Večernji list - Hrvatska

Na HDZ-ovim listama muško društvo, SDP bolji nego lani

Gordana Sobol: Nadam se da će stranke, pa i moja, biti kažnjene

- petra.maretic@vecernji.net Petra Maretić Žonja

Prema podacima DIP-a, od ukupno 177 prijavljen­ih lista čak 54 nisu poštovale zastupljen­ost svakog spola od najmanje 40 posto Dvije najjače političke opcije, HDZ i Narodna koalicija, ni za rujanske izbore nisu poštovale zakonsku normu o uravnoteže­noj zastupljen­osti muškaraca i žena (minimalno 40 posto obaju spolova na listama u svakoj izbornoj jedinici). HDZ na svojim listama ima samo 36 žena, uglavnom na zadnjim mjestima, od ukupno 154 kandidata i tzv. ženske kvote držali su se jedino u dvije izborne jedinice – prvoj i trećoj. U svim ostalim imaju ‘sramotno’ malo žena, a najgora im je situacija u četvrtoj, šestoj i devetoj gdje imaju po dvije žene i 12 muškaraca na listama.

Tumačenje zakona

Liste Narodne koalicije su znatno korektnije, no ni oni nisu u svim jedinicama poštivali zakonsku normu. Jedino u trećoj, četvrtoj, petoj i osmoj jedinici imaju 40 posto žena, a u svim ostalim jedinicama taj je postotak niži. Za razliku od HDZ-a, Narodna koalicija ima barem na svim listama zajedno više od 40 posto žena. No to im, da se kazne naplaćuju, ne bi pomoglo jer zakon kaže da na svakoj listi mora biti po 40 posto muškog i ženskog spola. Prema podacima DIP-a, od ukupno 177 prijavljen­ih lista čak 54 nisu poštovale zastupljen­ost svakog spola od najmanje 40 posto. O tim povredama zakona DIP će ovih dana podnijeti i prijavu Državnom odvjetništ­vu te obavijesti­ti pravobrani­teljicu za ravnopravn­ost spolova. Ipak, to ne znači da će stranke kaznu zbog kršenja zakona i platiti. Naime, iako bi svaka stranka trebala platiti po 50 tisuća kuna za svaku jedinicu u kojoj nisu poštovale “žensku kvotu”, pitanje je hoće li do toga doći. Obveza prema kojoj su stranke dužne voditi računa o zastupljen­osti žena i muškaraca propisana je i Zakonom o ravnopravn­osti spolova, a u kojem također stoji da se postupno povećanje podzastupl­jenog spola do propisanih 40% mora postići najkasnije do trećih redovitih izbora od stupanja zakona na snagu 2008. godine, a to bi bilo tek 2019. godine s obzirom na to da su rujanski izbori pred nama izvanredni.

Pozitivni pomak

– Mislim da od toga neće biti ništa. Na prošlim su se izborima u DORH-u držali zakona kao pijan plota, ali iskreno se nadam da sam u krivu i da će stranke, pa i moj SDP, biti kažnjene jer nisu poštovale kvotu – kaže Gordana Sobol, predsjedni­ca Foruma žena SDP-a. Sobol ne krije da je nezadovolj­na načinom na koji su u njenoj stranci sastavljen­e liste, ali ipak kaže da je došlo do pozitivnog pomaka. – Naime, prije 10 mjeseci u Sabor je s naših lista ušlo samo sedam SDP-ovki. Po mojoj procjeni ovaj bi put, zbog boljeg rasporeda žena na listama, u parlament moglo ući njih 13, možda i 14 – kaže Sobol.

Pitanje je hoće li stranke platiti po 50 tisuća kuna za svaku jedinicu u kojoj nemaju 40 posto žena

 ??  ?? Ana Komparić Dević, Sandra Krpan i Sabina Glasnovac iz SDP-a bile su članice Odbora za ravnopravn­ost spolova u zadnjem sazivu Sabora
Ana Komparić Dević, Sandra Krpan i Sabina Glasnovac iz SDP-a bile su članice Odbora za ravnopravn­ost spolova u zadnjem sazivu Sabora
 ??  ?? Ines Strenja Linić u razgovoru s Gordanom Sobol u Saboru
Ines Strenja Linić u razgovoru s Gordanom Sobol u Saboru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia