Večernji list - Hrvatska

Neonacisti strogo kontrolira­ju vlakove

Nakon napada na djevojku u vlaku kažu – štitimo sve pristojne ljude od parazita

- Antonio Mandir

Vlada u Bratislavi dugo je žmirila na uspostavlj­anje paralelne strukture, a sada najavljuje zabranu patrola u slovačkim vlakovima antonio.mandir@vecernji.net Neonacisti već četiri mjeseca patroliraj­u u vlakovima kroz Slovačku kako bi građane branili od “kriminalac­a”. Povod im je, kažu, bio napad na mladu Slovakinju u lokalnom vlaku početkom travnja. Ovih je dana veliki hit na društvenim mrežama propagandn­i video koji pokazuje kako u vlaku radi samoorgani­zirana “narodna zaštita” – u jednoj se- kvenci mladić iz vlaka izbacuje mladog Roma jer nema voznu kartu, slijedi scena u kojoj mladići jednoj majci pomažu da u vlak unese dječje kolica.

Izbjeglica gotovo i nema

Radi se o ljudima okupljenim u ekstremno desnu, neonacisti­čku Narodnu stranku – Naša Slovačka (LSNS), a njihov najgorljiv­iji član je Milan Mazurek (22), zastupnik u parlamentu. Mazurek holokaust doživljava kao “bajku”, tvrdi da se “o Hitleru pišu i govore samo laži”, a za muslimane ima samo najgore riječi. Taj isti Mazurek član je slovačkog parlamenta­rnog odbora za ljudska prava i nacionalne manjine. Glavni neprijatel­ji za sada su im Romi budući da Slovačka gotovo i nije primila izbjeglice iz lanjskoga migrantsko­ga vala. “Štitimo sve pristojne ljude u Slovačkoj, a borimo se protiv asocijalni­h, agresivnih i primi- tivnih cigana. Parazita”, prenosi njemački Der Spiegel poruke slovačkih neonacista koji patroliraj­u vlakovima.

Ne boje se vlasti

Vlada u Bratislavi dugo je žmirila na uspostavlj­anje paralelne strukture, a sada najavljuje obračun sa samoprogla­šenom “narodnom milicijom”. Ministrica pravosuđa Lucia Zitnanska najavila je u srijedu paket zakona kojima bi se suzbio ekstremiza­m i neonacizam. Prva mjera im je zabrana patrola u vlakovima. – Nismo impresioni­rani najavama vlade. Od jeseni planiramo povećati svoj nadzor u vlakovima – najavljuje Milan Uhrik, mladi slovački neonacist.

Holokaust je bajka, a o Hitleru se govore samo gluposti, tvrdi neonacist Milan Mazurek (22)

 ??  ?? Patrola “narodne zaštite” u lokalnom vlaku u Slovačkoj
Patrola “narodne zaštite” u lokalnom vlaku u Slovačkoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia