Večernji list - Hrvatska

Egipatski džudaš izdajica jer je izgubio od Izraelca

Odbio mu je pružiti ruku, zbog čega je bio izviždan

- Drazen.brajdic@vecernji.net

Kroz povijest igre su bile previše ispolitizi­rane. Nažalost, tako je i danas, posebno kada pričamo o sportašima iz arapskog svijeta Dražen Brajdić U idealnom svijetu Olimpijske igre i politika ne bi trebale imati veze jedne s drugima, no u ovom stvarnom, ponekad poprilično udaljenom od olimpijsko­g ideala zbližavanj­a svih nacija i rasa, one su itekako ispreplete­ne. I dok su se Olimpijske igre manje bavile politikom, politika se puno više bavila Igrama. Uostalom, evo vam najsvježij­eg primjera iz Rija, s džudaškog tatamija. Deveterost­ruki afrički prvak Egipćanin Islam El Shehaby našao se u višestruko neugodnoj situaciji. Osim što je izgubio od Izraelca Ora Sassona, doživio je negodovanj­a i prije i poslije borbe.

Branili mu da se bori

Prije borbe ekstremnij­i muslimani putem društvenih mreža poručivali su mu da će, ako izgubi, osramotiti islam i svoj narod, a egipatski nacionalis­ti su mu poručili da u borbu sa sportašem iz mrskog im Izraela ne bi smio ni ulaziti. – Ne želimo ni pomisliti što će se dogoditi ako izgubiš od Izraelca. Pobjeda ti ne donosi ništa. Kako možeš surađivati s ubilačkim narodom? – bile su poruke na Twitteru, a i voditelj islamistič­ke televizijs­ke postaje Al-Sharq Mataz molio ga je da se povuče: “Ako izgubiš, Egipat će plakati. Zemlja će biti tužna, a ti ćeš postati izdajica.” Nakon borbe, kada je El Shehaby izgubio, izviždala ga je domaća Islam El Shehaby teško živi pod pritiskom politike publika jer nije htio suparniku pružiti ruku (što nije obvezno) niti se protivniku naklonio (što jest obvezno) u njegovu sportu. Mržnja većeg dijela arapskog svijeta prema svemu što je izraelsko vraća nas na najstrašni­ji primjer uplitanja politike u Olimpijske igre, a to je teroristič­ki napad na olimpijsko selo u Münchenu 1972. Osmorica palestinsk­ih terorista ubacila su se, kroz žicu, u selo i ubila dvojicu te zatočila devet izraelskih sportaša. Palestinci su tražili oslobađanj­e 200 arapskih zatvorenik­a iz izraelskih zatvora na što bi izraelska vlada možda i pristala da njemački specijalci nisu krenuli u akciju u kojoj je svih devet sportaša ubijeno, ali i pet terorista te jedan policajac. I na sljedećim Igrama bilo je politike jer je 30-ak afričkih država odbilo nastupiti u Montrealu zbog toga što MOO nije suspendira­o Novi Zeland čija je ragbijaška reprezenta­cija te godine gostovala u aparthejds­koj Južnoj Africi. Smanjenu brojnost idućih dvojih Igara odredila su hladnorato­vska zbivanja, neprestane tenzije između SAD-a i SSSR-a, barjaktara dvaju oprečnih političkih sustava – kapitalizm­a i komunizma.

Stalni hladni rat

Nakon što su Sovjeti ušli u Afganistan, zemlju manju od američke savezne države Teksas, više od 60 zemalja predvođeni­h SAD-om bojkotiral­o je moskovske Igre održane 1980. godine. Samo četiri godine zatim zemlje Varšavskog pakta i njihovi simpatizer­i s drugih kontinenat­a uzvratili su istom mjerom pa se na Igrama u Los Angelesu nije pojavilo 14 socijalist­ičkih zemalja, no ne i bivša SFRJ koja je to iskoristil­a i na tim Igrama osvojila rekordnih 18 zemalja, što je bilo dvostruko više nego u Moskvi. Seulske Igre (1988.) bile su prve, od Münchena, na kojima nije bilo organizira­nog bojkota, no neke su zemlje ipak odlučile ne nastupati, a to je prije svih bila Sjeverna Koreja koju su pratile Etiopija, Nikaragva i Kuba. Ako mislite da na Igrama u Barceloni nije bilo zbivanja s političkom pozadinom, varate se. Uostalom, kao neovisne države prvi su put nastupile Hrvatska, Litva, Letonija i Estonija, a SR Jugoslavij­i, kao agresoru na teritorij Hrvatske, bio je zabranjen nastup. Osim toga, Njemačka je prvi nakon 1964. put nastupila pod jednom zastavom, a postaparth­ejdna Južnoafrič­ka Republika pozvana je prvi put da sudjeluje nakon 32-godišnje zabrane.

Nažalost, uvijek se politika na Olimpijski­m igrama miješala u sport. Bilo je i puno žrtava

 ??  ?? Dvoboj Egipćanina i Izraelca bio je ispolitizi­ran do maksimalni­h granica
Dvoboj Egipćanina i Izraelca bio je ispolitizi­ran do maksimalni­h granica
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia