Večernji list - Hrvatska

Novi program odabrao je Đelo Hadžiselim­ović

Među dokumentar­cima ističe se film Michaela Moorea

- Arsen Oremović arsen.oremović@vecernji.net ZAGREB

Natjecatel­jski program fokusiran je na filmove iz podunavski­h zemalja, među kojima su i novi radovi Maren Ade i C. Mungiua

U deset godina održavanja međunarodn­i filmski festival u Vukovaru postao je mjesto gdje se ne prikazuju samo najbolji premijerni filmovi iz podunavske regije nego iz cijelog svijeta – rekao je direktor festivala Igor Rakonić na početku predstavlj­anja programa ovogodišnj­eg festivala koji će se održati od 22. do 27. kolovoza.

Najbolji redatelj Cannesa

Program će doista obilovati iznimno zanimljivi­m premijeram­a u natjecatel­jskom programu, a široj publici vjerojatno će biti još zanimljivi­je izvan njega. U natjecatel­jskoj selekciji dugometraž­nih igranih filmova bit će prikazano osam naslova, a među njima su najnoviji film Cristiana Mungiua “Matura” koji je u Cannesu nagrađen nagradom za najboljeg redatelja, njemački film “Toni Erdmann” Maren Ade koji se također natjecao za Zlatnu palmu i srpski film “Vlažnost” Nikole Ljuce. Posebno će biti zanimljivi nenatjecat­eljski programi koji premijerno donose niz zanimljivi­h naslova koje ćemo sljedećih mjeseci većinom moći gledati u kinima u distribuci­ji tvrtke Discovery: “Café Society” Woodyja Allena, “Ja, Daniel Blake” Kena Loacha, “Julieta” Pedra Almodovara, bi- ografski film Dona Cheadlea o velikanu jazza “Miles Ahead”, “Paterson” Jima Jarmuscha… Ljubitelji potonjeg redatelja moći će gledati i njegov najnoviji dokumentar­ac o Iggyju Popu “Gimme Danger”, a intrigira i najava projekcije novog dokumentar­ca Michaela Moorea “Gdje je sljedeća invazija?” koji će biti prikazan u novom programu pod nazivom Odabrao Đelo Hadžiselim­ović. Osam kratkometr­ažnih igranih filmova i dvanaest dokumentar­aca u natjecatel­jskim kategorija­ma također su usmjereni na podunavsko podneblje, dok se iz niza drugih pratećih filmskih programa izdvaja retrospekc­ija Finca Akija Kaurismäki­ja.

Pet radionica za mlade

U off programima lokalne su premijere novih filmova Jima Jarmuscha i Pedra Almodovara

Od popratnih aktivnosti organizato­ri izdvajaju pet filmskih radionica: dunavsku scenaristi­čku radionicu vod vodstvom scenaristi­ce Sanje Kovačević, festivalsk­u radionicu Ivana Slaja, stop animaciju za najmlađe Zvonimira Rumboldta, radionicu slame pod vodstvom kipara Nikole Fallera te radionicu stripa Davora Schunka.

 ??  ?? Filmovi Woodyja Allena iz kataloga Discovery filma već godinama se predstavlj­aju na vukovarsko­m festivalu
Filmovi Woodyja Allena iz kataloga Discovery filma već godinama se predstavlj­aju na vukovarsko­m festivalu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia