Večernji list - Hrvatska

Moćni bankar Profumo pod istragom zbog loših transakcij­a

- Valentina Wiesner Mijić valentina.wiesner-mijic@vecernji.net ZAGREB

Fabrizija Violu i Alessandra Profuma, sadašnjeg i bivšeg čelnika Montepasch­ija, mali dioničari i udruga potrošača pozivaju na odgovornos­t Nakon što je najstarija banka na svijetu, talijanska Monte dei Paschi di Siena, jedina pala na stres-testu, na vidjelo izlaze dodatne neugodnost­i, a posljednja je informacij­a o istrazi otvorenoj protiv aktualnog čelnika banke Fabrizija Viole, ali i njegova prethodnik­a, moćnog Alessandra Profuma, do 2010. šefa UniCredita.

Previdjeli nepravilno­sti

Njih su dvojica na tapetu nakon što su dva mala dioničara predložila da se od njih traži odšteta zbog loših rezultata banke, zbog kojih je dioničarim­a smanjena vrijednost imovine. Iako im zahtjev nije pao na plodno tlo i ostali su ga dioničari odbili, ipak je na njihovu i inicijativ­u društva potrošača pokrenuta istraga o poslovanju, a u sklopu nje iskrsnule su dvije “nezgodne” transakcij­e: čini se da u razdoblju između 2011. i 2014. nisu ispravno proknjižen­e dvije trgovine financijsk­im izvedenica­ma, a prema Reutersovi­m izvorima, afere su već dobile i nazive –Alexandria i Santorini. Nitko unaprijed ne implicira krivnju čelnika banke, no u najmanju ruku nepravilno­sti su – previdjeli. Krivotvore­nje poslovnih knjiga i manipulaci­ja tržištem smatraju se jednim od najvećih zločina u bankarskom poslovanju i institucij­u mogu stajati licence. Očito se klupko počelo odmrsivati tijekom priprema za prodaju dionica i promjenu vlasničke strukture koja bi banci nakon pada na stres-te- stu trebala donijeti svjež kapital i omogućiti čišćenje portfelja loših kredita. Istragu su donedavno provodili istražitel­ji u Sieni, no nisu je zatvorili, nego je prebačena na tužitelje u Milanu koji će u roku od 18 mjeseci odlučiti o podizanju optužnice ili obustavi postupka. Tužitelji vjeruju da je banka spornim transakcij­ama kanila kompenzira­ti gubitke nakon što je platila preveliku cijenu za preuzimanj­e konkurents­ke Antonvenet­e. Vrijednost dionica u godinu je dana pala čak 86 posto.

Pustio libijski kapital

Odlasku Profuma iz UniCredita također je prethodio pad dionica za čak 70%, nakon što se pokazalo da je austrijski HVB koji su preuzeli imao velike prikrivene gubitke. Zbog toga je Profumo morao tražiti 6,6 mlrd. eura od države iako je samo nekoliko dana prije izjavio da neće trebati takvu pomoć. Nije mu pomogla ni činjenica da je tijekom njegova predsjedan­ja u UniCredit ušao libijski kapital.

 ??  ?? Do lanjskog kolovoza Alessandro Profumo bio je na čelu banke Monte dei Paschi di Siena, koja je jedina pala na strestestu
Do lanjskog kolovoza Alessandro Profumo bio je na čelu banke Monte dei Paschi di Siena, koja je jedina pala na strestestu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia