Večernji list - Hrvatska

Sarajevo je pokazalo hrabrost i srce u najtežim trenucima ROBERT DE NIRO

-

rojekcijom obnovljene i nešto svježije verzije kultnog filma “Taksist” počelo je 22. izdanje Sarajevo film festivala ( SFF). Dva su razloga zbog kojih je baš ovo filmsko remek-djelo Martina Scorsesea otvorilo festival. Prvi je taj da se ove godine slavi 40 godina otkako je film snimljen, a drugi je razlog dolazak njegova glavnog glumca Roberta De Nira u Sarajevo gdje mu je na službenom otvaranju uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za životno djelo i izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Uživao u bureku i zeljanici

– Sarajevo film festival nastao je u opasnim vremenima kao pobjeda umjetnosti. Nakon napada na New York 11. rujna 2001. godine i ja sam u znak otpora osnovao svoj Tribeca festival. Strašno je ono što se događalo u Sarajevu i New Yorku i zbog toga imamo neku neslužbenu povezanost i čast mi je što mogu otvoriti ovaj festival – rekao je De Niro na pozornici Narodnog pozorišta u Sarajevu na kojoj mu je direktor SFF-a Mirsad Purivatra uručio nagradu. Oskarovac je naglasio kako je počašćen pozivom i dirljivo se zahvalio Purivatri. – Hvala ti, Miro. Cijenit ću i čuvati ovu nagradu jer Sarajevo je jedinstven grad na svijetu koji pokazuje svoje srce i hrabrost usprkos tragediji – kazao je 72-godišnji oskarovac i zaradio ovacije publike. Dok je koračao sarajevski­m crvenim tepihom, rado se zaustavio pokraj svakog obožavatel­ja koji je za uspomenu htio fotografij­u s njim ili potpis na nekom od plakata iz njegovih filmova. Spremno je odgovarao i na pitanja novinara i dosta emotivno govorio o Sarajevu. – Impresioni­rala me ljepota ovog grada. Sramota je što je bio toliko granatiran i napadan. Upućen sam u ratna zbivanja na ovom području jer sam redovito u to vrijeme pratio vijesti iz ovog dijela Europe– kazao je glumac. Inzistirao je i na tome da posjeti neka od mjesta koja su bila važna u obrani grada i koja su obilježila ratni život Sarajeva. U društvu Mirsada Purivatre, javlja Dnevni Avaz, u petak popodne posjetio je židovsko groblje, koje se 90-ih godina za vrijeme opsade nalazilo na prvoj ratnoj liniji. O tim zloslutnim vremenima kratko je razgovarao i s predstavni­cima židovske zajednice. Nakon toga uputio se do Zlatišta, uzvišenja na planini Trebević, s kojeg puca pogleda na cijeli grad i ondje je pomno uz pomoć domaćina proučavao kartu opkoljenog Sarajeva. Svratio je i do Tunela

spasa koji je napravljen 1993. godine i zahvaljuju­ći kojem se grad opskrbljiv­ao u ratnim danima jer upravo kroz taj tunel u Sarajevo su potajno donošeni hrana i lijekovi. Skromnost i neposredno­st ove hollywoods­ke zvijezde oduševila je sve koji su ga imali prilike susresti u Sarajevu, pa tako i osoblje restorana Vinoteka. Kazali su kako glumac nije imao nikakvih prohtjeva i iskušao je sve specijalit­ete, od pita, bureka, zeljanice, sarmica i baklava do hurmašica, a probao je i neka od lokalnih vina. Subotnje jutro u glavnom gradu Bosne i Hercegovin­e proveo je ponovno u sarajevsko­m Narodnom pozorištu, ali ovaj put u ležernijoj varijanti. Uz kavu je čavrljao s Mikeom Goodridgeo­m, bivšim urednikom magazina Screen Internatio­nal i današnjim izvršnim direktorom Protagonis­t Picturesa. Govorio je o glumačkim počecima i obitelji, a dotaknuo se i politike, točnije republikan­skog kandidata za predsjedni­ka SAD- a Donalda Trumpa. Bez dlake na jeziku za njega je kazao da ga podsjeća na shizofrene likove poput onih iz filma “Taksist” u čijoj blizini uopće ne želi biti. – Ljudi poput Donalda Trumpa tamo su gdje im nikako nije mjesto. Neka nam je Bog na pomoći s takvim čovjekom. Rečenice koje on izgovara su apsurdne i nemaju smisla, to su totalne ludosti. On je lud! – iskren je bio glumac. Prvi Oscar dobio je za sporednu ulogu u drugom dijelu “Kuma” redatelja Francisa Forda Coppole. – Htio sam glumiti i u prvom nastavku, išao sam na audiciju, ali uloga je pripala Alu Pacinu. Nisam se zbog toga ljutio na njega jer Coppola je jasno znao koga želi – kazao je i najavio kako ponovo surađuje s Pacinom, i to na Scorseseov­u filmu “Irishman”. Veseli ga što se zadnjih godina okušao u žanru komedije, ali kaže da je svjestan da nikada na tom polju neće biti ni do koljena glumcima poput Billyja Crystala. Spomenuo je u kojim glumcima prepoznaje glumački potencijal i rekao kako njegovi nasljednic­i mogu biti Matt Damon, Leonardo Di Caprio i Sean Penn.

Svojoj djeci nije filmska ikona

Na Mikeovo pitanje doživljava li ga obitelj kao filmsku ikonu kazao je uz osmijeh: – Moja djeca i supruga me uopće ne doživljava­ju kao ikonu, ni najmanje. No zato ga tako doživljava­ju na svakom koraku u Sarajevu, gradu u kojem je gostovalo mnogo hollywoods­kih zvijezda, ali nijedna ovog ranga. Da su Sarajlije svjesni časti koju im je iskazao De Niro, pokazuje i crtica s gradskih ulica koju su prenijeli svi svjetski mediji. Naime, sarajevski taksisti u znak dobrodošli­ce De Niru svoja su vozila oblijepili njegovom slikom iz filma “Taksist” . De Niro je jučer poslijepod­ne s puno napustio Sarajevo i obećao da će doći ponovno.

Oskarovac je otvorio 22. izdanje Sarajevo film festivala i primio nagradu za životno djelo Na njegov zahtjev domaćini su ga odveli na mjesta koja su imala veliki značaj u ratu

 ??  ??
 ??  ?? Sarajevski taksisti oblijepili su aute De Nirovom slikom
Sarajevski taksisti oblijepili su aute De Nirovom slikom
 ??  ?? Mirsad Purivatra uručio je glumcu Srce Sarajeva
Mirsad Purivatra uručio je glumcu Srce Sarajeva
 ??  ?? Nataša Janjić na Instagramu se pohvalila fotografij­om s De Nirom
Nataša Janjić na Instagramu se pohvalila fotografij­om s De Nirom
 ??  ?? Robert De Niro na svečanom otvaranju 22. Sarajevo film festivala
Robert De Niro na svečanom otvaranju 22. Sarajevo film festivala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia