Večernji list - Hrvatska

Ukić: Za razliku od prije, ova se momčad ne miri lako s porazom

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net RIO DE JANEIRO (db)

Utakmica 4. kola olimpijsko­g turnira s Nigerijom (u noći sa subote na nedjelju) Roku Ukiću bit će 200. u dresu hrvatske reprezenta­cije Na olimpijsko­m košarkaško­m turniru malo je kapetana momčadi koji mogu biti tako ponosni na igre svoje momčadi kao što je to Roko Leni Ukić. Možda tek australski i litavski mu kolega. A Roko je uvijek dobar analitičar kako zbivanja na terenu tako i stanja u sastavu. Pobjeda protiv Brazila (80:76) bila mu je 199. utakmica za reprezenta­ciju, što znači da će mu Nigerija (u noći sa subote na nedjelju, u 3.30) biti jubilarka.

Ne podcijenit­i Nigeriju

– Moramo znati da smo mi na početku svake ove utakmice autsajderi i da smo Brazilce dobili zahvaljuju­ći Bojanu Bogdanović­u. Stvari su tu vrlo jasne. U odnosu na našu realnu kvalitetu mi igramo u rasponu od 20 posto ispod pa do 20 posto iznad. Da bi dva sjajna izdanja (Španjolska, Brazil) oplemenili plasmanom u četvrtfina­le, nužno je pobijediti Nigeriju. – To je sada pitanje mentalnog pristupa jer sada su porasle ambicije, i naše, ali i naše javnosti. I baš zato mi moramo ostati čvrsto na zemlji jer to su najkritičn­iji trenuci. Znamo da Nigerija nije lijeva momčad, već solidan sastav koji nema što izgubiti, a na nama je da mentalno uđemo u taj susret na pravi način. Ako bude tako, onda to neće biti utakmica od koje bismo trebali strahovati. No, ako se pojave sindromi iz prošlosti, onda ćemo imati problema. Na izborniku je i Ukiću, ali i ostalim iskusnijim igračima (Simon, Bogdanović) da spuste poletjele, ako takvih ima, na zemlju.

Ne može uvijek Bojan sam

– Svaka 24 sata su punjenje pa pražnjenje. Treba se osvježiti i prikazati najbolje što možemo. Ne treba od Bojana očekivati da opet zabije više od 30, no mi možemo na različite načine doći do pobjede. Ono što se izdaleka primijeti, a to je dodana vrijednost, jest samopouzda­nje ove Hrvatske. Ono se vidjelo čak i u porazu protiv jake Argentine. – Kod nas igrača iz rotacije, a tu nas je sedam, vidim iznimno samopouzda­nje, a neki ga imaju i u ekstremnim količinama. Ima i nešto dobroga u tome što smo protiv Argentine bili nervozni jer to nam govori da nismo htjeli taj poraz prihvatiti zdravo za gotovo, da nam je bilo krivo. Prije smo se puno lakše mirili s porazima od nominalno boljih, a sada to više nije slučaj.

 ??  ?? Bojan Bogdanović je briljirao protiv Brazila, zabio je čak 33 koša
Bojan Bogdanović je briljirao protiv Brazila, zabio je čak 33 koša

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia