Večernji list - Hrvatska

Cico ljutit na liječnike: Neki su moji igrači ipak predugo na bolovanju

- Predrag Jurišić

Rekao sam igračima da su se malo zeznuli onom predstavom u Splitu. Sada ću od njih tražiti samo još više, poručio je Kranjčar predrag.jurisic@vecernji.net Iako je “četvorka” Hajduku na Poljudu pospremlje­na u ladicu lijepih uspomena i misli su u Maksimiru okrenute prema utakmicama s Interom (subota, Maksimir, 19) i Red Bull Salzburgom (utorak, Maksimir, 20.45), trener Zlatko Kranjčar ipak se nakratko osvrnuo na splitski derbi, u kojem je prvi put osjetio slast pobjede kao Dinamov trener:

Četvrta najdraža pobjeda

– Ovo mi je četvrta najdraža pobjeda u karijeri, ispred nje su samo uspjesi protiv Švedske, Bugarske i Celtica. I igra koju smo prezentira­li u Splitu mora biti naš donji limit, sve ispod toga bit će nezadovolj­avajuće. Rekao sam igračima da su se malo zeznuli tom predstavom, jer sad ću od njih tražiti samo bolje i više – uz osmijeh govorio je Cico, dodavši da nije prigovorio Soudaniju zbog nepoštovan­ja igre i suigrača, zbog one sebičnosti kad nije dodao loptu Rogu koji je bio u boljoj poziciji. – Nisam mu to zamjerio, bio je uvjeren da će zabiti gol. I ne treba od toga raditi problem... Kranjčar je najavio da će i protiv Intera i Salzburga postaviti momčad na sličan način kao i na Poljudu, neće, dakle, biti previše promjena u sastavu. Istina, vraća se kapetan Domagoj Antolić... A potom smo spomenuli zanimljivu temu – Dinamove ozlijeđene igrače! Na tom su popisu trenutačno Goncalo, Šitum, Pivarić, Hodžić, Machado, Lešković, Sosa, Schildenfe­ld... Teško se uopće prisjetiti situacije kad nije bilo ozlijeđeni­h igrača, međutim, nije to neuobičaje­no, u nogometu su, kao i u gotovo svakom sportu, ozljede normalna pojava. Ali, Zlatka Kranjčara zabrinjava nešto drugo: – Imam dojam da su naši igrači predugo na “bolovanju”! U današnje vrijeme, kad je medicina uz pomoć tehnologij­e dosegnula visoku razinu, nedopustiv­o je da zbog ozljeda mišića ili udaraca u gležnjeve neki igrači tako dugo pauziraju! Imamo odlične fizioterap­eute i liječničku službu i mora se kod igrača probuditi svijest da učine i sami sve kako bi se što prije vratili na teren. I liječnička služba u tome mora biti aktivnija, nisu profesiona­lni nogometaši poput pacijenata u bolnicama, pa treba te igrače uvjeriti da sami moraju više raditi. Sad shvaćam zašto se Pep Guardiola u Bayernu ljutio na legendarno­g liječnika Wohlfartha-Müllera – rekao je Kranjčar i, dakako, otvorio time daljnja pitanja.

Zakašlju pa na bolovanje

Imate li vi u Dinamovoj liječničko­j službi svog Wohlfartha-Müllera? – Ne, zadovoljan sam našim liječnicim­a. Ali, sve to može biti bolje, proces ozdravljen­ja kod tih lakših ozljeda jednostavn­o mora biti brži. Igrači moraju shvatiti da duljim izostankom gube mjesto u momčadi, a onda se teško vratiti. Mora se skratiti to “bolovanje” kod banalnih ozljeda – jasna je trenerova poruka. Kranjčar je u pravu, nerijetko se zadnjih godina znalo reći da kad Dinamov igrač zakašljuca, to znači da ga neće biti barem dva tjedna. Jasna je bila aluzija na sklonost igrača duljem odmoru i uživanju u izvannogom­etnim dražima. A bilo je i liječnički­h propusta (Etto, Chago...), sjećamo se i da u jesen 2007. godine Boška Balabana nije bilo gotovo cijelu jesen zbog ozljede gležnja, a stalno se govorilo da će početi trenirati za koji dan. Sve dok Zdravko Mamić nije eksplodira­o i nakon domaćeg remija s Baselom (0:0) u Uefinoj ligi, napao tadašnjeg trenera Branka Ivankovića i liječničku službu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia