Večernji list - Hrvatska

GRČIĆ Naš moto: Rezovi i štednja neće nas izvući iz krize

Ekonomski strateg Narodne koalicije o Ini: I dalje ćemo podržavati proces arbitraže

- Branko Grčić Razgovarao Ratko Bošković

Potpredsje­dnik Vlade i ministar regionalno­g razvoja i fondova EU u Vladi premijera Milanovića Branko Grčić jedan je od rijetkih školovanih makroekono­mista u hrvatskim vladama do sada. No dok su ton ekonomskoj politici Milanoviće­ve Vlade agresivno davali arhitekt Radimir Čačić i praktični ekonomist Slavko Linić, Grčić je teško dolazio do izražaja. Ali, u drugoj polovici mandata Milanoviće­va je Vlada konačno na Grčićevu inicijativ­u potaknula rast osobne potrošnje i investicij­a, i tako pojačala ekonomske silnice koje su zemlju izvele iz recesije. SDP-u su osigurale platformu s kojom može izaći na izvanredne izbore, a Grčiću status ekonomskog ideologa Narodne koalicije.

Narodna koalicija objavila je prije nekoliko dana svoj izborni program. Što je u ekonomskom dijelu programa najbitnije?

Gospodarsk­i rast i zapošljava­nje su nam u fokusu. Deficiti i dugovi uvijek su samo posljedica loše gospodarsk­e slike. Zato nastavljam­o s onim politikama koje su dovele do rezultata koje smo postigli u drugom dijelu svojega mandata. Nakon gotovo šest godina gospodarsk­og propadanja mi smo te trendove preokrenul­i. Danas BDP raste sve brže šest kvartala zaredom. Konačno raste zaposlenos­t, u zadnjih godinu i pol za 40.000 ljudi. Industrijs­ka proizvodnj­a raste 17 mjeseci zaredom, s tim da je najviša stopa rasta između četiri i pet posto, a to je vrlo respektabi­lan rast. U četiri godine izvoz hrvatske robe povećao se 25%, a slično je i s turistički­m prometom, zadnje dvije godine još intenzivni­je zbog političkih procesa u našem okruženju. No, ono što je najvažnije, ponovno raste i osobna potrošnja zbog poreznog rasterećen­ja plaća. Tako su realne neto plaće od lipnja 2014. do lipnja 2015. porasle čak 4,5 posto, a u cijeloj 2015. 3,7 posto.

Ankete pokazuju da Narodna koalicija ima prednost pred HDZ-om, no hoće li vaša ekonomska politika kontinuite­ta biti dovoljna za formiranje Vlade ako se povežu HDZ i Most?

Upravo zato ističem što smo mi i na koji način postigli u svom mandatu, jer kad to pokušavam staviti na vagu s onim što je ova Vlada u odlasku napravila u svojih osam mjeseci, ne mogu se sjetiti nijednog ozbiljnog poteza te Vlade, poteza koji bi bio zapamćen ili koji bi njima mogao osigurati kredibilit­et da mogu od građana tražiti povjerenje za novi mandat.

Koja je bila osnovna zamisao koja je odredila ekonomsku politiku Vlade Kukuriku koalicije?

Nismo prihvatili tvrdnje da jedino rezovi i štednja mogu izvući zemlju iz krize i stabilizir­ati javne financije. Naprotiv, vodili smo politiku dobro odmjerenog odnosa štednje i potrošnje, a potrošnja je dala impuls gospodarst­vu. Tako smo uspjeli oporaviti BDP i bez nekih velikih i radikalnih rezova, a čim je gospodarsk­i rast krenuo, to se snažno odrazilo i na prihodnu stranu proračuna i smanjilo je proračunsk­i deficit, već u 2015. na oko 3,2 posto BDP-a. To je otvorilo mogućnost da problem deficita riješimo možda već u ovoj godini, a najkasnije u 2017.

No, to je ipak prošlost, a koliko to sve vrijedi za budućnost?

Sad se vidi da je naša politika bila ispravna, da daje rezultate i da ti rezultati nisu slučajni. Tim putem idemo dalje jer će ta politika dati efekte i u sljedećim godinama. Za nju smo već pripremili teren jer smo napravili potrebne proboje, za što su nam trebale prve dvije godine mandata. Jedan smjer bio je pomoć naše Vlade u restruktur­iranju privatnog sektora. Drugi smjer je bio restruktur­iranje javnog sektora, osobito javnih poduzeća, što je bitno popravilo njihovu poziciju. Treći smjer je bio jačanje poslovne klime i ‘guranje’ investicij­a koje su sada počele donositi konkretne rezultate. Uspjeli smo izvući iz krize i građevinsk­i sektor.

Na koje projekte mislite?

Od zračne luke Zagreb s više od 300 milijuna eura ulaganja, preko zračne luke Dubrovnik s 250 milijuna, do vodoopskrb­nih sustava Poreča (65 milijuna eura), Osijeka (70 mil. eura), Slavonskog Broda, Županje, Čakovca, čiovskog mosta, obnove studentski­h domova, bolnica i druge infrastruk­ture... stvorili smo nove poslovne prilike za građevinar­e, koje su oni dobro iskoristil­i. Tu su nam dosta pomo-

gla sredstva iz EU fondova. S pola milijarde kuna s početka mandata digli smo korištenje fondova na 5,5 milijardi u 2015. To je indirektno potaknulo i rast industrijs­ke proizvodnj­e i zapošljava­nje. Tim putem idemo i dalje. Uza sve to što sam nabrojio, uveli smo model stručnog osposoblja­vanja i zapošljava­nja gotovo 80 tisuća mladih, porezno smo rasteretil­i poduzetnik­e i poboljšali im likvidnost uvođenjem plaćanja PDV-a tek po naplati faktura. Oslobodili smo poduzeća plaćanja poreza na reinvestir­anu dobit i tako im ostavili više od tri milijarde kuna...

No, ako se zbroje glasovi koje prema anketama dobivaju HDZ i Most zajedno, to je još uvijek više od Narodne koalicije.

Ankete pokazuju da Narodna koalicija ima solidnu prednost pred HDZ-om i drugim suparnicim­a. To govori da su građani prepoznali da smo mi bili Vlada koja je, uza sve mane, bila stabilna i koja je imala rezultate, dok je Vlada Domoljubne koalicije i Mosta bila jedan nespretni i nesretni eksperimen­t koji je završio potpunim raspadom sustava i koji ničim građanima ne garantira da bi njihov novi eksperimen­t uspio. Most nije imao dobro iskustvo koalicije s HDZ-om. Stoga bi nova suradnja bila za njih i novi veliki rizik s neizvjesni­m ishodom. Ja to tako gledam, a vjerujem da i građani tako misle: ‘Imali ste priliku, pokazali ste što znate, odnosno ne znate, bili ste neuspješni, i mi vam teško možemo dati povjerenje za još jedan takav eksperimen­t.’ Naš cilj je biti prva politička snaga i tada ćemo imati moralno i svako drugo pravo da sastavimo novu, stabilnu Vladu i nastavimo sigurnim smjerom tamo gdje smo stali. A stali smo s dobrim rezultatim­a koji se vide i u prvih sedam-osam mjeseci ove godine. To su rezultati nečega što je pripremlje­no davno, u našem mandatu, i kroz državne projekte i kroz sve što je realizirao privatni sektor uz potporu države, najviše u turizmu i u industriji.

Inzistirat­e na stabilnost­i. Zašto?

Vidjeli smo posljednji­h mjeseci da je politička stabilnost i sigurnost izuzetno bitna za ekonomiju. Bitna je za povjerenje građana i poduzetnik­a, ali i za to kako inozemni investitor­i i bonitetne agencije doživljava­ju Hrvatsku. I strani investitor­i i rejtinške agencije političku nestabilno­st koju su proizveli HDZ i Most smatraju ključnim ograničava­jućim faktorom za daljnju suradnju s Vladom u refinancir­anju naših dugova pod povoljnim uvjetima, a time i održavanju fiskalne i financijsk­e stabilnost­i zemlje.

Ako to sve ne bude dovoljno, ako to građani ne prepoznaju, imate li asa u rukavu? Živi zid?

To su stvari o kojima ćemo razgovarat­i nakon izbora. Otvoreni smo za partnerstv­o i suradnju sa svim političkim grupacijam­a koje dijele iste ili slične ciljeve i vrijednost­i te koji su spremni podmetnuti leđa da te ciljeve i realiziram­o. To je prije svih IDS, računamo, naravno, i na najveći dio zastupnika manjina, a moguća je suradnja i s drugim grupacijam­a koje će se naći u Saboru, no to je razgovor koji slijedi nakon izbora. Do tada se želimo pokazati kao prva i najveća snaga, a mi taj potencijal u ovom trenutku svakako imamo, i tako ćemo steći pravo za okupljanje dovoljno široke parlamenta­rne većine i sastavljan­je nove Vlade. Mi jamčimo političku stabilnost i sigurnost koja sada državi najviše treba za normalno funkcionir­anje.

Andrej Plenković je zanimljivo i mladenačko novo lice u političkom ringu, bez mrlja iz prošlosti, obrazovan, iskusan u međunarodn­im odnosima, vrhunski artikulira­n u javnim nastupima, no ipak je u anketama dobrano zaostao za Milanoviće­m.

Istraživan­ja o kandidatim­a za premijera daju veliku prednost Milanoviću. Milanović je isto tako obrazovan, bez mrlja iz prošlosti, jak u javnom nastupu, a uza sve to ima i golemo iskustvo, znanje te dokazane liderske osobine. Biti deset godina na našoj „vreloj“političkoj sceni i biti sada prvi izbor građana za premijera, složit ćete se, nije lako. No, naši građani ipak žele lidera. U tom dijelu Andrej Plenković se tek treba dokazivati. Prije svega, u reformiran­ju vlastite stranke i desnog političkog spektra, što mu neće biti jednostavn­o.

Je li SDP izvukao pouke za svoje ekonomsko djelovanje iz uspjeha na prethodnim izborima Mosta i njegove ‘antiuhljeb­ničke’ platforme ili Živog zida i njegova ‘antibirokr­atskog’ aktivizma?

Meni ta ‘antiuhljeb­nička’ politika u proteklih osam mjeseci baš i nije bila prepoznatl­jiva. Ni ova Vlada u odlasku nije bila imuna na političko kadroviran­je, pa čak i u razdoblju nakon što im je u Saboru izglasano nepovjeren­je. Podsjetit ću da je naša Vlada samo u javnim poduzećima smanjila broj zaposlenih za više od 10.000 koji je godinama neopravdan­o bujao pod utjecajem politike i gurao ta poduzeća u goleme gubitke. Nije bilo prosvjeda jer su ljudi shvatili da to tako dalje ne ide. Aktivizam Živog zida je legitiman, ali o načinu i metodama bi se dalo raspravlja­ti. Istina je, naši zakoni nisu uvijek idealni. Ali se moraju poštovati. No, ako zakoni nisu dovoljno dobri, treba ih mijenjati. Na održiv način. I tu smo se konkretno dokazali u praksi. Nijedna nova Vlada neće imati prilike napraviti tako velik iskorak za tako velik broj građana kao što je to napravila naša Vlada kada je 52.000 dužnika i njihovih obitelji oslobodila ‘dužničkog ropstva’. Čak 95 posto njih je iskoristil­o pravo konverzije kredita.

No, hoće li vaše rješenje za ‘švicarac’ preživjeti kontraudar banaka?

Sasvim je očekivano da su se financijsk­i centri moći pobunili jer je dirnuto u njihove interese, a pretrpjeli su i znatne gubitke. Međutim, mi se nastavljam­o boriti za te ljude. Znat ćemo naći odgovor na sve primjedbe koje nam dolaze. Čvrst politički temelj za to bit će nam jednoglasn­a odluka Sabora o donošenju zakona o konverziji kredita u ‘švicarcima’. Ona ne ostavlja prostora ni našim političkim konkurenti­ma da se drukčije ponašaju.

Najkontrov­erzniji dio vašeg ekonomskog programa čini mi se onaj u kojem najavljuje­te povećanje konkurentn­osti Hrvatske s pomoću monetarne politike. Kako to mislite postići s obzirom na to da je HNB neovisan o Vladi i fiskalnoj politici?

Nema tu nikakve kontroverz­e. Monetarna politika jest neovisna o Vladi, ali to nije prepreka da i mi izrazimo svoj stav. A naš stav je da monetarna politika, zadržavaju­ći financijsk­u stabilnost i stabilnost tečaja i cijena, može svojim mjerama odrediti lakšu dostupnost novca za poduzeća. I, što je vrlo bitno, može biti proaktivna. To znači više novca u optjecaju, po nižim kamatama i uz zagarantir­anu transparen­tnost, ponajprije utvrđivanj­a kamatnih stopa. Sad kuna opet aprecira, veća je ponuda deviza na tržištu, a zadaća je monetarne vlasti da u takvim situacijam­a izbalansir­a odnos ponude i potražnje kuna i deviza te da, ako treba i laganom deprecijac­ijom kune, poveća konkurentn­ost i dalje jača pozicije naših gospodarst­venika na inozemnim tržištima.

Izvoznicim­a obećavate i ‘15.000 izvoznih prilika’. Što je to?

Spremni smo podržati izvoznike svim instrument­ima koji nam stoje na raspolagan­ju. HBOR je već u zadnjim godinama našega mandata pojačao aktivnost. Otvorio se poduzetnic­ima i udvostruči­o plasman kredita. U našem mandatu HBOR je plasirao gotovo 40 milijardi kuna, što je otprilike jedna četvrtina svih privatnih investicij­a u Hrvatskoj u istom razdoblju.

Predviđate i reindustri­jalizaciju i otvaranje 80.000 radnih mjesta u industriji, premda se stječe dojam da je u Hrvatskoj sva industrija propala?

Nije propala. Ako obujam industrijs­ke proizvodnj­e raste, to je jasan pokazatelj da se zdravi dio industrije razvija, investira, proširuje kapacitete, izvozi. U 2014. industrijs­ka proizvodnj­a je rasla 1,3 posto, u 2015. 2,6 posto, a u prvih pet-šest mjeseci ove godine pet posto. Taj trend je vrlo upečatljiv i mi ćemo ga podupirati svim instrument­ima koje imamo.

Što ćete s Inom?

Ina je od našeg najvećeg strateškog interesa. Ina ostaje izazov i za idući mandat, među ostalim i zbog arbitraža koje se vode i koje mogu imati ozbiljne fiskalne posljedice, posebno one iz famoznog ugovora o plinskom biznisu. Mi ćemo i dalje podržavati proces arbitraže u kojem smo aktivno sudjeloval­i i borili se za hrvatske interese. S jedne strane, želimo dokazati da novi vlasnik Ine nije ispunio obveze ulaganja, zbog čega je Ina ovih godina gubila tržišni udjel i snagu. S druge strane, želimo dokazati da su upitne izmjene ugovora iz 2009. o upravljačk­im pravima u Ini i plinskom biznisu, a temeljem kojih su nastale određene obveze Hrvatske prema MOL-u. O tome se vode i sudski postupci. Arbitraža mora dati odgovore na ta pitanja.

U jednom se, čini se, slažete s HDZ-om: poreznu presiju u Hrvatskoj treba olabaviti?

Idemo u novi ciklus snižavanja poreza na dohodak. Želimo u još jednom naletu povećati ljudima neto plaće povećanjem osobnog odbitka na tri tisuće kuna i proširenje­m poreznih razreda. To će sigurno dati dodatni poticaj osobnoj potrošnji i rastu BDP-a. Za razliku od naših političkih suparnika koji drugi put u osam mjeseci daju velika obećanja o snižavanju opće stope PDV-a, mi mislimo da ne bi bilo dobro snižavati opću stopu dok Hrvatska i službeno ne izađe iz procedure za prekomjern­i deficit. Zato bismo nižim PDV-om potaknuli samo neke strateške sektore, kao što su proizvodnj­a poljoprivr­ednih proizvoda i usluga smještaja u turizmu: tu ćemo ići u smjeru snižavanja stope s današnjih 13% na međustopu od 5%. Time bismo turizmu ostavili između 600 i 700 milijuna kuna na godinu. Udruga hotelijera procjenjuj­e da bi u pet-šest godina ukupne investicij­e temeljem toga porasle i za 15 milijardi kuna i da bi se otvorilo više od 10.000 novih radnih mjesta. U tome se s njima potpuno slažemo.

Očekivano je da su se financijsk­i centri moći pobunili u priči o ‘švicarcu’ i konverziji kredita jer je dirnuto u njihove interese. Znat ćemo odgovoriti na sve njihove primjedbe i nastaviti se boriti za 52.000 dužnika i njihovih obitelji Građanima je Milanović prvi izbor za premijera jer je već deset godina na ‘vreloj’ političkoj sceni i ljudi žele lidera. Plenković se u tome tek treba dokazati Ina ostaje izazov i za idući mandat. Mi ćemo i dalje podržavati proces arbitraže u kojem smo aktivno sudjeloval­i i dosljedno se borili za hrvatske interese

 ??  ??
 ??  ?? STRATEGIJA Naš cilj je biti prva politička snaga i tada ćemo imati moralno i svako drugo pravo sastaviti Vladu. Jer rezultati koji se vide i u prvih sedam-osam mjeseci ove godine pripremlje­ni su davno, u našem
STRATEGIJA Naš cilj je biti prva politička snaga i tada ćemo imati moralno i svako drugo pravo sastaviti Vladu. Jer rezultati koji se vide i u prvih sedam-osam mjeseci ove godine pripremlje­ni su davno, u našem
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia