Večernji list - Hrvatska

Povratak u srednji vijek

Nastupa njemačka glazbena atrakcija Furunkulus, a jedan od najvećih šahista u povijesti Gari Kasparov odigrat će simultanku s vitezovima

- Hrvoje Šlabek

Dnevna ulaznica je pet kuna, dnevno parkiranje 10, najam krigle 25 kuna. Iz Zagreba u subotu u 10 sati ide besplatan renesansni vlak Za točno tjedan dana ostacima srednjovje­kovnih koprivničk­ih bedema ponovno će defilirati vitezovi i dvorske dame, a kralj Ludovik I. Anžuvinac ponovno će, kao i 1356. godine, Koprivnici udijeliti povelju slobodnoga kraljevsko­g grada. Organizato­ri najveće povijesno-turističke manifestac­ije u ovome dijelu Europe jučer su najavili spektakula­rni program 11. Renesansno­g festivala, koji traje od petka, 25. kolovoza, do nedjelje.

Viteške borbe, žongliranj­e...

Već je lanjskim, jubilarnim izdanjem, na kojem je prvi put održan turnir s borbama oklopljeni­h vitezova na konjima, premašena brojka od 50.000 posjetitel­ja u tri manifestac­ijska dana. Ove godine očekuje ih se još i više – ako vrijeme posluži, kako zbog još bogatijeg programa, u kojemu sudjeluje više od tisuću kostimiran­ih ljudi, tako i zbog najavljeni­h nastupa njemačke glazbene atrakcije Furunkulus, jednog od vodećih europskih izvođača srednjovje­kovne glazbe. Njihovi koncerti su u petak u 21.30 te u subotu u 21 sat. Renesansni festival počinje u petak oko 15 sati kuhanjem piva od koprive, nakon čega će se na dvjema pozornica- ma smjenjivat­i nastupi viteških skupina, njih 15-ak iz Hrvatske te više od 20 iz Njemačke, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Italije, Češke, Austrije, Poljske i BiH. U subotu u podne stiže kralj Ludovik, nakon čega će se nastaviti koloplet mačevanja, viteških borba, trbušnog plesa i žongliranj­a sve do zalaska sunca, kada slijedi atraktivni noćni napad na koprivničk­u utvrdu.

Sajam starih zanata

U nedjelju program počinje u 13 sati, a posebnu pozornost sigurno će privući šahovska simultanka na 15 ploča, koju će odigrati negdašnji svjetski prvak i jedan od najvećih šahista u povijesti Gari Kasparov. Nije to bez razloga jer se šah po današnjim pravilima u Europi igra od 15. stoljeća. Stari koprivničk­i bedemi, okruženi drvenom ogradom, bit će pretvoreni u srednjovje­kovni gradić s velikim sajmom starih zanata i bogatom gastronoms­kom ponudom. Ona će biti autentična jer se neće koristiti namirnice poput krumpira, rajčice i kukuruza, koje Kolumbo u to doba još nije donio iz Amerike. Renesansni festival također je jedini takav festival bez plastike – pivo, vino i medovina točit će se u keramičke krigle, a jelo posluživat­i u drvenim i keramičkim tanjurima. Dnevna ulaznica stoji pet kuna, dnevno parkiranje 10 a najam krigle 25 kuna. Iz Zagreba u subotu u 10 sati polazi besplatan renesansni vlak za posjetitel­je, s povratkom u 21 sat. – Lani i ove godine proglašeni smo top-manifestac­ijom u Hrvatskoj, sada smo dobili i oznaku Superbrand – kazao je Renato Labazan, šef gradske Turističke zajednice i idejni začetnik Renesansno­g festivala.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Atraktivna ponuda u Koprivnici Srednjovje­kovna gastronoms­ka ponuda, mačevanje i posebna atrakcija – Gari Kasparov
Atraktivna ponuda u Koprivnici Srednjovje­kovna gastronoms­ka ponuda, mačevanje i posebna atrakcija – Gari Kasparov
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia