Ur­ba­na stil­ska baj­ka u naj­sta­ri­jem di­je­lu Za­gre­ba

Nas­li­je­đe­ni gor­njo­grad­ski stan mla­di je vlas­nik od­lu­čio adap­ti­ra­ti i pri­la­go­di­ti svom ži­vot­nom sti­lu

Vecernji list - Hrvatska - - Dom - Iva Ću­rić

Osim op­sež­ne gra­đe­vin­ske i stil­ske adap­ta­ci­je, stan je do­ži­vio i tlo­crt­ne pro­mje­ne pa je ta­ko od jed­no­sob­nog pos­tao dvo­sob­ni iva.cu­ric@ve­cer­nji.net Za­gre­bač­ki Gor­nji grad, na­kon de­set­lje­ća ži­vo­ta u ano­nim­nos­ti ka­da su se nje­go­voj ar­hi­tek­tu­ri i at­mo­sfe­ri di­vi­li još je­di­no tu­ris­ti, u po­s­ljed­nje vri­je­me iz­la­zi iz za­bo­ra­va. I to za­hva­lju­ju­ći di­je­lu svo­jih agil­ni­jih sta­na­ra ko­ji su po­kre­nu­li ne­ko­li­ko ma­ni­fes­ta­ci­ja – pri­sje­ti­mo se sa­mo iz­vr­s­nog fes­ti­va­la Dvo­ri­šta, u ko­jem su sta­ra zda­nja otvo­ri­la svo­ja vra­ta gra­đa­ni­ma.

Gor­nji grad je ‘in’

Bit će za­nim­lji­vo vi­dje­ti na ko­jim sve as­pek­ti­ma ži­vo­ta ovak­vi kul­tur­ni pot­hva­ti os­tav­lja­ju trag. Je­dan od njih, ni­je te­ško za­klju­či­ti, jest da gra­đa­ni, uvi­đa­ju­ći sve nje­go­ve po­ten­ci­ja­le i po­seb­nos­ti, po­či­nju raz­miš­lja­ti o Gor­njem gra­du kao mjes­tu sta­no­va­nja ili pak ra­da – ga­le­ri­je, ure­di, tr­go­vi­ne ni­su ni­ma­lo lo­ša ide­ja, zar ne? Vlas­nik sta­na u ko­ji smo ovaj tje­dan za­vi­ri­li, mla­di pos­lov­ni čo­vjek, svo­je je no­vo mjes­to za ži­vot pro­na­šao upra­vo u naj­sta­ri­jem di­je­lu Za­gre­ba ia­ko bi mu s ob­zi­rom na dob vi­še od­go­va­ra­la ne­ka di­na­mič­ni­ja lo­ka­ci­ja. Nas­li­je­đe­ni stan od 55 m2 ni­je že­lio za­mi­je­ni­ti za ne­ki no­vi­ji do­njo­grad­ski, ne­go ga je od­lu­čio pre­ure­di­ti. Ka­ko je u nje­mu ži­vje­la sta­ri­ja oso­ba ko­ja 30 go­di­na ni­je ni­šta ula­ga­la u in­te­ri­jer, adaptacija je do­is­ta bi­la op­sež­na. Uz pot­pu­no no­ve ins­ta­la­ci­je gri­ja­nja, stru­je i vo­de, rav­na­nje zi­do­va i hi­dro­izo­la­ci­ju ku­pa­oni­ce, stan je do­bio i no­ve otvo­re – vanj­ske i unu­traš­nje te no­ve pod­ne oblo­ge i sa­ni­ta­ri­je. Osim to­ga, do­ži­vio je i tlo­crt­ne iz­mje­ne jer su za­mi­je­nje­ne ulo­ge dvi­ju glav­nih postojećih pros­to­ri­ja. – Stan se sas­to­jao od ku­hi­nje, ko­ja je zbog ve­li­či­ne slu­ži­la i kao bla­go­va­oni­ca i dnev­ni bo­ra­vak, te spa­va­će so­be i sku­če­ne ku­pa­oni­ce. Ka­ko bi­smo do­bi­li ve­ću dnev­nu so­bu, ku­hi­nju smo pre­tvo­ri­li u spa­va­oni­cu i gar­de­ro­bu te joj ‘ukra­li’ dio po­tre­ban za po­ve­ća­nje ku­pa­oni­ce, a od spa­va­će so­be na­pra­vi­li dnev­nu zo­nu u ko­ju smo us­pje­li sta­vi­ti i ku­hi­nju sa šan­kom, bla­go­va­onič­ki stol te po­li­ce, sto­lić i tro­sjed za od­ma­ra­nje i dru­že­nje – objaš­nja­va Ja­smin Vi­ner, di­zaj­ne­ri­ca ko­ja je sa svo­jim Ar­hi­diz stu­di­jem bi­la za­du­že­na za pre­ure­đe­nje – od gra­đe­vin­skih pa sve do stil­skih ele­me­na­ta – oda­bir ma­te­ri­ja­la, bo­ja, na­mje­šta­ja, sa­ni­ta­ri­ja. Dio na­mje­šta­ja na­ru­čen je kod sto­la­ra i ra­đen pre­ma di­zaj­ne­ri­či­nim na­cr­ti­ma, a os­ta­tak kup­ljen u do­ma­ćim tr­go­vi­na­ma, uglav­nom na sni­že­nji­ma ka­ko se ne bi pro­bio bu­džet. Pri­tom se pa­zi­lo da stan

bu­de pri­la­go­đen do­bi i ži­vot­nom sti­lu vlas­ni­ka.

Stan ko­ji se la­ko odr­ža­va

– Di­zaj­ner uvi­jek mo­ra ima­ti na umu da ne ra­di stan za se­be, već za kli­jen­ta te smo sto­ga sli­je­di­li že­lje vlas­ni­ka, a on je htio ima­ti stan ko­ji li­je­po iz­gle­da, ko­ji ima šar­ma i us­to se la­ko odr­ža­va te da u ko­nač­ni­ci ne pre­la­zi fi­nan­cij­ski plan. Is­kus­tvo i te­me­lji­tost po­ma­žu da toč­no pre­poz­na­te i is­pu­ni­te ono što kli­jent oče­ku­je – is­ti­če di­zaj­ne­ri­ca. S ob­zi­rom na op­sež­nost ra­do­va i kom­plet­no no­vi na­mje­štaj i ku­pa­oni­cu, mo­glo bi se re­ći da je utro­še­nih 40 ti­su­ća eura, u ko­ji ula­ze i us­lu­ge di­zaj­ner­skih rje­še­nja, za­pra­vo ni­sko­bu­džet­na adaptacija. Bi­je­la bo­ja kao te­melj­na – na zi­do­vi­ma i ve­ći­ni na­mje­šta­ja bi­la je za­jed­nič­ki iz­bor vlas­ni­ka i di­zaj­ne­ri­ce ka­ko bi se ste­kao do­jam pros­tor­nos­ti, tim vi­še što se stan na­la­zi u uskoj uli­ci pa u nje­ga ne do­pi­re do­volj­no dnev­ne svje­tlos­ti. Ve­li­ka po­moć pri do­vo­đe­nju vi­še svje­tlos­ti i stva­ra­nju ve­ćeg pros­to­ra bi­li su vi­so­ki stro­po­vi od 3,20 me­ta­ra. – Kva­dra­tu­ra ni­je baš ve­li­ka i je­di­no smo ta­ko mo­gli na­pra­vi­ti ma­li ugo­dan stan – ot­kri­va di­zaj­ne­ri­ca. Bi­je­loj os­no­vi do­da­ne su bež i sme­đe ni­jan­se na la­mi­nat­nim po­do­vi­ma, u či­ta­voj ku­pa­oni­ci te na de­ta­lji­ma po­put bar­skih sto­la­ca ili pak zi­da pre­svu­če­nog ta­pe­tom s uzor­kom shab­by dr­ve­ta či­me se htje­lo uto­pli­ti stan i uni­je­ti ma­lo po­pu­lar­nog in­dus­trij­skog šti­ha.

Jed­na od tlo­crt­nih bolj­ki u sta­nu bio je ne­lo­gi­čan ras­po­red u ko­jem je spa­va­ća so­ba bi­la naj­ve­ća pros­to­ri­ja. Sa­da je ona pos­ta­la dnev­na zo­na, a ku­hi­nja spa­va­oni­ca

Stak­le­ne sti­je­ne i svi­je­tli to­no­vi do­mi­ni­ra­ju u ku­pa­oni­ci

Tro­sjed u dnev­noj so­bi ima mo­guć­nost ra­z­vla­če­nja, ka­ko bi mo­gao pos­ta­ti le­žaj za po­vre­me­ne gos­te

Ku­hi­nja je bi­la do­volj­no ve­li­ka da se, osim u spa­va­oni­cu, dio pre­tvo­ri u gar­de­ro­bu, a dio pos­ta­ne in­te­gral­ni dio ku­pa­oni­ce

Za pod­ne oblo­ge u dnev­noj zo­ni oda­bran je la­mi­nat za ure­de jer je čv­š­ći i us­to je vr­lo vjer­na imi­ta­ci­ja par­ke­ta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia

© PressReader. All rights reserved.