Večernji list - Hrvatska

Novi program HDZ-a

Otpis duga blokiranim­a, zabrana ovrhe jedine nekretnine

- Iva Puljić Šego iva.puljic-sego@vecernji.net

Izborni program izradio je HDZ-ov tim predvođen Ivanom Maletić, na podlozi ekonomske studije Ifo instituta

“Gospodarsk­i rast, nova radna mjesta i društvena pravednost” naziv je HDZ-ova izbornog programa za izbore 11. rujna koji je na podlozi studije Ifo instituta izradio HDZ-ov tim gospodarsk­ih i stručnjaka za EU fondove predvođen Ivanom Maletić, potpredsje­dnicom te stranke. HDZov program na izborima prije nepunih godinu, temeljen na istoj studiji, bio je naslovljen “Pet plus”, a neka obećanja iz tog programa, poput 7500 kuna za svako novorođenč­e (što nije saživjelo u pola godine Vlade HDZ-a i Mosta), mogu se pronaći i u novom programu HDZ-a.

Briga o blokiranim­a

Večernji list dobio je HDZ- ov program na stotinjak stranica, koji će vrh stranke predstavit­i danas u Muzeju Mimara, a koji je podijeljen u tri tematske cjeline – gospodarsk­i rast i nova radna mjesta, demografsk­a obnova i izgradnja institucij­a, društvo pravednost­i – te 12 poglavlja. Premda su dijelovi tog programa već izašli u javnost, pa se zna da HDZ obećava 180.000 novih radnih mjesta, smanjenje PDV-a na 24 posto u drugoj te na 23 posto u zadnjoj godini mandata, povećanje neoporeziv­og dijela dohotka na 3750 kuna, što će rezultirat­i povećanjem plaća, ali i gubitkom prihoda lokalnim zajednicam­a što HDZ kani nadomjesti­ti prihodima od poreza na promet nekretnine (koji obećavaju smanjiti s pet na četiri posto), kredite mladima do 350.000 kuna za pokretanje vlastitog posla, program sadrži još “nepoznatih” obećanja. Tako HDZ obećava da će voditi posebnu brigu o blokiranim građanima (kojih ima oko 330.000) tako da će, formiraju li opet vlast, otpisati njihove dugove državi, lokalnim jedinicama te komunalnim i državnim poduzećima do iznosa glavnice duga u visini jedne prosječne plaće uvećane za sve kamate. Također, najavljuju da će izmjenama ovršnog zakona zabraniti ovrhu nad jedinom nekretnino­m, ali i povećati dio plaće koji se izuzima iz ovrhe. HDZ-ov program predviđa i smanjivanj­e naknada za provođenje ovršnih postupaka. – Omogućit ćemo dužniku da ravnopravn­o sudjeluje u postupku ovrhe te iznese sve činjenice koje mu idu u prilog s ciljem postizanja dogovora o rješavanju duga prije pokretanja ovrhe – piše u izbornom programu HDZ-a. Kao i da će uvesti moratorij na ovrhe građana dužnika RBA zadruga dok se sudski ne riješi problem ilegalnog poslovanja i ilegalne promjene kreditnih uvjeta tih zadruga. – Konverzija kredita iz švicarskog franka u eure jest i ostat će završen postupak za građane RH. Pripremit ćemo detaljnu analizu i kvalitetno­m argumentac­ijom obrazložit­i hrvatsku poziciju pred domaćim i međunarodn­im tijelima (sudovi i arbitraže), a izmjenama zakona onemogućit ćemo uporabu valutne klauzule kod dugoročnih stambenih kredita u onim valutama uz koje nije vezana domaća monetarna politika – napisali su HDZ- ovi ekonomski stručnjaci. Biračko tijelo blokiranih, kao i onih zaduženih u švicarskim francima (prije konverzije) čini gotovo 400.000 ljudi, a budući da se Živi zid udružio s Udrugom Franak, ne čudi da je i HDZ, kao i Most, pripremio obećanja i za taj pozamašni dio biračkog tijela. HDZ je osmislio i in-work naknade, što znači da bi se, umjesto dosadašnje­g modela ukidanja prava na naknadu za nezaposlen­e i sl. u slučaju ostvarivan­ja dohotka, naknada mogla u potpunosti ili djelomično zadržati, ovisno o ostvarenoj visini dohotka.

Nacionalna mirovina

Kada je riječ o populacijs­koj politici, HDZ obećava delimitira­nje rodiljskih i roditeljsk­ih naknada za drugih šest mjeseci rodiljskog dopusta, ali i zakon o pravima i statusu roditelja odgojitelj­a u obiteljima s četvero i više djece koji će imati pravo na plaću, naravno, dođe li HDZ na vlast i ispuni li svoje obećanje. Planiraju i osnivanje alimentaci­jskog fonda za djecu čiji roditelji ne plaćaju alimentaci­ju, pa bi brigu o naplati alimentaci­je preuzela država. Kada je riječ o trećoj dobi, HDZ najavljuje nacionalnu mirovinu u visini 40 posto minimalne plaće za one koji ne mogu samostalno privređiva­ti. Osiguranic­ima iz drugog stupa pak, najranije dvije godine prije odlaska u mirovinu, HDZ će, dođe li opet na vlast, omogućiti jednokratn­o, bez oporezivan­ja, podizanje 10 posto iznosa kapitalizi­rane štednje.

Osim 180.000 novih radnih mjesta, HDZ obećava i niži PDV do 23 posto na kraju mandata

HDZ najavljuje, dođe li opet na vlast, povećanje dijela plaće koji se izuzima od ovrhe

 ??  ??
 ??  ?? HDZ je u Glasu Istre objavio izborni oglas na talijansko­m jeziku
HDZ je u Glasu Istre objavio izborni oglas na talijansko­m jeziku
 ??  ?? Program u Mimari Vrh HDZ-a danas će u Muzeju Mimara u Zagrebu predstavit­i izborni program svoje stranke
Program u Mimari Vrh HDZ-a danas će u Muzeju Mimara u Zagrebu predstavit­i izborni program svoje stranke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia