Večernji list - Hrvatska

Susjed mu rekao da s ceste makne kantu pa ga je ubio

Ubijeni Miroslav Bežan bio je policajac i omiljen među susjedima

- Snjezana.bicak@vecernji.net

Zlatko Jurin otprije je poznat policiji, a tjedan dana prije ubojstva priveli su ga jer je pucao po dvorištu svoje obiteljske kuće Snježana Bičak Bez ikakvih emocija Zlatko Jurin sjeo je u petak nešto prije 20 sati na terasu kafića PTG u Gornjem Mrzlom Polju kod Duge Rese. Naručio je kavu i Coca- Colu, a kada mu je konobarica donijela naručeno, zaprepasti­la se jer je na stolu vidjela pištolj, a gost je počeo repetirati i pušku.

Gosti pozvali policiju

– Netko od gostiju pozvao je policiju i došli su za nekoliko minuta. Policajac ga je htio privesti, ali se opirao, negodovao, bacio je pušku, a oni su ga savladali i odvezli. Nismo znali da je sat vremena prije ubio čovjeka. Tko zna što se moglo dogoditi, možda je imao namjeru pucati iz te puške i pištolja po gostima kafića – prepričali su nam gosti kafića idućeg jutra. Zlatko nije imao tragove krvi na sebi niti je ičim odavao da je upravo počinio stravičan zločin u selu na drugoj obali Mrežnice i na pragu vlastitog doma u Donjem Mrzlom Polju ubio susjeda Miroslava Bežana. – Već je od jutra bio nervozan jer je zakasnio iznijeti kantu za smeće za odvoz. Zato je sve smeće izbacio uz cestu, a kantu stavio na sredinu ceste. Susjed Miroslav Bežan kosio je na livadi nasuprot njegove kuće i vjerojatno ga pitao što će biti s kantom, može li je maknuti s ceste. I to je vjerojatno bio okidač. Tko god da ga je došao pitati za kantu, on bi ga ubio. Miro je bio duša od čovjeka, dobar susjed, radišan. Pretpostav­ljam da je došao k njemu razgovarat­i, a Zlatko, koji je već imao spremnu pušku na ramenu, ubio ga je na pragu svoje kuće – kazao nam je susjed Igor Vilović. Inače, Miroslav Bežan (46) bio je omiljen među susjedima, nogometaši­ma i vinarima jer je imao svoj vinograd, znao je i kuhati i raditi u vrtu, a voljeli su ga, kažu, i na poslu. Radio je kao policajac na graničnom prijelazu sa Slovenijom u Pribanjcim­a. – Takav vam se čovjek rađa jednom u sto godina ili nikada. Bio je predobra osoba, svatko će vam to reći, svima je dolazio pomagati kada je trebalo, a mogao je računati i na nas. Bio je i dragovolja­c u Domovinsko­m ratu, prošao ratišta od Pakraca do Karlovca i sada je umro na ovakav način – dodao je Igorov otac Petar Vilović. Miroslav je u obiteljsko­j kući živio sa suprugom i 25-godišnjim sinom, a ubojica, susjedima poznat pod nadimkom Zlatni, živio je sam. – Sam je bio i prije rata kada je roditelje otjerao u Karlovac. Ima dvije sestre, ali one ne žive u Karlovačko­j županiji. Nije bio pijan kada je ubio Miru – dodaje susjed.

Već dugo problemati­čan

No svi su znali da je Zlatko problemati­čan. Bio je u ratu, imao oružje i još je tada znao, kažu, pucati po lampama po selu jer mu je smetalo svjetlo. Nekada je pio, svađao se s ljudima, često znao pričati sam sa sobom. Imao je mirovinu, stekao ju je u ratu, dijelom radeći po tvrtkama. Živio je sam u trošnoj kućici i nitko nije slutio da ima oružje. Sve do nedjelje prije tjedan dana, kada je pucao po svom dvorištu. – Policija je došla, uhitili su ga i oduzeli mu oružje, ali je drugi dan došao kući. Tko zna gdje je i koliko oružja sakrio – dodao je susjed Igor.

ZORISLAV ANTUN PETROVIĆ: Velike stranke nemaju snage za mijenjanje ovog sustava jer su na njemu i nastale. Zato idem na izbore kao kandidat laburista

 ??  ?? Policijski očevid u Donjem Mrzlom Polju gdje je živio ubijeni Miroslav Bežan i ubojica Zlatko Jurin
Policijski očevid u Donjem Mrzlom Polju gdje je živio ubijeni Miroslav Bežan i ubojica Zlatko Jurin
 ??  ?? Nakon ubojstva sjeo je u kafić s druge strane Mrežnice, naručio kavu i na stol stavio pištolj te počeo repetirati pušku
Nakon ubojstva sjeo je u kafić s druge strane Mrežnice, naručio kavu i na stol stavio pištolj te počeo repetirati pušku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia