Večernji list - Hrvatska

Prodaja Badela 1862 opet na čekanju

U Meteor grupi, jednom od dva zainteresi­rana kupca, jučer nisu željeli govoriti jesu li dali potrebnih 60 milijuna kuna za otkup založnih prava tvrtke

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net

Meteor grupa, jedan od potencijal­nih kupaca Badela 1862, koji je već tri godine u predstečaj­noj nagodbi, do jučer je na ime založnih prava na pogon na Žitnjaku te vinograde i vinarije Badelovim vjerovnici­ma NLB-u i B2 trebala iskeširati 60-ak milijuna kuna. No je li, u đakovačkoj kompaniji u suvlasništ­vu Ante Raspudića i donedavnog člana uprave koncerna Agrokor Darka Kneza jučer to nisu potvrdili ni demantiral­i, kao ni u NLB-u, od kojega smo tražili odgovor.

Šute o detaljima

– U postupku odabira strateškog partnera za Badel 1862 sudjelujem­o s vrlo kvalitetno­m i vjerujemo najboljom ponudom čija je ukupna vrijednost veća od 26 milijuna eura, a koja osigurava brzo razduživan­je i sredstva nužna za investicij­e u proizvodnj­u, prodaju i marketing. O ozbiljnost­i naše ponude svjedoči podatak da smo ugovorili otkup tražbina dvaju financijsk­ih vjerovnika, NLB-a i B2, čime rješavamo založna prava na ključnu imovinu Badela 1862. Kao i sve svoje druge obveze, Meteor grupa će i te obveze u cijelosti ispuniti u dogovoreni­m rokovima. O pojedinost­ima tih ugovora zbog tajnosti podataka i činjenice da proces odabira strateškog partnera još uvijek nije dovršen nismo u mogućnosti govoriti – poručili su jučer iz Meteor grupe. Ističu kako dodatno mogu samo potvrditi da su i s ostalim bankama vjerovnici­ma postigli dogovor o rješavanju tražbina u predstečaj­noj nagodbi čime jamče njezino brzo okončanje. Tvrde kako će cjelokupnu transakcij­u vezanu uz Badel 1862, uključujuć­i i otkup tražbina, financirat­i dijelom vlastitim kapitalom, a dijelom bankarskim kreditima za koja imaju dogovore s poslovnim bankama, potvrđene i obvezujući­m pismima namjere.

Svi uvjereni da su najbolji

– Zbog ozbiljnost­i situacije u Badelu 1862 nadamo se da će proces odabira strateškog partnera biti uskoro okončan – poručuju s obzirom na to da Badelu sa svakim novim danom curi vrijeme koje bi mu moglo donijeti spas – ali i stečaj. Još se, naime, čeka i ocjena Ureda za zakonodavs­tvo može li tehnička Vlada donijeti odluku o prodaji tvrtke u kojoj država zajedno s Kapitalnim fondom drži 77,88% udjela pa ni ministar Tomislav Panenić, s kojim smo jučer pokušali kontaktira­ti, očito nema ništa novo za reći. I u Meteor grupi i u slovačkom St. Nicolausu uvjereni su u najbolju ponudu i pobjedu u utrci za nekadašnju hrvatsku perjanicu. Pitanje je samo tko će o tome i kada donijeti konačnu odluku.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia