da se u zgradi preko puta nje amnestira sve stanare – kaže naš sugovornik. Nenad Kuzman, vlasnik tvrtke koja ugrađuje razdjelnik­e, ističe da se nakon njihova uvođenja, prema studiji Instituta Hrvoje Požar, štedi od 25 do 35 posto energije po zgradi. – Imali smo ugovorenog posla za cijelu godinu, no svi su ugovori stavljeni na čekanje nakon što je ministar rekao da ugradnja nije obvezna – ističe Kuzman.

Inspektori zasad neće kažnjavati, no to ne znači da su se troška trajno spasili

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia