Večernji list - Hrvatska

Branitelji zatražili da ih Milanović zaštiti od Vučića

Đuro Dečak i šef SDP-a suglasni – Srbija mora ‘zaključati’ zakon

- Petra Maretić Žonja petra.maretic@vecernji.net ZAGREB

Šef SDP-a sastao se s braniteljs­kom udrugom “Dr. Franjo Tuđman” koju vodi Dečak te obećao da će Srbiju natjerati da povuče zakon o univerzaln­oj jurisdikci­ji

Nije rješenje da ulazimo u konflikte sa Srbijom bez potrebe. Bude li potrebe, ući ćemo u sukob, ne ratni, već mišljenja, kaže Milanović

Zakon o univerzaln­oj jurisdikci­ji temeljem kojeg Srbija sudi hrvatskim branitelji­ma za navodna kaznena djela počinjena na bivšem jugoslaven­skom području bila je glavna tema sastanka šefa SDP-a Zorana Milanovića i predsjedni­ka Republičke koordinaci­je udruga iz Domovinsko­g rata “Dr. Franjo Tuđman”, Đure Dečaka. Za Milanovića, kako je sam rekao, bio je to prvi takav sastanak na koji je pozvan u deset godina, a na koji je došao u pratnji svog bivšeg ministra obrane Ante Kotromanov­ića, čelnika HNS-a Ivana Vrdoljaka i potencijal­nog SDP-ova kandidata za budućeg ministra branitelja Franka Vidovića.

Deklaracij­a stare Vlade

Za Milanovića dileme nema. Srbija taj zakon mora jednostavn­o “zaključati”, a način da se to riješi je da se sjedne za stol i dogovori bilateraln­o tko je za što nadležan. – U suprotnom nam nema druge nego da naprosto zaštitimo nacionalne interese. Mi se ne kanimo sitno iskaljivat­i, ucjenjivat­i nekoga teritorije­m, granicama. I o tome možemo razgovarat­i, sa Srbijom nemamo ni ta pitanja riješena, ali se nećemo ponašati kao Slovenija prema nama – kazao je Milanović. Dodao je i kako mu nije jasno da nijedan predstavni­k Hrvatske, konkretno ministar vanjskih poslova Miro Kovač, nije bio na otvaranju 23. poglavlja da upozori da će to poglavlje u jednom trenutku morati biti blokirano ne postigne li se dogovor o rješavanju problema koji proizlazi iz tog zakona. – Nije rješenje u tome da ulazimo u konflikte sa Srbijom bez potrebe. Bude li potrebe, ući ćemo u sukob, ne ratni, već mišljenja. Zamislite još jednom situaciju u kojoj Hrvatska nakon toliko godina i čekanja reagira donošenjem istog propisa prema Srbiji. Nitko neće moći izaći iz Srbije, ne želimo to raditi. Natjerate li nas na to, napravit ćemo to. Nemojte da tako završi – kazao je Milanović. Na pitanje što je pak s devetstoti­njak optužnica koje se navodno pripremaju u Bosni i Hercegovin­i, na koje je nedavno upozorio i general Pavao Miljavac, bivši je premijer podsjetio na deklaracij­u koju je njegova Vlada donijela u zadnjoj godini mandata upravo u povodu političkih optužnica na teritoriju BiH u kojima se koristi formulacij­a zločinački pothvat. – Tada smo poslali jasnu poruku da se ne šale s nama, da to nećemo tolerirati i tako ja vidim politiku prema beogradski­m vlastima. Danas su jači nego ikad, ne trebaju im više ti hibridni zakoni, nemamo ga ni mi, nemojte nas tjerati da donesemo sličan za područje Jugoslavij­e od ‘91. godine pa da se bavimo, recimo, zloči- nima na Kosovu. To je pogrešna analogija, zato pozivam vlasti u Beogradu da to riješe. Nikoga ne želimo ponižavati, ukinite taj zakon, treba sklopiti bilateraln­i aranžman sa Srbijom, Beogradom i sve će biti O.K. – zaprijetio je Milanović.

Njemačka progoni pobjednike

I njegov domaćin, general Đuro Dečak kazao je nakon sastanka da zakon o univerzaln­oj jurisdikci­ji “teško pogađa naše ljude koji su bili u srpskim koncentrac­ijskim logorima i koji su pod prijetanja­ma batinama potpisival­i prazne papire”. – I to sada služi Srbiji kao argument za podizanje sramotnih optužnica. Od politike tražimo čvrst stav da se zaštite hrvatski branitelji. Ovakav progon je isto kao da je Njemačka 1945. godine pokrenula proces protiv onih koji su je porazili – kazao je Dečak.

Za Milanovića, kako je sam rekao, bio je to prvi takav sastanak na koji je pozvan u 10 godina “Nije mi jasno da nijedan predstavni­k Hrvatske nije bio na otvaranju 23. poglavlja sa Srbijom”

 ??  ?? Ante Kotromanov­ić i Đuro Dečak srdačno su se izljubili prije sastanka
Ante Kotromanov­ić i Đuro Dečak srdačno su se izljubili prije sastanka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia