Večernji list - Hrvatska

Porez na nekretnine uvode kad se srede zemljišne knjige

- (h)

“Fiskalna konsolidac­ija, javni dug i upravljanj­e državnom imovinom” naziv je okruglog stola u organizaci­ji Hrvatske udruge poslodavac­a Stabilizac­ija javnih financija kao preduvjet dizanja državnog rejtinga, sređivanje zemljišnih knjiga kao preduvjet uvođenja poreza na nekretnine, dugo razdoblje do uvođenje eura, sličan pogled na rješavanje nekretnina u državnom vlasništvu... samo su neka od zajednički­h stajališta koje su jučer na okruglom stolu “Fiskalna konsolidac­ija, javni dug i upravljanj­e državnom imovinom” iskazali predstavni­ci dviju najvećih hrvatskih stranaka – HDZ-a i SDP-a. Tijekom prvog iz serije okruglih stolova u organizaci­ji Hrvatske udruge poslodavac­a (HUP) i Hanza Media sudjeloval­i su predstavni­ci HDZ-a Tomislav Ćorić i SDP-a Boris Lalovac. Hrvoje Zgombić iz tvrtke Zgombić i partneri rekao je kako su visoki aktualni porezi i neizdrživi porezni teret uništili srednji sloj, obrtnike, ali i cijele regije.

BORIS LALOVAC (SDP)

POREZI SDP u predstojeć­em mandatu ne kalkulira s uvođenjem poreza na nekretnine jer se u jednom mandatu ne mogu srediti zemljišne knjige. Povećavali bi neoporeziv­i dio dohotka na 3000 kuna sa sadašnjih 2600 te bi “preroštali” porezne razrede, kako bi najveći dio građana plaćao manji porez te bi ostalo više novca za potrošnju.

EURO Do uvođenja eura neće doći prije 2021. godine

TOMISLAV ĆORIĆ (HDZ)

POREZI HDZ planira u svom mandatu riješiti zemljišne knjige. Komunalna bi naknada prerasla porez na nekretnine, a vlasnici više nekretnina plaćali bi veće poreze. HDZ bi sve porezne promjene uveo u prvim mjesecima 2017., a PDV bi mijenjali u 2018. Porez na dobit planiraju smanjiti s 20 na 18 posto, a za određene skupine s 20 na 12 posto. EURO Uveo bi se tek za osam godina

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia