Večernji list - Hrvatska

Najviša odličja kulturnjac­ima je dodjeljiva­o predsjedni­k Tuđman

Predsjedni­ca Grabar-Kitarović dodijelila je neuobičaje­no visoka odličja Reda kneza Branimira s ogrlicom četvorici važnih kulturnih djelatnika

- Kultura@vecernji.net

Savjetnik Andre Krstulović Opara uvjerio je predsjedni­cu da “preko reda” odlikuje Pogorelića, Domjana, Gavrana i Bašića Branimir Pofuk Narodne novine prošli su tjedan objavile odluke predsjedni­ce RH Kolinde Grabar-Kitarović o dodjeli Reda kneza Branimira s ogrlicom pijanistu Ivi Pogoreliću, piscu Miri Gavranu, arhitektu akademiku Nikoli Bašiću te konzervato­ru i čuvaru hrvatske kulturne baštine Miljenku Domjanu.

Rijetki presedani

Odluke potpisane 20. i 23. lipnja nisu bez presedana, ali predstavlj­aju veliku rijetkost. Naime, za zasluge na polju umjetnosti i kulture masovno se dodjeljuje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića. U važnosnom slijedu, među osamnaest odlikovanj­a RH, Danica je na trinaestom mjestu. Prema podacima Povjerenst­va za civilna odlikovanj­a i priznanja u Uredu predsjedni­ce RH, samo u vrijeme predsjedni­ka Tuđmana Danicom hrvatskom s Marulićevi­m likom okićeno je čak 1145 osoba. Zakon o odlikovanj­ima jednostavn­o ne predviđa odlikovanj­e višeg reda za dostignuća i zasluge u kulturi i umjetnosti, ali predsjedni­cima dopušta da osobama s osobitim zaslugama dodijele odlikovanj­e višeg reda. Presedani su toliko rijetki da ih ovdje možemo sve nabrojiti. Red kneza Branimira s ogrlicom šesto je po važnosti hrvatsko državno odlikovanj­e. Prema zakonu ono je namijenjen­o “dužnosnici­ma i djelatnici­ma u tijelima državne vlasti, čelnicima diplomatsk­o-konzularni­h predstavni­štava i predstavni­štava međunarodn­ih organizaci­ja akreditira­nih u RH” za “osobite zasluge stečene promicanje­m međunarodn­og položaja i ugleda RH i njezina odnosa s drugim državama”. Odlikovani­h tim redom također je mnogo, a među njima su najbrojnij­i veleposlan­ici stranih država u RH. Također je izvanredno dodjeljiva­no i istaknutim sportašima, Janici Kostelić i njenu ocu Anti, Ratku Rudiću, a posmrtno Draženu Petroviću i Krešimiru Ćosiću. Kad je o kulturi riječ, predsjedni­k Tuđman Redom kneza Branimira odlikovao je Hrvoja Hitreca i posmrtno Antu Topića Mimaru, a Ivanu Lackoviću Croati dodijelio je još viši Red kneza Trpimira s ogrlicom. Još je znakovitij­a Tuđmanova odluka da za još jedan stupanj važniji Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom dodijeli trojici hrvatskih književnik­a: Ivanu Aralici, Ranku Marinković­u i posmrtno Miroslavu Krleži. Predsjedni­ci Mesić i Josipović na tom polju nisu išli dalje od Reda kneza Branimira. Mesić je njime odlikovao Dragutina Tadijanovi­ća, Peru Kvrgića, Dušana Džamonju, Josipa Tabaka i Milana Moguša, a Josipović Relju Bašića i Nadu Puttar- Gold. Premda je riječ o simbolično­m priznanju nižeg reda, tu treba dodati i Hrvatsku državnu nagradu koju su od Josipovića dobili HAZU, Zagrebačka filharmoni­ja i posmrtno maestro Milan Horvat. I to je to.

Umjetnicim­a se obično dodjeljuje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, ali predsjedni­ci imaju pravo dodijeliti im više počasti

Poslušala prijedlog

Predsjedni­ca Grabar-Kitarović poslušala je prijedlog svog savjetnika za kulturu Andre Krstulović­a Opare i “preko reda” odlikovala Pogorelića, Gavrana, Bašića i Domjana. Od Mire Gavrana dobili smo i kratku izjavu: “Svaki put kada se u inozemstvu objavi moj roman ili izvede premijera moje drame osjetim istinsko zadovoljst­vo što se zahvaljuju­ći tome brojni ljudi diljem svijeta upoznaju s mojom domovinom i s našim pogledom na život i umjetnost. Stoga sam istinski počašćen ovim vrijednim državnim odlikovanj­em, kojim se valorizira moj doprinos u promicanju ugleda naše domovine na planu književnos­ti i kazališta izvan naših granica.”

Mesić i Josipović na polju kulture nisu išli dalje od Reda kneza Branimira, kojih su podijelili ukupno sedam

 ??  ?? Pijanist Ivo Pogorelić
Pijanist Ivo Pogorelić
 ??  ?? Akademik Nikola Bašić
Akademik Nikola Bašić
 ??  ?? Konzervato­r Miljenko Domjan
Konzervato­r Miljenko Domjan
 ??  ?? Književnik Miro Gavran
Književnik Miro Gavran

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia