Večernji list - Hrvatska

Bombe aktivirali mobitelom – mrtvi i ranjeni na ulicama

- Bernard Karakaš bernard.karakas@vecernji.net ZAGREB

Bombe su aktivirane u turistički­m središtima i ljetovališ­tima kako bi nanijele što jači udarac gospodarst­vu Tajlanda Tajland je tijekom četvrtka i petka potresala cijela serija eksplozija i teroristič­kih napada. Četiri bombe eksplodira­le su u turističko­m resortu Hua Hin, dok je nekoliko bombi eksplodira­lo na otoku Phuketu, jednoj od najelitini­jih svjetskih turistički­h destinacij­a koja je do jučer smatrana “rajem na zemlji”, kao i u još tri tajlandska obalna grada. U napadima je poginula najmanje jedna osoba, a dvadesetak ih je ranjeno. Odgovornos­t za napade još uvijek nitko nije preuzeo, no vjeruje se kako su bombe postavili separatist­i koji žele odvajanje juga zemlje od Tajlanda.

Smišljena taktika

Bombe skrivene u loncima za cvijeće bile su detonirane u seriji, jedna nakon druge u razmaku od oko pola sata, a međusobno su bile udaljene oko 50 metara. Ovo je “stara” teroristič­ka taktika jer su na taj način drugom bombom bili ciljani spasitelji koji bi sanirali i evakuirali ozlijeđene s mjesta prve eksplozije. Prvi rezultati istrage govore kako su eksplozivn­e naprave bile aktivirane pozivom s mobitela. Hua Hin, baš kao i otok Phuket, vrlo su popularni među stranim turistima i očito je kako je primarni cilj terorista bilo nanijeti što veći udarac turističko­j industriji Tajlanda, koja je izuzetno važan dio tamošnjeg gospodarst­va i pokretač cjelokupne ekonomije. Uz to, nije nevažno za te napade ni to što je Hua Hin “kraljevsko odmarališt­e”.

Povratak nakon stanke

Odgovornos­t za udare još uvijek nitko nije preuzeo, no riječ je o pokretu za neovisnost

Naime, tajlandski kralj upravo Hua Hin drži svojim “pričuvnim domom” u vrijeme kada se ne nalazi u Bangkoku. Ujedno, eksplozije su izvedene na sam kraljičin rođendan, što predstavlj­a vrlo bitan praznik u Tajlandu. Od kada je prije dvije godine vojna hunta izvela puč i preuzela vlast, u Tajlandu su bombaški napadi gotovo potpuno zamrli. No očito je da se separatist­i vraćaju napadima, posebno nakon što je prije nekoliko dana na referendum­u izmijenjen ustav koji vojsci daje velike ovlasti.

 ??  ?? Eksplozivn­e naprave bile su postavljen­e u paru tako da druga bomba eksplodira pola sata nakon prve i zahvati što više spasilaca i policajaca
Eksplozivn­e naprave bile su postavljen­e u paru tako da druga bomba eksplodira pola sata nakon prve i zahvati što više spasilaca i policajaca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia