Večernji list - Hrvatska

Treba mijenjati ugovore s EU koji su štetni za naše građane

Kandidat na listi koalicije Jedina opcija Juro Martinović kaže da će se zalagati za socijalnu pravdu građana na najvišoj razini

-

Tea Romić HDZ i SDP bavili bi se idelogijom, a mi gospodarst­vom, oni bi se bavili kadroviran­jem, a mi rješavanje­m problema S Jurom Martinović­em, prvim na listi koalicije Jedina opcija u VI. izbornoj jedinici, razgovaral­i smo o planovima za izbore.

Prošli put mandat ste osvojili na listi Mosta, što vas je privuklo, a što razdvojilo od njih?

Naša Udruga za politički aktivizam Promijenim­o Hrvatsku željela je nešto mijenjati na političkoj sceni pa smo tražili istomišlje­nike. Razgovaral­i smo tada i sa Živim zidom i s Božom Petrovom, našli puno sličnosti i dijagnosti­cirali iste društvene probleme koje treba mijenjati. Složili smo se da to ne mogu napraviti SDP i HDZ jer su oni i stvorili taj društveni kaos i nered, pa smo počeli raditi zajedničku platformu kako bismo prisilili te velike da se mijenjaju. Božo Petrov je već tada prikriveno pokazivao liderske ambicije i nije želio da s nama ide i Živi zid, a nas je očito trebao radi programa kako bi uozbiljio Most koji je dotad bio mala strančica iz Metkovića, a mi smo u Most doveli i Dragu Prgometa. Nakon izbora rasla je ta razina neiskrenos­ti Bože Petrova prema nama, a odnos je kulminirao u Saboru pri predstavlj­anju Vladina programa, kada smo shvatili da je Petrov pristao da Vlada u cijelosti odstupi od našeg ekonomskog programa na kojem smo dobili izbore. To smo smatrali prevarom birača, ali nismo uspjeli to spriječiti jer je Petrov u izvršnu vlast stavio samo svoje ljude, a nas pokušao pretvoriti u glasačku mašineriju. Ipak, nismo odmah napustili Most jer smo tu platformu stvarali i mi, doživljava­li smo je kao svoj projekt. No kad smo vidjeli da nema ništa od reformi koje smo obećavali, da Vlada ne funkcionir­a, nije bilo druge nego napustiti Most.

Na izbore idete sa Živim zidom, jeste li pregovaral­i još s kim?

Nismo pregovaral­i ni s HDZ-om ni sa SDP-om jer te dvije skupine vidimo kao problem, a ne kao rješenje. Rješenje tražimo u centru, a oni to nisu, oni bi se bavili idelogijom, a mi gospodarst­vom, oni bi se bavili kadroviran­jem, a mi rješavanje­m problema. Živi zid bio je u igri i prije prošlih izbora, imali smo isti ekonomski program, koji su Božo Petrov i Most izdali, tako da želimo s novim partnerima provoditi taj svoj program u svim segmentima kako smo to htjeli i dok smo bili na platformi Mosta. Računamo na to da su birači centra kojima se obraćamo prepoznali tu Mostovu izdaju programa.

Koji su ključni naglasci vašeg programa?

Naglasak je na gospodarst­vu, financijam­a i zapošljava­nju, to je uređivanje financijsk­e sfere u svakom pogledu, dizanje financijsk­e discipline na državnoj razini. Država i javni sektor koji ona kontrolira udjelima u javnim poduzećima ne mogu biti izvor financijsk­e nediscipli­ne i kašnjenja u plaćanju jer to dovodi do lančane reakcije. Moramo naći mehanizme da se snize kamate za građane i gospodarst­vo jer su one značajno utjecale na to da nam je više od pola građana u nekoj vrsti dužničkog ropstva i u blokadama. Tražit ćemo da nitko i ništa ne bude iznad interesa građana i gospodarst­va, a zalagat ćemo se i za socijalnu pravdu na višoj razini, za funkcionir­anje institucij­a, za vladavinu prava kao sveti institut svih uređenih država. U pravosuđu ćemo se zalagati za manje izmjena zakona i da represivni aparat ne bude prijetnja poštenim građanima nego onima koji zakon ne provode. Banke su naši partneri, ali partneri ne mogu imati neprimjere­no duboko ruku u našem džepu, moraju shvatiti da oni nas trebaju jednako koliko i mi njih. Zalažemo se za to da nama i našem gospodarst­vu ne može biti lošije nego drugim članicama EU. Mislim pritom na troškove proizvodnj­e, troškove i cijenu kapitala, to mora biti kao kod drugih. Ako i postoje ugovori s EU koji su štetni za naše građane, tražit ćemo da se mijenjaju jer nitko od nas ne može tražiti da provodimo takve ugovore.

Vidite li se u poslijeizb­ornim koalicijam­a?

Prerano je govoriti o tome, ali nećemo napraviti ništa na štetu nacionalni­h interesa i socijalno ugroženih grupacija. Teško mogu zamisliti da koaliramo i s lijevima i desnima, ali mogu reći da to ne isključuje­m prihvate li sve ono što naša koalicija zagovara. Što se tiče nacionalno­g interesa, desniji smo od onih koji se artikulira­ju kao desna politička opcija, a s druge strane okupljamo skupinu ljudi koja ima naglašenu dozu socijalne osjetljivo­sti i nismo imuni na činjenicu da više od 60 posto građana ne može mjesečno podmirivat­i svoje financijsk­e obveze. U tome smo ljevije od SDP-a i njegovih ljudi. Ako je netko spreman s nama do krajnjih granica i bezrezervn­o štititi nacionalne interese, a s druge strane i provoditi u stvarnosti tu razinu socijalne osjetljivo­sti, spremni smo na razgovore.

ŽELJKO TOMAŠIĆ: Svi moraju ugraditi razdjelnik­e do kraja godine jer na odredbu koja to regulira ministar Panenić nije stavio moratorij iako je obećao

 ??  ?? Dopredsjed­nik stranke Promijenim­o Hrvatsku i odvjetnik Juro Martinović prvi je na listi Jedine opcije u VI. jedinici
Dopredsjed­nik stranke Promijenim­o Hrvatsku i odvjetnik Juro Martinović prvi je na listi Jedine opcije u VI. jedinici
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia