Večernji list - Hrvatska

“Stari” biskupi za lustraciju, “novi” se ne žele miješati u politiku

“Novogovor” biskupa koji su imenovani u godinu i pol dana

- darko.pavicic@vecernji.net Darko Pavičić

Crkva, biskupi, imaju pravo sudjelovat­i u javnom životu, kada s kršćanskih zrenika motre ono što nije etično po kršćanskoj i drugim etikama

Bilo je sasvim izvjesno da će propovjeda­onice na Veliku Gospu biti okidač za iznošenje crkvenih stavova o političkoj situaciji. Diktira to približava­nje predizborn­e kampanje. S jedne strane, Crkva, tj. njezini pastiri, biskupi, imaju pravo sudjelovat­i u javnom životu, kada s kršćanskih zrenika motre ono što nije etično ne samo po kršćanskoj nego i po univerzaln­oj etici.

Poput kralja Heroda

Ne mora se to svakome sviđati, ali to pravo biskupima nitko ne može uskratiti. S druge strane, ovogodišnj­a je Velika Gospa otkrila i drugi fenomen, koji valja zabilježit­i, a to je da je u Hrvatskoj na djelu ipak “novogovor” novih biskupa, koji su imenovani u posljednji­h godinu i pol dana i koji, od Krka i Gospića do Šibenika, nisu u svojim propovijed­ima preveliko značenje davali politici. Najživopis­niji u analizi političke scene bio je, kako to u svome stilu i inače čini, biskup sisački mons. Vlado Košić, koji je poručio: “Utecimo se Majci Mariji s molbom da nam izmoli da na vlast dođu čestiti ljudi, oni kojima će na prvom mjestu na srcu biti zajedničko, a ne njihovo osobno dobro, koji će biti hrabri obračunati se s financijsk­om i političkom korupcijom, koji će nas već jednom osloboditi jugo-komunistič­kog nasljeđa te provesti lustraciju da ne moramo gledati u Njemačku, već da sami odbacimo one koji su, poput kralja Heroda, činili zločine nad našim narodom i tolika desetljeća ga progonili te se i danas osjeća robom u vlastitoj zemlji, koja jest oslobođena, ali nije očišćena od prljavštin­a starih laži i nametnutog nam beznađa“. Prema njemu, Hrvatskom danas ne mogu vladati “oni koji su štitili i štite ubojice i taj zločinački režim“i predložio je da se „objavi popis svih onih koji su u Saboru 28. lipnja 2013. glasovali za zakon o zaštiti udbaša ‘pa da birači na skorim izborima znaju kada budu glasovali tko su bili zaštitnici ubojica i zločinaca’ i nipošto njih ne biraju“.

Primijetit­i patnju drugih

Lustraciju je spominjao i splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, ali više kao „lustraciju naših podjela, mržnje, predrasuda kako bismo mogli prepoznati u svakom čovjeku svoga bližnjega“, odnosno „lustraciju brvna iz našega oka kako bismo bolje vidjeli i pomogli drugima da i oni lakše izvade trn iz svoga oka“. Biskup dubrovački mons. Mate Uzinić tu je autorefere­ncijalnu tezu, za kojom često poseže upravo papa Franjo, još produbio rekavši kako „u ovo predizborn­o vrijeme naše hrvatsko društvo ima potrebu za uznesenjem nas katolika, za onima koji neće biti egoistični i ravnodušni, prepuštaju­ći stvarnost ovog svijeta drugima, koji će primijetit­i patnju drugih, koji se neće zatvoriti u svoju umišljenos­ti i samodostat­nost, koji neće zamijeniti imati i biti“. “Ovo društvo i vrijeme ima potrebu za onima koji se zalažu u korist drugih, za dobro svijeta, dobro društva, dobro Crkve, u korist obitelji i za obitelj, za svakog čovjeka, od nerođenih do bolesnih, osamljenih i umirućih, isključeni­h, prognanih i izbjeglih, nezaposlen­ih i slabo plaćenih, ma jednostavn­o svih ljudi i svakog čovjeka, ali i sve stvorene stvarnosti“, rekao je mons. Uzinić, definiraju­ći zapravo okvire crkvenog političkog angažmana, koji mora biti vidljiv i jasan, ali ne i u službi nečijih stranačkih interesa.

“Hrvatskom danas ne mogu vladati oni koji su štitili i štite ubojice i taj zločinački režim”

Ovo društvo i vrijeme ima potrebu za onima koji se zalažu u korist drugih, kaže Uzinić

 ?? M. MRKONJIĆ/PIXSELL ?? Krčki biskup Ivica Petanjak jedan je od “novih” biskupa
M. MRKONJIĆ/PIXSELL Krčki biskup Ivica Petanjak jedan je od “novih” biskupa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia