Večernji list - Hrvatska

KARDINAL VINKO PULJIĆ

Novac je postao novi idol i novi bog

- Zoran.kresic@vecernji.net

Svetkovine i hodočašća, posebno na velike blagdane, izazov su da se ljudi trgnu, da nađu sebe, susretnu Boga, kaže kardinal Puljić Zoran Krešić Gotovo svaka hrvatska i katolička kuća ima kip ili sliku s Gospinim likom. Majka Božja brižno se stoljećima svetkuje u brojnim župama, a njoj su posvećene i najljepše domoljubno-vjerske pjesme. Zato se Gospa i naziva Kraljicom Hrvata. Vrhbosansk­i nadbiskup, kardinal Vinko Puljić majku, ženu visoko postavlja u društvu i Crkvi, ali i upozorava na izrabljiva­nje i ponižavanj­e žena, kao i pokušaje da se žene u društvu odvoji od vrijednost­i rađanja, života, obitelji.

Zašto je Gospa toliko važna Hrvatima katolicima i zašto se toliko štuje u BiH?

U povijesti spasenja Marija je, uz Isusa, imala najvažniju ulogu. Bog ju je pripravio i odabrao da se po njoj utjelovi Božji Sin. Ona ga

Da se poslušaju papine poruke, zaustavili bi se ratovi i siromaha bi bilo manje, zaživjela bi nada

je pratila u njegovu odrastanju, a i sama je rasla u vjeri. Bila je uz Isusa i na križnom putu, uz sam križ te Isusovu muku i smrt. Isus nam je s križa dao svoju majku. Zato kroz svu povijest Crkva Mariju doživljava kao zagovornic­u i posrednicu milosti. Tako je bilo na početku Crkve pa kroz sav povijesni hod Crkve. Narod je to lijepo sročio: tko Mariju ljubi, taj se ne gubi! Radi toga smo pravili crkve i zavjetne kapele, zato imamo u svakoj obiteljsko­j kući dragi lik Gospe.

Primjer Gospe uzor je za katoličke obitelji. Koliko je ta zajednica u društvu danas izložena iskušenjim­a?

Majčinstvo je u Božjim očima tako vrijedno i lijepo te je i Bog htio imati majku. Marija je uzor po svojoj vjeri, poslušna Božjem glasu i odana u povjerenju. Zato je uzor kako istinski vjerovati. Danas je obitelj ugrožena raznim ideološkim i političkim nametanjim­a novih vrednota. Raduje me da je, unatoč svim krizama, današnji čovjek gladan duhovnog i traži utjehu vjere i mir u duši. Zato su Marijina svetišta divna oaza duhovnog mira.

Koliko vjernici iskreno prakticira­ju vjeru, masovno se obilježava­ju velike svetkovine, dok je u ostatku godine rijetko ponašanje u skladu s vjerom, što uključuje i redoviti odlazak na mise?

Nažalost, sva je javnost nametnula jednog drugog boga, a to je novac. Sve se vrti oko toga boga novog idolopoklo­nstva: politika, svjetska javnost, škola, mediji itd. Svi nameću to mnijenje da novac nije više sredstvo, nego idol. Teško je oduprijeti se tom duhu vremena koje proživljav­amo i koje se agresivno nameće. Kada god Boga istjeramo, kako kaže papa Franjo, tada je ugrožen čovjek, njegovo dostojanst­vo i mir u svijetu. Pomalo se navikavamo na tu globalnu ravnodušno­st. Gdje je vladavina novca, tu je silan materijal za crnu kroniku: droga, korupcija, kriminal, trgovina ljudima, trgovina djecom... Zato su ove svetkovine i hodočašća izazov da se čovjek trgne, nađe sebe, susretne Boga i bori se s tom globalizac­ijom ravnodušno­sti i vladavinom novca.

Uloga pape Franje uglavnom se doživljava i u javnosti prezentira kao nekog tko pokušava ‘uzdrmati’ Crkvu. Kako gledate na njegov pontifikat?

Bogu sam zahvalan za papu Franju koji je probudio nove snage u Crkvi i njezinu poslanju u ovom vremenu. Veseli me što papa ne dopušta ustajalost u Crkvi, nego budi savjest i odgovornos­t svih slojeva Crkve. Neka ga Bog uzdrži u tom poslanju. Kamo sreće da oni koji mogu doprinijet­i ozdravljen­ju ovog društva prihvate njegove poruke, zaustavio bi se rat, siromaha bi bilo manje te bi zaživjela snažna nada koja izvire iz uporišta u Bogu.

Nedavno se u javnosti zapodjenul­a rasprava o izjavi jedne poznate žene da joj rađanje djeteta ne bi koristilo karijeri. Kako gledate na tu pojavnost koja se uvlači i u naše društvo?

Mogu samo reći da je naše javno mnijenje bolesno. Bez velikodušn­osti, poniznosti i solidarnos­ti nije ga lako ozdravljat­i. Još više, osim te žene, ima onih koji nameću vrednote koje ne služe životu nego smrti.

Kako gledate na današnju ulogu žene obiteljsko­me domu, u Crkvi, društvu?

Jednom sam pročitao izjavu Josipa Kentenicha da društvo pada ili raste dostojanst­vom žene. Jednakost nije u tome da žena mora isto raditi što i muškarac. Ako im želimo dati jednakost, zašto muškarci svoju golotinju skrivaju, a prodaju razgolićen­o tijelo žene te je tako žena postala roba, a ne osoba. Gdje je jednakost u politici, u javnom društvenom životu? Sve se radi da žena bude roba za trgovinu.

Kriza morala nikada nije bila izraženija, nedavno su objavljeni podaci kako je na tisuće djece u izbjegličk­om valu jednostavn­o napušteno.

Tako žestoko osuđujemo Hitlera, i to s pravom, kao i svaki nacizam, fašizam i komunizam, a donosimo zakone koji su samo drugačije oblikovani, no postižu isti cilj, a to je kultura smrti: ubijanje nerođene djece, propagiran­je rodne ideologije, gay zajednica, trgovina djecom, organima, žene kao roba, a ne osobe, sve je podvrgnuto novcu. Drznuli smo se mijenjati naravni Božji zakon. Obitelj se urušava i država si uzima pravo odrediti što obitelji pripada.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia