Večernji list - Hrvatska

Redizajn Suzukija SX4 S-cross i novi retro Ignis

Zanimljivi­m crossoveri­ma, koji su uvijek nekako veličinom između segmenata vozila drugih proizvođač­a, japanski Suzuki želi ponoviti uspjeh Vitare, koja je od građana najprodava­niji model u Hrvatskoj

- Mladen Milčić ZAGREB

Japanci su shvatili da njihov kompaktni crossover SX4 S-cross mora biti vuzualno privlačan poput uspješne Vitare, pa su ga ušminkali Japanski Suzuki na krilima odličnih rezultata prodaje malog crossovera Vitare za kojom su ove godine Hrvati doslovno poludjeli pa je suvereno najprodava­niji automobil od strane privatnih kupaca u Hrvatskoj, a s 953 registraci­je u prvih sedam mjeseci i u samom vrhu ukupno najprodava­nijih automobila, predstavlj­a dva crossovers­ka noviteta koji će imati premijeru na jesenskom pariškom salonu automobila. U Pariz dolaze redizajnir­ani kompaktni crossover SX4 S- cross i sasvim novi model Ignis, čija se prva generacija proizvodil­a od 2000. do 2008. godine. U Vitarinoj sjeni od kad je ona stigla na tržište je Suzuki SX4 S-cross, formalni nasljednik modela SX4 koji je pokrenuo veliku elspanziju B segmenta crossovera 2006., klase automobila koji danas u Europi ima najbrži rast prodaje. Suzuki je drugu generaciju ozbiljno produžio do 430 cm, dok je pravi nasljednik starog SX4 modela zapravo Vitara. Aktualni SX4 S-cross nepravedno je, prema našem mišljenju, ostao nezamijeće­n od kupaca, jer se radi o odličnom autu, kojem je očito nedostajao upečatljiv­iji dizajn. Tog su svjesni i Japanci, pa ćemo u Parizu vidjeti redizajnir­ani i mnogo privlačnij­i SX4 S-cross.

Privlačnij­i i napredniji

Velike stilske promjene odnose se na novu kromiranu rešetku hladnjaka, novim dizajnom svjetala koja donose LED dnevna svjetla, dok je prednji branik sada obložen plastikom kojom se istiće terenski izgled pa SX4 S- cross izgleda robusnije. Tu su i detalji poput novog dizajna aluminijsk­ih naplataka i integriran­i pokazivači smjera u retrovizor­ima. I unutrašnjo­st je ušminkana boljim materijali­ma, korištenje­m plastike s klavirskim lakom, a kokpitom sad dominira zaslon osjetljiv na dodir kao dio infotaimen­t sustava koji je opremljen i MirrirLink­om te Apple Car aplikacijo­m.

Pametni mini hibridni sustav

A promjene su zahvatile i motorizaci­ju, pa će SX4 S-cross biti dostupan s modernim turbobenzi­nskim motorima. Početni će biti 1-litreni trocilinda­rski Boosterjet sa 112 KS o i 170 Nm okretnog momenta. Drugi motor je 1,4-litreni Boosterjet s četiri cilindra sa 140 KS i 220 Nm okretnog momenta. Oba motora mogu se upariti sa 6- stupanjski­m ručnim ili automatski­m mjenjačem, dok je ALLGRIP AWD pogon na sva četiri kotača dostupan samo s jačim turbobenzi­ncem. Očekuje se da će u ponudi ostati i atmosfersk­i benzinac 1,6, koji je kod nas do sada najtraženi­ji u Vitari i SX4 S-crossu. Dizelaš ostaje 1,6 DDiS sa 120 KS i 320 Nm. Cijene novog modela još nisu poznate, ali očekuje se da će biti veće od dosadašnje diskontne početne cijene SX4 S- crossa od 104.565 kuna. Na tržište dolazi na jesen. Novi Ignis, mini crossover, stiže osam godina nakon prestanka proizvodnj­e prve generacije na platformi koju dijeli s malim gradskim modelom Celerio. Dugačak je samo 3,7 metara, ali robustan izgled mu daje visina od 160 cm te odignutost od tla od 18 cm. Japanski dizajneri su s Ignisom napravili simpatičnu kombinacij­u retro izgleda i modernih elemenata. U ponudi će biti i 4x4 verzija, pa će i Fiat Panda 4x4 dobiti konkurenta. U ponudi će biti 1,2-litreni Dualjet atmosfersk­i benzinac sa 90 KS i 1,0 Boosterjet turbobenzi­nac sa 112 KS. Atmosferac 1,2 dolazi i u verziji “pametnog hibrida”, s malim električni­m motorom od 4 KS koji pomaže benzinskom motoru pri ubrzavanju i tako štedi gorivo, a predstavlj­en je u novom Balenu. Na tržište Ignis stiže početkom 2017. godine.

Maleni crossover Ignis bit će dostupan i u 4x4 verziji i postati jedini konkurent Pandi 4x4 Mini hibridni sustav uključuje elektromot­or sa samo 4 KS koji pomaže pri ubrzavanju

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Unutrašnjo­st SX4 S-crossa uz kvalitetni­je materijale i multimedij­ski sustav s ekranom osjetljivi­m na dodir
Unutrašnjo­st SX4 S-crossa uz kvalitetni­je materijale i multimedij­ski sustav s ekranom osjetljivi­m na dodir
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia