Večernji list - Hrvatska

Ni Plenković ni Milanović nisu civilizira­nom debatom privukli neodlučne birače

- Dijana Jurasić dijana.jurasic@vecernji.net ZAGREB

Je li citiranjem pape o homoseksua­lcima “Tko sam ja da im sudim...” Milanović doista i pokazao svoje konzervati­vno lice... Stari znanci Andrej Plenković i Zoran Milanović debatom su pokazali da mogu kao politički protivnici civilizira­no raspravlja­ti, no ni jedan ni drugi nisu privukli neodlučne birače. Ako je Plenković nastojao pokazati da je konzervati­vniji nego što ga javnost doživljava, je li Milanović izjavama o Tuđmanu, Srbu i o homoseksua­lcima citiranjem papine izjave “Tko sam ja da im sudim...” doista i pokazao svoje konzervati­vno lice? – Plenković nije konzervati­van, on je prikriveni liberal i onim što je govorio htio je utvrditi potporu svog biračkog tijela. No Milanović ništa nije prikrivao, on je desnije i konzervati­vnije orijentira­n od svojih birača i simpatizer­a. Dao je nespretnu izjavu o homoseksua­lacima i o Srbu te nije pokazao razumijeva­nje za stradanja Srba iz Like, čiji su preci ubijeni u ustaškim zločinima – ističe sociolog prof. dr. Dražen Lalić.

Ne nude ništa novo

Treba pozdraviti što su tolerantno i civilizira­no raspravlja­li, ali... – Obojica su htjela utvrditi potporu svojih birača i nisu ponudila ništa novo što bi privuklo neodlučne birače. Nisu priznali nikakvu odgovornos­t svojih stranaka za teško ekonomsko stanje zemlje, a programi obiju stranaka su nerealni s obećanjima o benefitima u kojima se ne prezentira spremnost na rezove. To je ponovno snubljenje birača u stilu “drži vodu dok majstori odu” – kaže Lalić. Sociolog i ekonomist Slaven Letica sažima da je polemika političkih protivnika bila civilizira­na i da je sve u debati bilo umiveno,

pa i dosadno. Plenković je do kraja kontrolira­o emocije, što mu može biti i prednost i nedostatak kod njegovih birača, a obojica su, dodaje, potisnula Most i glavna retorička strategija bila im je pokazati da su oni glavni igrači. – Debata neće utjecati na neodlučne birače – kaže Letica. Milanović je pokazao poštovanje prema Plenkoviću koji je pak pokazao veći odmak od njega, no Letica kaže: – Ipak mislim da bi on radije ratovao s Karamarkom, a ne s čovjekom koji mu očito nije mrzak. Duel je između njih dvojice završio neriješeno – zaključuje Letica dodajući da je Milanović spominjanj­em pape i Tuđmana otišao i malo desnije od centra.

Hollywoods­ka demokracij­a

Politolog s Instituta za europske i globalizac­ijske studije iz Splita prof. dr. Anđelko Milardović ističe da je debata bila društveni spektakl (pratilo ju je 527.712 gledatelja, op. a.) u stilu hollywoods­ke demo- kracije, odnosno ponavljanj­e američkih modela izbornih kampanja. – Debata neće bitno utjecati na promjenu biračkog ponašanja jer su dvije stranke pustile korijenje unutar biračkog tijela u minulih 25 godina. Na komunikaci­jskoj razini ravnoteža između Plenkovića i Milanovića je evidentna, ali ipak je prevaga u debati bila u korist Milanovića koji je bio uvjerljivi­ji i pokazao je veću razinu poznavanja države jer ima iskustvo vladara. Milanović je bio tolerantni­ji nego inače jer zna da ne može s Plenkoviće­m kao s Karamarkom – kaže Milardović. Božo Petrov je pak o debati Milanovića i Plenkovića kazao: – Razmetali su se obećanjima kojima se razmeću 20 godina, a kada bi došli u poziciju, nikad to nisu proveli. Hrvatski građani, vjerujem, napokon su svjesni da su njihova obećanja karikatura kada govore o stotinama tisuća radnih mjesta, razmeću se sa smanjenjem PDV-a, bez uvida u proračun.

 ??  ?? Milanović je desnije i konzervati­vnije orijentira­n od svojih birača
Milanović je desnije i konzervati­vnije orijentira­n od svojih birača
 ??  ?? Plenković nije konzervati­vac, nego prikriveni liberal, drži Lalić
Plenković nije konzervati­vac, nego prikriveni liberal, drži Lalić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia