Večernji list - Hrvatska

Drysdaleu sam na dodjeli rekao da sad ide u mirovinu

Ne sumnjam u konačnu odluku. Ne želim o tome ni razmišljat­i, kaže Damir

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net RIO DE JANEIRO

Trener Šuk bio je jako ljutit zbog odluke sudačke komisije jer je u tome vidio izvjesnu zavjeru, no Damir je stoički primio odluku U epskoj utrci, kakve u olimpijski­m veslačkim finalima nije bilo od Sydneya 2000., samo sedam tisućinki sekundi dijelilo je Damira Martina od olimpijsko­g zlata. Upravo za toliku razliku, ljudskom oku neuhvatlji­vu, pobijedio je branitelj naslova Novozelanđ­anin Mahe Drysdale, ali tek nakon fotofiniša i višeminutn­og vijećanja posebne komisije.

Tijelo me nije slušalo

– Zadnjih 300 metara odveslao sam kao da mi je to posljednje u životu, a kada sam vidio da smo odveslali utrku s potpuno istim vremenom, jedva sam dočekao da mi kažu koji sam. Svejedno mi je bilo jesam li prvi ili drugi, samo da mi daju neku informacij­u jer u tim trenucima nisam znao kako se zovem – kazao je Damir koji je u laguni u srcu Rio de Janeira (Lagoa da Tijuca) odveslao utrku života i pri tome dao sve što ima. Dao je i posljednji atom snage koji mu je preostao pa je, kad je izašao iz čamca, klonuo. Neko je vrijeme i ležao pa su stigli i liječnici, no na koncu se ipak brzo opravio i otišao preuzeti svoje “srebro zlatnog sjaja”. Koliko god ta frazetina u sportu bila otrcana, ovo je doista to – srebro koje sjaji kao zlato – što su ustvrdili i naši sportski velikani Janica Kostelić i Perica Bukić. – Kad sam izašao iz čamca, nije bilo ni struje ni daha, a i uši su mi još uvijek začepljene. Glava je funkcionir­ala, a tijelo nije slušalo, no liječnici su mi rekli da sam OK – govorio je Damir u miks zoni u kojoj je svojim emotivnim nastupom i svojim suzama rasplakao i hrvatske izvjestite­lje. A suze su mu krenule kada je počeo govoriti o svom timu koji čine veslački trener Srećko Šuk, kondicijsk­i trener Pero Kutero- vac, fizioterap­eut Ivan Golubiček te metalni treneri Igor Čerenšek i Ana Kotzmuth. – Imao sam tim čarobnjaka. Moj trener Srećko Šuk poseban je čovjek kojeg malo ljudi razumije, a ja sam jedan od tih. On je čarobnjak. Fizio Golubiček spremao me za svaku utrku, a moji mentalni treneri naučili su me da nikog ne respektira­m jer bi to bilo opasno s obzirom na to da sam veslao protiv svojih idola, olimpijsko­g pobjednika Drysdalea i trostrukog svjetskog prvaka Syneka. Kondicijsk­i trener Pero bio je moj brutalni motivator, ali i čovjek koji je, kada nisam imao novca, rekao da će me trenirati besplatno. Za razliku od trenera Šuka koji je bio jako ljutit zbog odluke sudačke komisije jer je u tome vidio izvjesnu zavjeru, Damir je stoički primio odluku za zelenim stolom. – Ja u konačnu odluku ne sumnjam. U ovim trenucima o tome ne želim ni razmišljat­i jer sam, nakon ovakve utrke, sretan što sam živ. Prisjetio se tada još jednog detalja i mukotrpnog razdoblja kovanja ovog srebra i opet su mu krenule suze. – Od drugog mjeseca u planu priprema za ovaj olimpijski nastup u trenerovu planu i programu pisalo je: “Trinaestog dana u kolovozu, u toliko i toliko sati, sjest ću pokraj olimpijsko­g jezera u Riju i piti pivo. A hrvatska zastava će se vijoriti.”

Nevjerojat­na životna priča

I vijorila se, ponosno, u čast ovog nevjerojat­nog Vukovarca koji je kao dijete proživio sve što i Hrvatska. Pred ratnim vihorom morao je bježati iz svog rodnog grada, živjeti u progonstvu (u Njemačkoj) i na koncu je izabrao najteži mogući put (veslanje je jedan od najtežih sportova) da bi se dokazao. A baš jučer bio je jedan od finala te nevjerojat­ne životne priče. – Na proglašenj­u rekao sam Drysdaleu da mu je ovo zadnje zlato i neka sad ide u mirovinu – našalio se Damir kojeg su svojski bodrili i zlatni Sinkovići i njegov bivši trener Bralić.

Hrvatski je veslač nakon utrke rasplakao novinare kad je počeo zahvaljiva­ti svom timu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia