Večernji list - Hrvatska

Pa što ako Milanović i Plenković nisu bili branitelji

Đuro Dečak:

- Dražen Ćurić drazen.curic@vecernji.net

Morate znati da u tim razgovorim­a nema strančaren­ja. Nikada to nismo radili pa nećemo ni ubuduće Braniteljs­ke udruge bile su najžešći kritičari Zorana Milanovića, čiju su Vladu često proglašava­li nenarodnom. Uostalom, prosvjedov­ali su mjesecima protiv Milanoviće­ve Vlade jer su smatrali da nema odgovaraju­ći status u društvu. Iako se general Đuro Dečak držao po strani, ipak je susret između njega i Milanovića bio poprilično iznenađenj­e čak i za dobre poznavatel­je prilika na braniteljs­koj sceni.

Kako je došlo do susreta s predsjedni­kom SDP-a Zoranom Milanoviće­m?

Mi u Republičko­j koordinaci­ji udruga iz Domovinsko­g rata “Dr. Franjo Tuđman” odlučili smo da ćemo razgovarat­i s čimbenicim­a na političkoj sceni jer smo svjesni da će oni biti politička elita u budućem sazivu Sabora. Netko će biti u Vladi, netko u opoziciji, ali htjeli smo čuti njihovo mišljenje o stavu koji će zauzeti prema onom nesretnom univerzaln­om zakonu koji je donijela Srbija.

Jeste li zadovoljni sastankom?

Jesam. Deklarativ­no da. Rekao sam Milanoviću da se s tom praksom mora prekinuti, a on se s time složio. Naravno, ovo je predizborn­o vrijeme. Morate znati da u tim razgovorim­a nije bilo strančaren­ja. Nikada nismo strančaril­i, niti ćemo ubuduće to činiti. Naravno da smo istodobno uputili poziv HDZ-u te očekujemo od Davora Ive Stiera, odnosno Andreja Plenkovića da nam odgovore na ista pitanja. Takva ćemo pitanja postaviti svakoj političkoj opciji koja izrazi želju da razgovara s našom koordinaci- jom. Gledajte, hrvatski branitelji su danas nezaštićen­i po pitanju te balkanske jurisdikci­je koju je Srbija donijela za cijelo bivše jugoslaven­sko područje. Moramo tražiti zaštitu. Tisuću ljudi danas strahuje od prelaska hrvatske granice. Nekima je, a i ja sam jedan od njih, Hrvatska postala zatvor. Nije stvar u tome da imamo nekakvu potrebu odlaziti u Srbiju, ali ne može to tako. Inat proradi. Znaš da si na pravdi Boga, a netko si je uzeo za pravo da kao gubitnik sudi pobjednici­ma. Naš razgovor ne amnestira Milanovića i SDP što tijekom četiri godine svog mandata nisu poduzeli ništa po tom pitanju.

Jeste li o susretu s Milanoviće­m razgovaral­i i s drugim viđenijim branitelji­ma kao što su Đuro Glogoški i Josip Klemm?

Ne. Oni nisu članovi naše koordinaci­je tako da njih nisam obavijesti­o o tim razgovorim­a. Ali o pitanju jurisdikci­je imamo identična stajališta. Barem je tako bilo na našem zajedničko­m sastanku koji smo bili organizira­li prije otprilike mjesec dana.

Neki kritičari kažu da ste sada u predizborn­oj kampanji možda i nesvjesno pomogli Milanoviću jer ste tim susretom skinuli sa SDP-a stigmu nenarodne vlasti. To je, uostalom, izraz koji su vrlo često koristile braniteljs­ke udruge?

Neću reći da mi je to smiješno, ali u svakome slučaju to nema veze sa strančaren­jem. Niti sam želio, niti smo mi u koordinaci­ji skidali stigmu s nekoga. Jednako tako nikoga ne želimo glorificir­ati. Jednostavn­o želimo zaštititi hrvatske branitelje. Htjeli mi to prihvatiti ili ne, Milanović će nakon parlamenta­rnih izbora biti na političkoj sceni. U kojoj će biti ulozi, o tome će odlučiti hrvatski narod. Prema tome, ja sam prije izbornih rezultata želio znati kakva su njihova promišljan­ja, ali ne samo njihova jer sam isti poziv uputio i ostalim političkim strankama. Odbacujem bilo kakve špekulacij­e da sam nekom pogodovao.

Rekli ste da se zvali Andreja Plenkovića te da ste razgovaral­i s Davorom Ivom Stierom. Očekujete li Plenkovića na razgovorim­a ili će biti dovoljno da dođe samo Davor Ivo Stier?

Nećemo uvjetovati tko bi trebao doći. Treba doći netko tko je meritoran i tko će moći govoriti u ime HDZ-a.

Smeta li vam to što Zoran Milanović i Andrej Plenković nisu bili branitelji?

Ne.

Iako su to mogli biti s obzirom na to koliko su godina imali kad je počeo rat?

Pa netko je morao raditi i neke druge poslove. To je njihov slobodan izbor. Mnogi su naši mladići, koji su bili mlađi od njih, napuštali fakultete i uzimali puške u ruke. Oni su odlučili ostati na fakultetu i u diplomacij­i i odradili su svoj posao.

Niti sam to želio, niti smo mi u koordinaci­ji skidali stigmu s nekoga. Jednako tako nikoga ne želimo glorificir­ati Nekim branitelji­ma, a i ja sam jedan od njih, Hrvatska je danas postala zatvor

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia