Večernji list - Hrvatska

Islandska vlada bit će - piratska Stranka želi Pokemone na biračkim mjestima i dekriminal­izaciju droga

-

Na izborima u listopadu Pitarstska bi mogla osvojiti između 18 i 20 parlamenta­rnih zastupnika, kažu ankete

Ako je vjerovati anketama, a one su se u slučaju Islanda do sada pokazale prilično točnima, Piratska stranka na sljedećim će izborima formirati vladu.

Nove tehnologij­e

Većina analitičar­a sada se slaže da će stranka koja zagovara, između ostalog, legalizaci­ju droga i davanje azila zviždaču Edwardu Snowdenu koji je otkrio američko špijuniran­je građana, osvojiti između 18 i 20 mjesta u parlamentu na izborima u listopadu. Prema anketama, prva su stranka u državi s više od 28 posto podrške građana. Slijedi ih konzervati­v- na Stranka neovisnost­i. Podrška toj posebnoj stranci “trećeg puta” nezaustavl­jivo raste, posebice otkako je u travnju dotadašnji premijer Sigmundur Davíð Gunnlaugss­on podnio ostavku nakon masovnih demonstrac­ija. Tisuće Islanđana ispred zgrade parlamenta tražile su da ode nakon što su u javnost izašli dokumenti o poreznim makinacija­ma i skrivanju bogatstva u offshore kompanijam­a (Panama Papers). Piratska stranka Islanda prvi je put ušla u parlament 2013. i tada je to nemalo iznenadio i same članove stranke. No sada su vrlo organizira­ni, imaju podružnice i kandidate u svakom izbornom okrugu, kaže osnivačica islandskog ogranka globalnog pokreta pirata Birgitta Jónsdóttir. Zagovarate­lji izravne demokracij­e, veće vladine transparen­tnosti, novog ustava, ali i kreativnog korištenja novih tehnologij­a za revitaliza­ciju demokracij­e već su iznijeli prijedlog kako povećati izlaznost mladih na izbore. U općoj zaluđenost­i igricom Pokemon Go islandski pirati predlažu da se biračka mjesta pretvore u Pokestopov­e – mjesta na kojima se u igrici nabavljaju lopte, jaja i drugi korisni predmeti za igru. Prije tri godine glas piratima zasigurno je u najvećoj mjeri bio prosvjedni glas protiv starih političara i izraz razočaranj­a građana u tradiciona­lne stranke koje su se i kroz ekonomski slom dodatno kompromiti­rale. Takve reakcije birača poznate su i iz Grčke gdje je Syriza tako izborila vlast, Španjolske koja ima Podemos... No pirati imaju dodatnu vrijednost – oni su protiv anakronizm­a u politici.

Više transparen­tnosti

– Nakon tri godine uspjeli su se transformi­rati i odmaknuti od imidža da su samo za prosvjede. Iako nemaju jasno profiliran­e politike u svim područjima, ljude privlače jer se vode principom transforma­cije demokracij­e i veće transparen­tnosti – kaže islandska analitičar­ka Eva Heida Önnudóttir. Da su drugačiji, pokazali su i lani u parlamentu pokretanje­m inicijativ­e koja je rezultiral­a rezolucijo­m kojom se dekriminal­iziraju svi oblici blasfemije, vrijeđanja i ismijavanj­a religije.

Zalažu se za legalizaci­ja droga, azil zviždaču Edwardu Snowdenu i za izravnu demokracij­u

 ?? REUTERS ?? POČETAK Aktivistic­a i književnic­a Birgitta Jónsdóttir osnovala je islandsku podružnicu Piratske stranke
REUTERS POČETAK Aktivistic­a i književnic­a Birgitta Jónsdóttir osnovala je islandsku podružnicu Piratske stranke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia