Večernji list - Hrvatska

Trošićeva njemačka ‘makina’ iz 1952. pali otprve i na snijegu

- Vedran Balen

Danko Trošić iz Našica privlačio je pozornost na međunarodn­om sajmu u Požegi, motociklom koji su vozili njemački vojnici vedran.balen@vecernji.net – Za svaku se prigodu nastojimo prikladno odjenuti. Kada vozimo američka vozila, nosimo američke odore, a ovdje smo imali crne njemačke šljemove i naočale. Sada je još naletio netko sa strane i gurnuo mi u ruke plastičnu pušku pa je sve ispalo još smješnije i efektnije – kaže Danko Trošić iz Našica. Taj 55-godišnji zaljubljen­ik u oldtajmere na međunarodn­om sajmu u Požegi plijenio je pozornost svojim motociklom BMW R25/2 iz 1952., nalik onima koje su koristili njemački vojnici u Drugom svjetskom ratu, s bočnom prikolicom. Dok je po- zirao s drugim članom posade Milanom Vidakoviće­m, objasnio nam je kako je riječ o “makini” od 9 kilovata i 250 kubika. Kada ga je pronašao, ležao je u voćnjaku, a kroz ramu i motor izrasla mu je vrba. Međutim, za oldtajmera­še je najveća vrijednost i izazov upravo to kada temeljitom restauraci­jom uspiju oživiti jedan tako vrijedan eksponat. Prikolicu je nabavio naknadno i na njezinoj je restauraci­ji radio godinu dana. – To nije motor za brzinske utrke nego za prijevoz, optimalna brzina mu je 80. Napravljen je uspješno i jednostavn­o i vrlo je pouzdan. Može stajati godinu dana, čak i po snijegu, a ipak će, kada stisnete kurblu, upaliti od prve – kaže Trošić, koji je svog ljubimca ipak dovezao na autoprikol­ici kako bi ga poštedio napora. Našičanin se još u ranoj mladosti volio voziti motorima i ta ljubav u njemu je ostala do današnjih dana. U svojoj kolekciji ima devet motocikala, među kojima i jedini model Peugeota od 175 kubika u Hrvatskoj, dok najstariji Horex datira još iz 1950. Riječ je o vrlo cijenjenim i popularnim modelima u oldtajmera­škim krugovima koji, kada se urede i restaurira­ju, uglavnom stoje između 30 i 40 tisuća kuna. Tu je i šest restaurira­nih bicikala starih između 60 i 80 godina. – Ovaj hobi nije jeftin i iziskuje puno volje i ljubavi. Kada ih vide u stanju u kojem smo ih pronašli, ovakvi su motocikli za ljude bezvrijedn­a hrpa starog željeza. Međutim, kada nakon godinu ili dvije izađu iz garaže, ne mogu se načuditi njihovoj ljepoti – zaključio je Trošić.

U kolekciji restaurira­nih oldtajmera Našičanin ima devet motocikala i šest bicikala

 ?? IVICA GALOVIĆ/PIXSELL ?? Danko Trošić (sjedi u prikolici) s prijatelje­m Milanom Vidakoviće­m u BMW-u R25/2. Plastičnu pušku netko mu je gurnuo u ruke da bi bilo “smješnije”
IVICA GALOVIĆ/PIXSELL Danko Trošić (sjedi u prikolici) s prijatelje­m Milanom Vidakoviće­m u BMW-u R25/2. Plastičnu pušku netko mu je gurnuo u ruke da bi bilo “smješnije”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia